Ι. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΚΥΝΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Μπίζνες θέλουν με το φάρμακο…»

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2015 7:34
Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων Φαρμακοποιών έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων Φαρμακοποιών έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας

Ξεκάθαρη ήταν η διαφορά απόψεων που καταγράφηκε την Τρίτη κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των Ελλήνων φαρμακοποιών με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους των Θεσμών στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνάντηση για την πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλαν τόσο ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, ο Λαρισαίος γραμματέας Γιάννης Μακρυγιάννης, ο αντιπρόεδρος Απόστολος Βαλτάς και ο φαρμακοποιός από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Καραγεωργίου από την ελληνική πλευρά και οι τεχνοκράτες Ντέκλαν Κοστέλο (διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Κλάους Ρίχτερ (υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις της Επιτροπής).

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Γιάννης Μακρυγιάννης, οι απαντήσεις των τεχνοκρατών στις αιτιάσεις των Ελλήνων φαρμακοποιών ήταν ιδιαίτερα κυνικές, τόσο για την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στα φαρμακεία χωρίς περιορισμούς όσο και για την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.

«Εσείς είστε φαρμακοποιοί, επιστήμονες, οι ιδιώτες είναι μάνατζερ που θα μπορούν να κάνουν μπίζνες, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς», ήταν σε γενικές γραμμές η θέση των τεχνοκρατών.

Ιδιαίτερα για τα ΜΗΣΥΦΑ και απαντώντας στην ερώτηση των φαρμακοποιών τι θα εξυπηρετήσει η διασπορά των σημείων πώλησης, όταν υπάρχουν ήδη διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια 11.500 φαρμακεία, οι τεχνοκράτες τόνιζαν ότι με αυτή την τακτική θα επιτευχθεί ανταγωνισμός τιμών, έστω κι αν εντέλει η απελευθέρωση της λιανικής τιμής του φαρμάκου θα επιφέρει στον καταναλωτή τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.

«Ο σκοπός τους είναι οι μπίζνες και όχι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο», συμπέρανε ο κ. Μακρυγιάννης.

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί ζήτησαν επίσης την ομαλή ροή της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ με 2 δισ. ευρώ ετησίως ανά μήνα, όπως οι ίδιοι οι Θεσμοί έχουν επιβάλει, αλλά και εκεί οι εκπρόσωποί τους τόνισαν ότι αν παραστεί ανάγκη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κλάδο μέσω προγραμμάτων που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, προκαλώντας την εύλογη απάντηση ότι οι Έλληνες φαρμακοποιοί δεν είναι επαίτες, απλά διεκδικούν όσα δικαιούνται!

Ειδικότερα για την ανθρωπιστική κρίση, αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα στην Κοπεγχάγη με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν πάντως γραπτώς τις προτάσεις των φαρμακοποιών, κάτι που θα συμβεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass