ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΑΚΗ

Οι νεφροπαθείς βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά»

* «Υποδοχή» εργαζομένων στο ΠΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2017 11:10

Με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στη Λάρισα, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πολιτών Ν. Λάρισας σε επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την επίσκεψή σας στην πόλη της Λάρισας, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε, αλλά και να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νεφροπαθείς πολίτες του Νομού Λάρισας, αλλά και σχεδόν όλης της επικράτειας.

Η τελευταία διαρκής οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και ως εκ τούτου απαιτείται η λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών τους.

Παράλληλα όμως με όλη αυτή τη χαώδη κοινωνική κατάσταση τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση, που εκπροσωπεί ο Σύλλογός μας, βιώνουν και το Γολγοθά της ίδιας της ασθένειάς τους, η οποία τους εξαντλεί σωματικά και ψυχικά.

Έτσι, επί τη ευκαιρία της έλευσής σας στην πόλη μας, εκ μέρους του Δ/Σ του Συλλόγου μας θα θέλαμε να σας θέσουμε τέσσερα καυτά ερωτήματα:

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το 70% των Νεφροπαθών υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε Ιδιωτικά Κέντρα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ προς τις Μ.Χ.Α. και Τεχνητού Νεφρού ως προς την ποιότητα αιμοκάθαρσης που πραγματοποιούν (ποιότητα μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, ποιότητα φίλτρων και αν γίνεται κανονική αποστείρωση των μηχανημάτων από συνεδρία σε συνεδρία; Και τι αποστείρωση γίνεται; Απλή, χημική ή θερμική; (Πιστεύουμε ότι τους χρόνους αποστείρωσης τούς γνωρίζετε).

Δεν πρέπει οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς να δικαιούνται και αυτοί τα έξοδα μετακίνησής τους; Εδώ δεν μιλάμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που οι αποστάσεις είναι κοντινές και μπορούν να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν, ή ακόμη και με ταξί με πολύ μικρό κόστος.

Εδώ κύριε Υπουργέ, μιλάμε για αποστάσεις από 30 έως και 70 χλμ. ημερησίως και αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε επί δύο, μιλάμε δηλαδή για ποσά άνω των 600 έως 900 ευρώ μηνιαίως και δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ. Εδώ και τρεις μήνες διαβάζουμε στον Τύπο την πίεση που δέχεται η Κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, για τις περικοπές των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων, καθώς και για τις περικοπές των εξόδων μετακίνησης. Αληθεύουν;

Περιμένουμε κύριε Υπουργέ εδώ και δέκα χρόνια να πάρουμε απάντηση τι απέγιναν τα χρήματα από την πώληση του κληροδοτήματος ενός νεφροπαθούς, προς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σκοπό είχε μετά την πώλησή του (πουλήθηκε το 2002) τα χρήματα να διατεθούν για τη μετακίνηση της μονάδος αιμοκάθαρσης από τον 3° όροφο στο ισόγειο και για την αγορά καινούργιων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Το ποσό που εισπράχθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο ήταν (1.100.000 ευρώ). Για αυτό το θέμα δεν πήραμε ποτέ απαντήσεις. Η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν ότι είναι μεγάλης αξίας και ανήκει στο Περιουσιολόγιο του Υπουργείου Υγείας. Γνωρίζετε κάτι;» καταλήγει ο Σύλλογος.

«ΥΠΟΔΟΧΗ»

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «σόου και φιέστες στο Π.Γ.Ν. Λάρισας». Σημειώνοντας ότι «σε μια επίσκεψη-σόου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα βρεθεί στο Νοσοκομείο μας με τα οξυμένα προβλήματα, που διαχρονικά δημιουργούν οι μνημονιακές πολιτικές, για να εγκαινιάσει το νέο γραμμικό επιταχυντή τιμώντας τους «ευεργέτες εφοπλιστές», τα νέα μηχανήματα του Τεχνητού Νεφρού [έργο του Ε.Σ.Π.Α.] και τη «νέα» κλινική Επείγουσας Ιατρικής.

Τα σόου και οι φιέστες δείχνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τις δωρεές από τους εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στήνουν επικοινωνιακά παιχνίδια εγκαινιάζοντας Μονάδες χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές.

Η υποχρηματοδότηση στην Υγεία έχει σαν απόρροια να μην γίνονται νέες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού/υλικού δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα.

Η ναυαρχίδα της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπως αποκαλείται το Π.Γ.Ν.Λ. παραμένει υποστελεχωμένο, με ελλείψεις, που υπάρχουν σ’ όλες του τις Υπηρεσίες: Νοσηλευτική, Ιατρική, Διοικητική και Τεχνική. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, συνολικά οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με έμμεσες και άμεσες πληρωμές.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, υπερβάλλοντας εαυτούς, παλεύουν να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο μας με υπεράνθρωπες προσπάθειες, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας παρ’ όλο, που παραμένουν απλήρωτοι σε υπερωρίες, από την αρχή του χρόνου και με πετσοκομμένα δεδουλευμένα αργιών νυχτερινών και εξαιρέσιμων.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι του Π.Γ.Ν.Λ. δεν θα γίνουν χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να φύγουν οι επιχειρήσεις από την Υγεία, για μαζικές προσλήψεις, για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα κάλεσμα των εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Λ. για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass