ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2018 22:00

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για αποθεραπεία και αποκατάσταση

Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αποθεραπεία και την Αποκατάσταση ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά την έναρξη των εργασιών του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί με αυτό τον σκοπό, πρόκειται τις επόμενες μέρες να παραδώσει το πόρισμά της το οποίο και θα αποτελέσει το πρόπλασμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Μάλιστα, υπάρχει ήδη έτοιμος σχεδιασμός για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με στόχο στο αμέσως επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν επιπλέον 180 κλίνες σε ΚΕΦΙΑΠ όλης της χώρας (ανοιχτή και κλειστή νοσηλεία).

Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση με προσωπικό θα γίνει μέσω ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους επιστήμονες (οι 210 θα είναι φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές-ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), προγραμμάτων ΕΣΠΑ/ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (προσλήψεις επιστημονικού, μη ιατρικού προσωπικού) του νέου συστήματος επιλογής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για την πρόσληψη επικουρικού λοιπού προσωπικού προκήρυξης μόνιμων θέσεων φυσιάτρων (έχει δρομολογηθεί η σχετική ΠΥΣ).

Σημειώνεται ότι ήδη ΚΕΦΙΑΠ που διαθέτουν εξοπλισμό υψηλού κόστους και παρέμεναν για χρόνια κλειστά, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει και πάλι να λειτουργούν ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει και κινητές μονάδες που θα παρεμβαίνουν στον πληθυσμό (ήδη στη Δυτική Μακεδονία παρεμβαίνει κινητή μονάδα από το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου).

«Διαχρονικά, το βασικό έλλειμμα του ΕΣΥ εντοπιζόταν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)/ θεσμό του οικογενειακού γιατρού και στον τομέα της μετανοσοκομειακής φροντίδας και της αποκατάστασης» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, η σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας στη μεταμνημονιακή περίοδο θα δώσει νέες δυνατότητες για καθολική υγειονομική κάλυψη με πληρέστερο τρόπο, ενδυνάμωση του ΕΣΥ, εξάλειψη των ανισοτήτων στη φροντίδα, μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων του πολίτη και διεύρυνση της παρουσίας του Δημοσίου σε τομείς με ισχνή ή ανεπαρκή λειτουργία δημόσιων δομών (εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, μονάδες αποκατάστασης και αποθεραπείας, παιδοψυχιατρικές δομές, κέντρα ημέρας κτλ.).

 

Υποτροφίες για νέους ειδικευόμενους Πνευμονολογίας

Λήγει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις δύο υποτροφίες των 10.000 η κάθε μια σε απόφοιτους Ιατρικής που πρόκειται να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Οι υποτροφίες δίνονται με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή της, και η οικονομική ενίσχυση θα διατεθεί για τη διεξαγωγή έρευνας που μπορεί να οδηγήσει και σε διδακτορική διατριβή. Η διάρκεια θα είναι μήνες έως 2 έτη πριν ή κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι απόφοιτοι Ιατρικής έχουν δηλώσει ή προτίθενται να δηλώσουν Πνευμονολογία στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στο email:kgourg@uth.gr ή esoulouk@uth.gr. Ταχυδρομικά μπορούν να αποστείλουν τα δικαιολογητικά στη διεύθυνση Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Παν. Πνευμονολογική Κλινική, Μεζούρλο, 411 10 Λάρισα, Υπόψη καθ. κ. ΚΙ Γουργουλιάνη, Τηλ.: 2413-502812. Πληροφορίες στα τηλέφωνα, 6944-301193, 2413-502812.

 

Παιδίατρος για την 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων

Την πρόσληψη παιδιάτρου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση της 4ης ΤοΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας αποφάσισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι διετής και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

 

Εθνική Επιτροπή για την ανακουφιστική φροντίδα

Εθνική Επιτροπή για την ανάπτυξη και την υλοποίηση της στρατηγικής για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα συγκροτείται υπό την προεδρία της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ κας Όλγας Ιορδανίδου και με τριετή θητεία.

Έργο της Επιτροπής είναι η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανακουφιστική Φροντίδα, στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την ανάπτυξή του καθώς και παραδείγματα υλοποίησής του.

Το έργο της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ως εξής:

Α’ φάση: Σύνταξη έκθεσης σκοπιμότητας και εκτίμησης αναγκών.

Β’ φάση: Αποτύπωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Γ’ φάση: Παρακολούθηση της υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου και υποστήριξη των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Επιτροπή θα υποστηρίζεται συμβουλευτικά από τον Δρ. Stephen Connor, εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (Worldwide Hospice Palliative Care Alliance), ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη Εθνικών Σχεδίων Δράσης από χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

 

Προμήθεια φαρμάκων από το Κρατικό Μονοπώλιο

Τους όρους προμήθειας ναρκωτικών φαρμάκων του Κρατικού Μονοπωλίου καθόρισε με απόφασή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να εφοδιάζεται από το Κρατικό Μονοπώλιο τα νομίμως κυκλοφορούντα ναρκωτικά φάρμακα. Η ανώτατη ετήσια ποσότητα που μπορεί κάθε αδειούχος φαρμακοποιός να προμηθεύεται είναι:

α) Δέκα γραμμάρια (10 gr) σκόνης υδροχλωρικής μορφίνης.

β) Εκατό (100) φύσιγγες υδροχλωρικής μορφίνης των 0,010 γραμμαρίων.

γ) Διακόσιες (200) φύσιγγες υδροχλωρικής πεθιδίνης των 0,100 ή 0,50 γραμμαρίων.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία η επιπλέον ζητούμενη ποσότητα, προορίζεται για τις ανάγκες βαρέως πασχόντων και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας.

 

Ημερίδα για ατυχήματα στην παιδική ηλικία

Hμερίδα με θέμα «Πρόληψη ατυχημάτων και σωματικών κακώσεων στην παιδική ηλικία» διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη 29 Νοεμβρίου τις ώρες 18.15-20.15 στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας η Εταιρεία Πιστοποιημένης Εκπαίδευσης Ειδικών Πρώτων Βοηθειών, FAST - First Aid Supply&Training σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ατυχήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων αιτιών θανάτου παιδιών ηλικίας έως 18 ετών. Συχνότερα αιτία απώλειας ζωής στην παιδική ηλικία είναι τα τροχαία ατυχήματα, η ασφυξία, ο πνιγμός, οι δηλητηριάσεις και τα εγκαύματα. Στην Ελλάδα τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα.

Τα παιδικά ατυχήματα είναι προβλέψιμα και μπορεί να προληφθούν όταν εφαρμόζονται οι κατάλληλες δράσεις πρόληψης όπως, ενημέρωση και εκπαίδευση στις Α’ βοήθειες για παιδιά και βρέφη από πιστοποιημένους φορείς και εκπαιδευτές με διεθνή αναγνώριση!

Σε απόλυτους αριθμούς, κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είναι μαζί μας τουλάχιστον 100 παιδιά ηλικίας 0-14 ετών που έφυγαν άδικα, κυρίως εξαιτίας παραγόντων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την έλλειψη φροντίδας σε επίπεδο οικογένειας, κοινότητας ή Πολιτείας.

 

 

 

2FOROYM DHMOSIAS YGEIASΠώς να μην είναι ευχαριστημένος ο πρόεδρος του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής με τη διοργάνωση του τετραήμερου 8ου πανελλήνιου συνεδρίου στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής Λάρισας καθηγητής Χ. Χατζηχριστοδούλου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 190 Έλληνες και ξένοι ομιλητές σε 25 στρογγυλά τραπέζια, 20 διαλέξεις και 3 εργαστήρια, ενώ παρουσιάστηκαν 92 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις με ομιλητές, συνέδρους, επισκέπτες και παρατηρητές να συμφωνούν ότι επρόκειτο για ένα από τα αρτιότερα ιατρικά συνέδρια στη χώρα. Και να το δηλώνουν στον πρόεδρο και οικοδεσπότη καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass