Συμφωνία στήριξης για τις Εντατικές των νοσοκομείων

ΜΕΤΑΞΥ 5ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ * ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΛ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2019 22:14
Από τη συνάντηση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων Από τη συνάντηση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων

Στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε ένα κρεβάτι, πολύτιμο για τη δημόσια υγεία, συμφώνησαν οι διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν προχθές το μεσημέρι στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ με αφορμή το καμπανάκι της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για τα λειτουργικά της προβλήματα, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, που συζητήθηκε στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρευρέθηκαν τόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου και μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου κ. Απ. Κομνός όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθηγητής Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματα των μονάδων τους αναδεικνύοντας ως σημαντικότερο αυτό της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αντίστοιχα, πέραν της διαρκούς ανάγκης για ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών.

Ο κ. Κομνός μάλιστα χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι η ΜΑΦ του Γενικού Νοσοκομείου ενώ λειτουργεί με 8 κρεβάτια δεν έχει ενταχθεί στον Οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού για την ενίσχυσή της και να υποχρεώνεται να λειτουργήσει με το προσωπικό που διαθέτει για τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ!

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπου χρειάζεται, καθώς και με ένταξη της ΜΑΦ στον Οργανισμό Εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, αιτήματα που έκανε αποδεκτά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου.

«Όσα περισσότερα κρεβάτια λειτουργούν τόσο καλύτερα είναι για το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος προηγουμένως έθεσε εκ νέου τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων εκτιμώντας ότι τον επόμενο ενάμιση χρόνο η κατάσταση σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία θα επιδεινωθεί καθώς αναμένεται μαζική έξοδος γιατρών λόγω συνταξιοδότησης.

Παράλληλα ζήτησε από την 5η ΥΠΕ να προχωρήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με επικουρικούς γιατρούς όσων τμημάτων και κλινικών αντιμετωπίζουν προβλήματα υλοποίησης προγραμμάτων εφημεριών ή κινδύνους αναστολής της λειτουργίας του μέχρι την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμων θέσεων.

ΙΣΛ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ

Στο μεταξύ την πλήρη αντίθεσή του με την υπουργική απόφαση, που αφορά στην αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ασκώντας σκληρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Στην ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Οι γιατροί όμηροι ενός στρεβλού νομοθετήματος του αν. υπουργού. Υγείας κ. Π. Πολάκη» ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

«Η προχθεσινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά στην αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του ιατρικού μένους, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και γιατρού κ. Π. Πολάκη.

Η ανωτέρω απόφαση, στο άρθρο 4 και περίπτωση γ’ αναφέρει πως ο ΠΙΣ υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος αν: «ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον γιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019». Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια».

Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας σε κάθε Ευρωπαϊκή Οδηγία (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 6 του Ν4596/2019).

Βάζει στο ίδιο σακί τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και θέτει σε πολυετή ομηρία τους γιατρούς, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις για να τελεσιδικήσει ένα πλημμέλημα χρειάζεται μια οκταετία, ενώ το κακούργημα μπορεί να πάει μέχρι και δεκαπενταετία.

Θεωρούμε πως με την πρόσφατη υπουργική απόφαση γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης και διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου, καταστρέφεται η επαγγελματική σταδιοδρομία, αρκετές θέσεις γιατρών, κυρίως των δημόσιων δομών θα καταστούν ανενεργείς, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την άνθιση του φαινομένου των δικαστικών διώξεων «εργολαβικά».

 Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή ότι παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ποικίλες συνταγματικές διατάξεις και κυρίως τη νομοθετική εξουσιοδότηση του υπουργού.

Ζητάμε την αρωγή του ΠΙΣ και την άμεση προσβολή των απαράδεκτων αυτών διατάξεων στο ΣτΕ».

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass