ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2019 22:00

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, παρά τη μικρή προσέλευση των Λαρισαίων, υπήρξε η πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Θεσσαλίας για την όραση στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ».

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η συμβολή της όρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τον καθηγητή Βασίλη Κόκκοτα να επισημαίνει ότι σκοπός της όρασης είναι η πρόσληψη πληροφοριών για το ταξίδι της μάθησης και να καλεί τους παρευρισκόμενους να απευθύνονται σε οφθαλμίατρους, οπτομέτρες και οπτικούς στις περιπτώσεις διαταραχών στην όραση των παιδιών, ιδιαίτερα όταν συναντούν συμπτώματα όπως η αργή ανάγνωση, η δυσκολία αντιγραφής από τον πίνακα, το μπέρδεμα των γραμμάτων «π» με το «τ» και του «β» με το «θ», το κλείσιμο του ενός ματιού, το πλησίασμα της τηλεόρασης σε πολύ κοντινή απόσταση, οι συχνοί πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες.

IDIAITERO ENDIAFOERN PARA THMIKRH PROSELEYSH

 

 

* * *

Οι αιτήσεις, η όραση και οι παρεμβάσεις για τους πρόσφυγες

* Σε πλήρη εξέλιξη στην 5η ΥΠΕ βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά στις θέσεις διοικητών και για τα 5 Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς και σε θέση αναπληρωτή διοικητή για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικό της νέας προκήρυξης είναι ότι δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για τις αναφερόμενες θέσεις διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή όποιος εργάζεται ή υπηρετεί στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο για το οποίο προκηρύσσεται η θέση –περιορισμός που δεν ισχύει για τους υπηρετούντες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ., των οποίων η θητεία λήγει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Νέο στοιχείο συγκριτικά με προηγούμενες προκηρύξεις είναι ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μια αίτηση σε μία μόνο Υγειονομική Περιφέρεια, για μέχρι δύο νοσοκομεία και έως δύο θέσεις (Διοικητή ή/και Αναπληρωτή Διοικητή) σε κάθε νοσοκομείο από τις αναφερόμενες κενές ή κενούμενες θέσεις στην παρούσα.

* * *

* Εξοπλισμό για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας δώρισε ιδιωτική εταιρεία, η οποία έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, δώρισε δύο τροχήλατα καρότσια νοσηλείας αποτελούμενα από πέντε συρτάρια μεταλλικά διαστάσεων 1 μ. και 50 εκ., δύο αναπηρικά αμαξίδια για τη μεταφορά ασθενών και δεκαεπτά απλά πιεσόμετρα.

Επίσης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επιχορηγείται με 12 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας της Ογκολογικής και Αιματολογικής Κλινικής. Για την υλοποίηση της επιχορήγησης συστάθηκε ειδική επιτροπή για να συντάξει τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού, τις οποίες πρέπει να αποστείλει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

* * *

*Οι περιοχές της Καρδίτσας και της Ανατολικής Αττικής είναι οι δύο περιοχές όπου με απόφαση το γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου εγκρίνεται η κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος και από εδάφους για το τρέχον έτος.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε μετά από αιτήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων και τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς οι δύο περιοχές βρίσκονται στις ζώνες όπου αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

* * *

* Δύο νέους κλίβανους αποστείρωσης ατμού για την κάλυψη αναγκών των χειρουργείων του θα αποκτήσει μέσω του ΕΣΠΑ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι δύο κλίβανοι θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 550 λίτρων έκαστος και κατάλληλοι για υγρή αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων, πορώδους υλικού, ιματισμού, επιδεσμικού υλικού, θερμοευαίσθητων υλικών, ελαστικών σε θερμοκρασίες αποστείρωσης 134 βαθμών Κελσίου και 121 βαθμών Κελσίου σε ανάλογες πιέσεις. Οι κλίβανοι θα αντικαταστήσουν ισάριθμους πεπαλαιωμένους κλιβάνους που δεν υποστηρίζονται πλέον από τον κατασκευαστικό οίκο.

* * *

* «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» πρόκειται να υλοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Η Δράση αφορά σε έναν ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν σε οποιαδήποτε δομή εντός όλης της ελληνικής επικράτειας και περιλαμβάνει:

α) Παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, συντονισμό εμβολιασμών στον εν λόγω πληθυσμό και εκτίμηση των συνθηκών υγιεινής των χώρων διαμονής των προσφύγων.

β) Ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού δομών που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους τομείς της παιδιατρικής, της γυναικολογίας - μαιευτικής, της νοσηλευτικής και της ψυχικής υγείας, τη σύσταση και λειτουργία γραφείου υποδοχής και ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών στις δομές υγείας, την πρόσληψη διασωστών για την ενίσχυση των τομέων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που έχουν επιβαρυνθεί με διακομιδές λόγω της προσφυγικής κρίσης.

γ) Επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό των προγραμμάτων.

δ) Εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί για τις δράσεις, αξιολόγηση συνολικά της υλοποίησης του προγράμματος και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και των επιστημονικών ευρημάτων.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ.

 

 

* * *

ME TON NEAO DIOIHTH THS 5hS YPE

* Με τον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη συναντήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κωτσός, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα υγειονομικά θέματα του γειτονικού νομού, όπως είναι η υπολειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και η μη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καρδίτσας λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Eπιπλέον, χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα - ενόψει και του χειμώνα που έρχεται - την πλήρη κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία χρειάζονται μάλιστα και νέο εξοπλισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass