Ο Φροντιστής ασθενούς με Άνοια

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2015 13:32 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

  Η 21η Μαρτίου  έχει καθιερωθεί ως Ημέρα  αφιερωμένη στον Φροντιστή του ασθενούς με άνοια. Στον άνθρωπο που βρίσκεται πάντα δίπλα στον ασθενή , που τον φροντίζει , τον περιθάλπει ,τον συντροφεύει στα μακρινά μοναχικά ταξίδια του νου κρατώντας του  σφιχτά το χέρι και  περπατάει δίπλα του στις άσκοπες περιπλανήσεις του. Στον άνθρωπο που ζει μαζί του, αλλά και μόνος , που είναι σύντροφος  χωρίς ο ίδιος να έχει κάποιον να μοιραστεί τη στεναχώρια ,την απελπισία  και την απόγνωση που κρύβει αυτή η αρρώστια.

  Η άνοια κάθε μορφής είναι μια ιδιαίτερη  αρρώστια. Στο  πέρασμα της πλήττει τον ασθενή και τον φροντιστή ταυτόχρονα. Ο ένας  σιγά  σιγά  βυθίζεται στην αγνωσία ,ο άλλος υποφέρει βλέποντας την αρρώστια να αποδιοργανώνει τον αγαπημένο του άνθρωπο και να τον καθιστά αδύναμο να υποστηρίξει στο ελάχιστο την ύπαρξή του. Το τελευταίο στάδιο της νόσου είναι το πιο επώδυνο για τον ασθενή και ιδιαίτερα για τον περιθάλποντα που, ενώ βλέπει τον άνθρωπό του να αναπνέει αλλά να μη ζει, αφοσιώνεται στην φροντίδα του σε βαθμό που να ζει περισσότερο για τον άνθρωπο που από αγάπη και καθήκον φροντίζει παρά για τον εαυτό του.

  Και σε αυτήν  την σωματική και ψυχολογική κόπωση του περιθάλποντα  έρχεται να προστεθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός της οικογένειας πολλές φορές, όπως συχνά συμβαίνει όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αυτό  είναι ένα άλλο κοινωνικό θέμα μιας μεγάλης συζήτησης που ο καθένας στη ζωή του θα αισθανθεί  ότι έπρεπε να έχει γίνει. Έτσι κατά κανόνα ο περιθάλπων μένει μόνος με την μοναδική στήριξη της οικογένειάς του στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αυτός ο άνθρωπος ,λοιπόν έχει ανάγκη υποστήριξης ,για να αντιμετωπίσει την καθημερινή φροντίδα του ασθενούς, κυρίως όμως υποστήριξης κοινωνικής και ψυχολογικής, για να μην καταρρεύσει.

   Την υποστήριξη αυτή όφειλε να παρέχει η πολιτεία με κατάλληλες  κοινωνικές δομές και δεν το κάνει, όπως για πολλά άλλα θέματα και το γνωρίζουμε όλοι .Είναι ,όμως, και υπόθεση δική μας, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί,  να κοιτάξουμε τον διπλανό μας ,συγγενή, φίλο, γείτονα. Ένα τηλεφώνημα, μια καλή κουβέντα συμπαράστασης για τον άνθρωπο που φροντίζει, μία επίσκεψη σύντομη να του ανοίξουμε την πόρτα είναι πολύ σημαντικά, για να νιώσει ο άνθρωπος αυτός ότι κάποιοι τον σκέφτονται, ότι εξακολουθεί να υπάρχει στη ζωή, ότι κατανοούν και σέβονται τον πόνο του,  ότι δεν είναι μόνος. Τόσο απλή και τόσο μεγάλη η δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, για την στήριξη του ανθρώπου που φροντίζει και η κόπωσή του τον καταβάλλει.    

 Η ΕΕΝΑΛ, σύλλογος ασθενών και συγγενών ασθενών με άνοια, στηρίζει τους περιθάλποντες παρέχοντας συμβουλευτική για την φροντίδα του ασθενούς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη .Επίσης, στηρίζει τους ασθενείς α΄ και β σταδίου με ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης και εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Διεξάγει τεστ μνήμης δωρεάν σε ενδιαφερόμενους άνω των 60 ετών. Στεγάζεται στο Β ΚΑΠΗ Λάρισας, Τέρμα Λαγού και Κραννώνος και στο Στέκι Ασκληπιού 68  (τηλέφωνα : 2410 620 014 και 6932822858).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass