ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2019 22:00

 SynArt: Οταν η τέχνη συναντά τη φυματίωση

Οι φοιτητές της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας iGEM Thessaly, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη, “SynArt”, διοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη 9 Μαΐου την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ασθένεια της φυματίωσης “Όταν η Τέχνη Συναντά τη Φυματίωση”.

2SYNART OTAN H TEXNH SYNANTA THN FYMATIOSH

Η φυματίωση είναι μια νόσος, που πλήττει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα και έχει μελετηθεί από πολλούς επιστήμονες. Η έξαρσή της τον 18ο αιώνα προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και για τον λόγο αυτό παραμένει ακόμη στο μυαλό όλων ως ένα στίγμα μέσα στην κοινωνία. Σήμερα, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αγωγή καθιστούν την ασθένεια ιάσιμη. Ωστόσο, η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας κυρίως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανθρώπους που υποσιτίζονται ή διαμένουν σε συνθήκες συνωστισμού και κακής υγιεινής.

Θέτοντας το πρόβλημα αυτό στο επίκεντρο της ερευνητικής δράσης της, η ομάδα iGEM Thessaly, προσκαλεί τους Λαρισαίους μεθαύριο στις 8.00 το βράδυ, στο θέατρο του Μύλου του Παππά, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αλλά και συζήτηση πάνω στο θέμα της φυματίωσης μέσω της ευθείας οδού της τέχνης. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η κα Γερογιάννη, επιμελήτρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Πνοή ζωής» με θέμα το πρώτο ορεινό σανατόριο της Ελλάδος και κονσέρτο σόλο σαξοφώνου από τον Θοδωρή Ρεπανά. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

 

------------------

Στους υπαλλήλους οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου Υγείας

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ανατίθενται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας η οργάνωση και λειτουργία της Kατασκήνωσης των Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Κατασκήνωση διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από τρία μέλη που προτείνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και δύο μέλη υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας που ορίζονται από τον Υπουργό.

Στην Κατασκήνωση θα φιλοξενούνται εν ενεργεία υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας με τις οικογένειές τους, συνταξιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας με τις οικογένειές τους, καθώς και υπάλληλοι φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας με τις οικογένειές τους. Για τη φιλοξενία των κατασκηνωτών θα καταβληθεί ποσό συμμετοχής των κατασκηνωτών, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Δ.Σ. της Κατασκήνωσης.

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι καθώς επίσης ο αριθμός και η επιλογή των κατασκηνωτών θα καθοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. της Κατασκήνωσης, στο πλαίσιο των πιστώσεων που θα διατεθούν για τη λειτουργία της.

 

------------------

Παθολογική νοσηλευτική από το Γ.Ν. Λαμίας

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναγνωρίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ως κατάλληλη νοσοκομειακή μονάδα για να χορηγεί την ειδικότητα Παθολογικής Νοσηλευτικής.

 

------------------

Η παχυσαρκία συντελεί στη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης

3H PAXYSARKIA SYNTELEI STH MEIOSH TOY PROSDOKIMOY EPIBIOSHS

Σε πρόσφατη διάλεξή του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με τίτλο «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης» ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνης Καφάτος, παρουσίασε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης, όπως έχουν καταγραφεί από πολυετείς παγκόσμιες μελέτες.

Στην εισαγωγή του ο κ. Καφάτος τόνισε ότι σε κάθε οικογένεια αναλογούν 1,3 παιδιά. Με τον Μέσο Όρο της Ε.Ε. να φτάνει τα 1,6 παιδιά ανά οικογένεια, η χώρα μας κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, μαζί με τις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού στις γυναίκες μετά τα 30 έτη, σε αντίθεση με χώρες όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Λιθουανία όπου οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία μεταξύ 27-29 έτη.

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στα 81 έτη, σε υψηλότερα επίπεδα από τον Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ έχει αυξηθεί κατά 2 περίπου χρόνια από τα στοιχεία του 2003 (78,9 έτη). Διαφορά υπάρχει επίσης και μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα μας, καθώς στις γυναίκες το προσδόκιμο επιβίωσης είναι τα 82 έτη ενώ στους άντρες τα 79. Μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Την ίδια δεκαετία, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (ΕΕ 15) κέρδισαν έδαφος και ξεπέρασαν τα ποσοστά της Ελλάδας ακόμα και στο προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ κυρίως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν ακόμη σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet (Απρίλιος 2019) και στην οποία εξετάστηκε η θνησιμότητα σε 195 χώρες, η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο κ. Καφάτος τόνισε: «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα». Πράγματι, ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, ενώ ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος. Ο ομιλητής ανέφερε, επίσης, ότι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη θνησιμότητα είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Η μόλυνση του περιβάλλοντος -τόνισε- αδιαμφισβήτητα επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας, ενώ οι κατάλληλες επιλογές και παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλουν κάποιους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες π.χ. η κατάλληλη διατροφή στην περίπτωση γενετικής υπερλιπιδαιμίας μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η εξασφάλιση καλής υγείας, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, επιτυγχάνεται με σωστές διατροφικές επιλογές σε καθημερινή βάση και τακτική σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Καφάτος αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής τόνισε ότι πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο για να προλαμβάνεται η αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα μακροχρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται η επιλογή ζυμαρικών/ ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού. Επιπλέον πρόσθεσε ότι πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, να γίνεται χρήση μόνο ελαιόλαδου αντί για μαργαρίνη, κορεσμένα λίπη και σπορέλαια, να καταναλώνονται 4-5 φρούτα και 400γρ. λαχανικά ημερησίως και να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass