ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΠ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΜΕ 20 ΚΛΙΝΕΣ

Κλινική Επείγουσας Ιατρικής στο ΠΓΝΛ

* Έρχονται εργασίες συντήρησης και αντικατάσταση των ασανσέρ στο ΓΝΛ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2017 22:35

Τη δημιουργία Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο πλαίσιο των δράσεων για τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, ανακοίνωσε χθες ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος.

Πρόκειται για κλινική στην οποία θα λειτουργούν δύο τμήματα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας, με 20 κλίνες.

Ο κ. Νάνος τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλάζει το τοπίο στα δύο νοσοκομεία της πόλης, καθώς αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει – πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο – και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Όπως εξήγησε ο διοικητής των νοσοκομείων, η συγκεκριμένη εξέλιξη προβλέπεται από τον νέο οργανισμό του ΠΓΝΛ, καθώς επιβάλλεται η λειτουργία αυτόνομης κλινικής.

Οι εργασίες κατασκευής, ύψους 30.000 ευρώ, που απαιτούνται για την αναδιάταξη του χώρου, θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σε δύο ιατρεία. Γενικός ή ειδικός γιατρός θα προχωράει σε μια πρώτη διαλογή και αξιολόγηση κάθε περιστατικού, με ταχύτητα και χωρίς συνωστισμό ή πολύωρη αναμονή για κάθε ασθενή, και θα παραπέμπει τον ασθενή είτε στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας είτε στην αντίστοιχη κλινική.

Ο κ. Νάνος τόνισε παράλληλα ότι με τις παραπάνω διαδικασίες θα προκύψει συμπίεση του κόστους, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και η αύξηση του προσωπικού. Έχει ήδη προκηρυχθεί μία θέση Επιμελητή Β΄ (βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής των δικαιολογητικών), θα αναλάβει συντονιστής ένας διευθυντής του ΕΣΥ, ώστε μαζί με την Επιμελήτρια Β’ που βρίσκεται σήμερα στο ΤΕΠ, θα παρέχουν υπηρεσίες τρεις ειδικοί γιατροί.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της έγκρισης σκοπιμότητας στο Υπουργείο Υγείας, προτάσεις συνολικής επένδυσης 600.000 ευρώ για την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής.

Με τον ίδιο τρόπο και σε δεύτερο χρόνο, αφού το σύστημα δοκιμαστεί στο ΠΓΝΛ, θα αλλάξει η διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο διοικητής των νοσοκομείων εξήγησε ότι το νέο αυτό σύστημα βασίζεται σε προτάσεις που υπέβαλε η σχετική ομάδα εργασίας που συγκρότησε ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το περασμένο καλοκαίρι. Ενημέρωσε δε ότι σε κάθε εφημερία, το ΠΓΝΛ καλύπτει 350 – 400 επείγοντα περιστατικά, ενώ το ΓΝΛ καλύπτει 300 – 350. Αυτό σημαίνει περίπου 75.000 περιστατικά τον χρόνο για το ΠΓΝΛ και περίπου 50.000, αντίστοιχα, για το ΓΝΛ.

ΦΑΝΕΡΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του διοικητή των νοσοκομείων, τέθηκε εκ των πραγμάτων το θέμα των προβλημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που ανέδειξε η «Ε» τις δύο προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, «το ιστορικό νοσοκομείο της Λάρισας αποτελεί μια στιβαρή δευτεροβάθμια μονάδα, αλλά αντιμετωπίζει φανερά ελλείμματα στις υποδομές του. Η ριζική του ανακαίνιση απαιτεί πάρα πολλά χρήματα, τα οποία καμία διοίκηση δεν μπορεί να διαχειριστεί, αν και κατά καιρούς έγιναν κάποιες συντηρήσεις και αναβαθμίσεις. Η σημερινή διοίκηση έχει προχωρήσει σε επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ – αναφέρομαι στη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 515.000 ευρώ, μόνο για τα χειρουργεία, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται συνολικά για επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, καθώς είναι προτεραιότητά μας η στήριξη του ΓΝΛ. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει και μεταφορά προσωπικού από το ΠΓΝΛ, γενικών χειρουργών, αγγειοχειρουργών και ΩΡΛ».

Ο διοικητής των νοσοκομείων ανέφερε επίσης ότι στον προυπολογισμό του 2017 προβλέπεται ποσό ύψους 150.000 ευρώ για τη συντήρηση του ΓΝΛ, μέσω επεμβάσεων σε μονάδες και κλινικές, ενώ έχει γίνει πρόταση για την ένταξη στο ΠΔΕ έργου ύψους 180.000 ευρώ για την αντικατάσταση των ασανσέρ. Εν τω μεταξύ, με ίδιους πόρους, έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις σε ηλεκτρολογικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα από διακοπή ρεύματος, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass