ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Λιτότητα και διαχείριση «πνίγουν» το Πανεπιστημιακό

*Πρωτοφανής η συμπίεση του προϋπολογισμού, οι γιατροί εκφράζουν την αγωνία ότι θα βάλει λουκέτο τον Σεπτέμβριο, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για να βγει η χρονιά!

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2017 22:31
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού κρούουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του (από αριστερά) Αργυρώ Πετσίτη αντιπρόεδρος και Γεωργία Παπαδάμου πρόεδρος των ιατρών Ε.Σ.Υ., Ευτυχία Καψαλάκη πρόεδρος και Ι. Τσούγκος γ.γ. ιατρών Δ.Ε.Π., Γ. Καραγιώργος ταμίας ιατρών Ε.Σ.Υ. Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού κρούουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του (από αριστερά) Αργυρώ Πετσίτη αντιπρόεδρος και Γεωργία Παπαδάμου πρόεδρος των ιατρών Ε.Σ.Υ., Ευτυχία Καψαλάκη πρόεδρος και Ι. Τσούγκος γ.γ. ιατρών Δ.Ε.Π., Γ. Καραγιώργος ταμίας ιατρών Ε.Σ.Υ.

Την αγωνία του εκφράζει το ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού της Λάρισας για την τύχη του νοσοκομείου. Οι γιατροί, πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί, ζητούν από την τοπική κοινωνία και τους πολίτες να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να παραμείνει το στολίδι της περιοχής ένα ασφαλές νοσοκομείο, να καλυφθούν οι ανάγκες και να μπουν στην άκρη οι εγωισμοί διαφόρων.

Οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι «εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν μπορεί να καθηλώνει το Υπουργείο Υγείας ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε τόσο χαμηλή χρηματοδότηση. Θα μας βρουν απέναντί τους αν δεν αλλάξει κάτι». Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει να διαχειριστεί έναν τόσο συμπιεσμένο προϋπολογισμό, ύψους μόλις 42 εκ. ευρώ, τον χαμηλότερο όλων των εποχών.

Οι σύλλογοι ιατρών ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ, που κινούνται πλέον ομονοούντες, διεκδικούν λύσεις στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα. Πλαισιωμένες από μέλη των διοικήσεων οι δύο πρόεδροι, Γεωργία Παπαδάμου και Ευτυχία Καψαλάκη αντιστοίχως, μιλούν στην ‘’Ε’’: «Να λειτουργήσει το νοσοκομείο με ασφάλεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ αμέσως μεταφέρουν τα όσα τους διεμήνυσε ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Λ. Παναγιώτης Νάνος «ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μετά μπαίνει λουκέτο στο Πανεπιστημιακό».

Το Πανεπιστημιακό είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που καλύπτει 1,5 εκ. κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και να διεκπεραιώσει τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν στα νομαρχιακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η σωστή λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου απαιτεί υψηλού επιπέδου ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και δημιουργεί φυσικά αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Είναι επομένως αναμενόμενο να έχει υψηλότερο προϋπολογισμό από τα νομαρχιακά νοσοκομεία και αυτός θα πρέπει να είναι ανάλογος της παροχής υπηρεσιών και σε οποιαδήποτε περίπτωση στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας. Πράγμα όμως που δεν συμβαίνει. Όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 42 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον διοικητή το νοσοκομείο θα λειτουργούσε οριακά στα 52 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό όλα ξεκίνησαν το 2012 και την απόφαση της τότε διοίκησης να προχωρήσει σε εναλλάξ εφημερίες 1-1 με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. «Μετέφεραν την εφημέρευση χωρίς να μεταφέρουν ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα άτομο. Τα χρήματα δεν αυξήθηκαν και το προσωπικό μειώθηκε», σημειώνουν στην «Ε».

ΣΗΜΕΡΑ

Το Πανεπιστημιακό εφημερεύει εναλλάξ με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Αποτέλεσμα είναι περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε νομαρχιακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής να οδηγούνται στο Πανεπιστημιακό καθώς εφημερεύει. «Από τη στιγμή που ο ασθενής έχει πρόσβαση στα Επείγοντα δεν μπορείς να μην παρέχεις υπηρεσίες». Αυτό έχει ως επακόλουθο την εξάντληση των πόρων του Π.Γ.Ν.Λ. αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. «Όταν το 2012 η 5η ΥΠΕ επέβαλε την εναλλάξ εφημέρευση με το Γ.Ν.Λ. δεν μετακίνησε τα αντίστοιχα κονδύλια για την εφημέρευση του Πανεπιστημιακού και αυτό με μαθηματική ακρίβεια, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει οδήγησε σε έλλειψη χρηματοδότησης για τις εφημερίες και εφημεριακά προγράμματα κάτω από την ασφαλή εφημέρευση», σημειώνουν. Οι ιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών. Για παράδειγμα ο αγγειογράφος δεν λειτουργεί. Δεν μπορεί να καλύψει εφημερίες. Σε περίπτωση ανάγκης η ομάδα αυτή εργάζεται εθελοντικά προκειμένου να σωθεί ο άνθρωπος.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μηχανήματα παλιά, υλικά που δεν υπάρχουν, σύριγγες, ράμματα, γάζες λείπουν εδώ και καιρό. «Από τον Δεκέμβριο του 2016 το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί γιατί το νοσοκομείο δεν έχει 8.000 ευρώ για να διορθώσει τη βλάβη», αναφέρουν περιγράφοντας συγχρόνως την κατάσταση και τον εξοπλισμό που χρειάζεται αντικατάσταση ή συντήρηση και αναβάθμιση.

Καθώς λήγουν οι συμβάσεις για σέρβις και για ανταλλακτικά το κόστος επισκευής των μηχανημάτων αυξάνεται. «Για τα αναισθησιολογικά μηχανήματα λύθηκε η σύμβαση συντήρησης κι έπρεπε να έχουν κάνει σέρβις από τον περασμένο Μάρτιο», συνεπώς μηχανήματα και εργαλεία τίθενται εκτός λειτουργίας, εξετάσεις και χειρουργεία καθυστερούν. «Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν και εξαιτίας των ελλείψεων», παρατηρούν. Κι η δουλειά των γιατρών δεν είναι να κυνηγούν τα συνεργεία επισκευής ή τους προμηθευτές αλλά να αξιοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες που τους προσφέρονται.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημιακού της Λάρισας είναι ο χαμηλότερος από όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας και χαμηλότερος από ποτέ. Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανισότητα και την υποχρηματοδότηση του Π.Γ.Ν.Λ., ενώ μείωσε κατά 10% τους προϋπολογισμούς των υπολοίπων, στην 5η ΥΠΕ τον ελάττωσε μόνο κατά 4%. Εκείνη όμως, σύμφωνα με τους γιατρούς, μετακύλησε τη μείωση του προϋπολογισμού της μόνο στο Π.Γ.Ν.Λ. διατηρώντας αναλλοίωτους τους προϋπολογισμούς στα νομαρχιακά νοσοκομεία.

«Το σκεπτικό του διοικητή της 5ης ΥΠΕ είναι ότι θέλει, όπως διαβεβαιώνει, να ενισχύσει τον τριτοβάθμιο ρόλο του Πανεπιστημιακού και να το αποσυμφορήσει από τη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια περίθαλψη κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Δυστυχώς όμως υπάρχει ανακολουθία στα λόγια και τις πράξεις τόσο της Υ.Π.Ε. όσο και της διοίκησης του νοσοκομείου.

Τη στιγμή που αναγγέλθηκε η αναβάθμισή του, την ίδια στιγμή ανακατασκευάζονται και επεκτείνονται τα ΤΕΠ δημιουργώντας νέα κρεβάτια πρωτοβάθμιας παρακολούθησης».

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι οι διακομιδές ασθενών. Νομαρχιακά νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό διακομίζουν ασθενείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η κατάσταση φτάνει συχνά σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Οι σύλλογοι ιατρών ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ από κοινού προσπαθούν να δώσουν λύση στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα, «ζητάμε από την Πολιτεία να βοηθήσει ώστε να μπορέσει το Π.Γ.Ν.Λ. να συνεχίζει να στηρίζει τους ασθενείς του.

Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να παραμένουν και να θεραπεύονται στον τόπο τους για οποιοδήποτε ιατρικό τους πρόβλημα. Η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού έχει ως μόνο αποτέλεσμα τη μετακίνηση των ασθενών στην ιδιωτική περίθαλψη, σε μία εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει τους πάντες και το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η συμπόνια και η ανθρωπιά». 

*Αύριο Παρασκευή εκπρόσωποι των δύο συλλόγων ζήτησαν συνάντηση από κοινού και με τους δύο διοικητές της 5ης Υ.Π.Ε Ν. Αντωνίου αλλά και του νοσοκομείου Π. Νάνο, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις χωρίς υπεκφυγές.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass