ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2019 22:00

Τεράστιες οι προοπτικές, υπάρχουν και εμπόδια…

Κ. ΜΑΛΙΖΟΣ ΚΑΙ ΑΘ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

TERASTIES PROOPTIKES1

TERASTIES PROOKPTIKES2

Στο ερώτημα της συνδρομής του τομέα Υγείας στην ανάπτυξη της περιφέρειας Θεσσαλίας κλήθηκαν να απαντήσουν δύο διακεκριμένοι καθηγητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πρόσφατο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, που οργάνωσε η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.

Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Κων. Μαλίζος κατέθεσε τις απόψεις του για τον ιατρικό τουρισμό και τις προοπτικές του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στην ενότητα «Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα», ενώ ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας μίλησε για τη συμβολή της ιατρικής εκπαίδευσης και του ιατρικού τουρισμού στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου και στην ενότητα «Υγεία», που προκάλεσε το ενδιαφέρον ομιλητών και παρευρισκομένων, καθώς όπως επισήμαναν σπάνια ο τομέας υγείας απασχολεί αναπτυξιακά συνέδρια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η απάντηση και των δύο πανεπιστημιακών καθηγητών υπήρξε σχεδόν ταυτόσημη και κατηγορηματική: η περιφέρεια Θεσσαλίας έχοντας πλέον καταστεί ο τρίτος σημαντικότερος πόλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί από την έκρηξη αυτή υπό την προϋπόθεση οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες και να εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Προϋπόθεση για να υπάρχουν οφέλη, υποστήριξε ο κ. Μαλίζος, είναι ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο με καινοτόμες υπηρεσίες ιατρικών θεραπειών και τουρισμού μοναδικών πλεονεκτημάτων και ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων περιοχών της χώρας, για να προσθέσει ότι κάθε πάροχος πρέπει να προβάλλει μια ελκυστική «ιστορία» που θα προσελκύει τον αγοραστή υπηρεσιών και να εξηγεί τα πλεονεκτήματα και την ωφελεία που προσφέρει έναντι των ανταγωνιστών.

 Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα, συνέχισε, θα πρέπει να «ξεφύγουμε», κάνοντας το άλμα, από τοπικοί πάροχοι να αναδειχθούμε σε διεθνώς αναγνωρισμένους παρόχους λύσεων στα προβλήματα υγείας των ασθενών - επισκεπτών! Μόνο τότε, κατέληξε, η αγορά θα μας αντιμετωπίσει σοβαρά, θα εμπιστευτεί τη φήμη και τον επαγγελματισμό των γιατρών, των μονάδων, τις υπηρεσίες του ιατρικού τουρισμού και συνολικά του προορισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννούκας τόνισε ότι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι οποίοι έχουν εξειδικευμένες δεξιότητες και διεθνή φήμη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και πρότεινε συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ιατρικού Τμήματος με τον ιδιωτικό τομέα με δημιουργία κοινού επιχειρηματικού πλάνου καθώς και ανάπτυξη ειδικών μονάδων που μπορούν να προσελκύσουν ευρωπαϊκές διακρατικές συμφωνίες ή με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για αγορά ιατρικών υπηρεσιών

«Γιατί οι βορειο-ευρωπαίοι να μην προτιμήσουν αντί να αναμένουν κάποιους μήνες στη λίστα του υγειονομικού συστήματος της χώρας τους για να υποβληθούν σε προγραμματισμένη επέμβαση που καλύπτεται οικονομικά από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, να μην επιλέξουν να γίνει αυτό από εκλεκτούς διεθνούς φήμης εξειδικευμένους ιατρούς σε ένα περιβάλλον που θα τους δώσει και ευκαιρίες να συνδυάσουν την περίοδο αποθεραπείας τους με σύντομες τουριστικές αποδράσεις στο Πήλιο, τα Μετέωρα, τη Λίμνη Πλαστήρα ή τις Σποράδες το καλοκαίρι;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος για να υποστηρίξει ότι με την κατάλληλη διαφήμιση και την προώθηση αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου θα μπορούσε να απογειωθεί η οικονομία της περιοχής, ενώ και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είχε σημαντικό οικονομικό όφελος ώστε να συντηρήσει και να αναπτύξει τις δομές του.

Ωστόσο, και οι δύο διέκριναν εμπόδια στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Θεσσαλία. Ο κ. Μαλίζος μίλησε για φτωχή χρηματοδότηση, κυβερνητικές παρεμβάσεις, κατακερματισμό υπηρεσιών, αβεβαιότητα, ελάχιστη προβολή, έλλειψη δι-εταιρικών σχέσεων και συντονισμού παροχών ιατρικών υπηρεσιών και γραφείων τουρισμού. Στα μειονεκτήματα της Θεσσαλίας ο κ. Γιαννούκας κατέταξε την έλλειψη αεροδρομίου στη Λάρισα θεωρώντας ότι το αεροδρόμιο της Αγχιάλου δεν αποτελεί λύση και την απουσία πολυδύναμου Συνεδριακού χώρου με δυνατότητες εστίασης και χώρων στάθμευσης. Πρότεινε δε ότι η αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας με δημιουργία νέου πολιτικού αεροδρομίου πρέπει να μπει σοβαρά στην ατζέντα, η ενίσχυση των ξενοδοχειακών υποδομών και η δημιουργία ενός περιφερειακού Συμβουλίου Ανάπτυξης και διεκδίκησης πόρων για τη στήριξη της ανάπτυξης της περιοχής.

 

Ο Δ. Δημητριάδης συντονιστής Επιτροπής για τις κινητές μονάδες

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για την επεξεργασία και τη διαμόρφωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίστηκε ο οδοντίατρος, αναπληρωτής διοικητής της 5ης Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Δημητριάδης.

Η Ομάδα Εργασίας ασχολείται με τη διαχείριση διοικητικών και οικονομικών θεμάτων λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Π.Φ.Υ.), τον προσδιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και πράξεων που εκτελούν ανά κατηγορία Κινητής Μονάδας Π.Φ.Υ.3., τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία Κινητών Μονάδων Αιμοδοσίας και Ψυχικής Υγείας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις (αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου και τρόπος λειτουργίας) τον προσδιορισμό του εξοπλισμού και των προδιαγραφών των οχημάτων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που κρίνεται σκόπιμη.

 

Σοβαρή απειλή για την υγεία η μικροβιακή αντοχή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

SOBARH APEILH GIA THN YGEIA

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση μετά τη σύσταση του νέου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Η ημερίδα με κεντρικό θέμα «Η αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στη χώρα μας» πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από φορείς αλλά κυρίως από τα ελληνικά νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, κ. Σ. Τσιόδρας, παρουσίασε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής και τη διεθνή κινητοποίηση. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μια σοβαρή απειλή με πολύ υψηλά ποσοστά σε πολλές χώρες και γι΄αυτό χρειάζονται επειγόντως δράσεις πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, ενώ υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο της εφαρμογής της υγιεινής των χεριών στα ελληνικά νοσοκομεία. Έμφαση δόθηκε στην απαραίτητη ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από πολίτες, ιατρούς και φαρμακοποιούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass