"Το πνεύμα του Ιπποκράτη υφίσταται και σήμερα"

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΣΩΤ. ΠΡΑΠΑΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ * ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΠΝΛ ΑΠΟ ΑΘ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑ ΚΑΙ Π. ΝΑΝΟ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2019 16:00
Από τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου « Ημέρες Νευρολογίας" Από τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου « Ημέρες Νευρολογίας"

Ο γνωστός Θεσσαλός καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας τιμήθηκε για το επιστημονικό του έργο χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου "Ημέρες Νευρολογίας" που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο Imperial, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ιατρών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα.

Εξάλλου, οι "Ημέρες Νευρολογίας" είναι ένα συνέδριο θεσμός πια για την πόλη της Λάρισας αφού διοργανώνεται για 9η χρονιά και φιλοδοξεί μέσα από διαλέξεις και συζητήσεις να δώσει απαντήσεις σε προβληματισμούς και διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην καθημερινότητά τους.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας κηρύσσοντας χθες τις εργασίες του συνεδρίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της Νευρολογικής Κλινικής, που αποτελεί σημείο αναφοράς για σημαντικά νευρολογικά νοσήματα και πυλώνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με πλούσιο ερευνητικό έργο και με τεράστια συμβολή στο κλινικό έργο. Ακόμη ο κ. Γιαννούκας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος στις 27 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που κατόρθωσε μέσα σε δύο δεκαετίες να αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου, η βράβευση δύο σπουδαίων επιστημόνων, του Θεσσαλού καρδιοχειρουργού Σωτήρη Πράπα και του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ανδρέα Πλαϊτάκη που ήταν και οι βασικοί ομιλητές. Ο κ. Σωτήρης Πράπας, αναφέρθηκε στο έργο του Ιπποκράτη και την επίδρασή του στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη, αλλά και στα ιστορικά δεδομένα σύνδεσής του με τη Λάρισα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πράπας "Οι παρακαταθήκες του Ιπποκράτη έχουν μηνύματα που σήμερα αποτελούν επιβεβαίωση όσων πρέσβευε και κυρίως αποδεικνύουν ότι η μόνη οδός για να έχουμε μια σίγουρη θεραπεία είναι να κάνουμε αυτό που έλεγε. Να μας θεραπεύει δηλαδή η φύση και όχι τα φάρμακα. Σε χρόνια νοσήματα όπου η ιατρική επί της ουσίας απλώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δεν θεραπεύει, εκεί η θεραπεία βρίσκεται στη φύση. Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι το περιβάλλον και η διατροφή(θρεπτικές ουσίες που δεν παράγουν ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα κύτταρα) είναι τα δύο στοιχεία που πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία". Ακόμη, αναφέρθηκε και στις παρακαταθήκες του Ιπποκράτη σε επίπεδο ηθικής. "Εκείνος είχε τον όρκο του, εμείς σήμερα έχουμε τη βιοηθική και τη Διακήρυξη της Γενεύης. Προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί μια κάρτα στην παγκόσμια οργάνωση υγείας, μια σύγχρονη εκδοχή του όρκου του Ιπποκράτη, που να προσδιορίζει τη συμπεριφορά. Το πνεύμα του Ιπποκράτη στην ιατρική ηθική και δεοντολογία υφίσταται και σήμερα όχι μόνο σαν όρκος αρχαίος, αλλά μέσα από τα μηνύματά του που πέρασαν στη Διακήρυξη της Γενεύης". Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε και στη σύνδεση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα, αφού μπορεί να γεννήθηκε στην Κω, άσκησε όμως ιατρική στη Λάρισα.

Ο καθηγητής κ. Ανδρέας Πλαϊτάκης αναφέρθηκε στα σύγχρονα μοντέλα ιατρικής εκπαίδευσης των νευρολόγων με επικέντρωση στους προβληματισμούς για την υπερεξειδίκευση.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου πατήρ Σέργιος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και διευθυντής του ΕΣΥ κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ειρήνη Τζιαστούδη, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα του συνεδρίου που συνεισφέρει στην παραγωγή γνώσης και δημιουργεί προστιθέμενη αξία τόσο για την Ιατρική Σχολή όσο και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν οι βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας, Μ. Χαρακόπουλος και Γ. Κατσιαντώνης. Το προεδρείο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου αποτελείται από τον ομότιμο καθηγητή Νευρολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας και πρόεδρο Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων Αλ. Παπαδημητρίου, τον καθηγητή Νευρολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας και Παν/μίου Κύπρου Γ. Χατζηγεωργίου και τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευθ. Δαρδιώτη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Οι "Ημέρες Νευρολογίας" συνεχίζονται και σήμερα με το πρόγραμμα να ξεκινά στις 9 το πρωί και να ολοκληρώνεται στις 7.15 το απόγευμα. Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει εισηγήσεις για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κεφαλαλγία, εξωπυραμιδικά σύνδρομα, δορυφορικές διαλέξεις, ενώ στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας που περιλαμβάνει τοποθετήσεις για δυνατότητες και περιορισμούς στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τα μονοκλωνικά αντισώματα και μυασθένεια και μονοκλωνικά αντισώματα και πολυνευροπάθεια. Η τελευταία διάλεξη των σημερινών εργασιών ξεκινά στις 6.45 το απόγευμα και εκεί ο κ. Γ. Χατζηγεωργίου θα αναφερθεί στο παρόν και το μέλλον της Γενετικής της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass