ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΓΝΛ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας βλέπει ο διοικητής των νοσοκομείων

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2017 22:16
Κατεστραμμένα πάνελ οροφής και επιδαπέδιο κλιματιστικό, ενώ διακρίνεται και μούχλα στο δοκάρι. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγα τετραγωνικά... Κατεστραμμένα πάνελ οροφής και επιδαπέδιο κλιματιστικό, ενώ διακρίνεται και μούχλα στο δοκάρι. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγα τετραγωνικά...

Αίσθηση, συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Με μακροσκελή του ανακοίνωση – απάντηση, ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος κάνει λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Λάμπρος Καραγεώργος – με αφορμή νέα βλάβη που παρουσιάστηκε στο κεντρικό ασανσέρ του ΓΝΛ- δηλώνει ότι υπάρχει συνειδητή εγκατάλειψη της υγειονομικής μονάδας.

«ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»

Ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, τονίζει στην απάντησή του ότι το χθεσινό δημοσίευμα και οι φωτογραφίες αδικούν το ΓΝΛ, ενώ παραθέτει σειρά πρωτοβουλιών και έργων που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση, του κ. Παναγιώτη Νάνου, έχει ως εξής :

«Κ. Διευθυντά,

Στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας δημοσιεύσατε άρθρο του κ. Δημ. Κατσανάκη με τίτλο «Εικόνες πλήρους αδιαφορίας και εγκατάλειψης», με δέκα (10) φωτογραφίες οι οποίες αδικούν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην γνωστή προσπάθεια αποδόμησης των πάντων με άξονα την παλαιότητα του κτιρίου, προκαλώντας αρνητική δημοσιότητα, άλλοτε με ασανσέρ και άλλοτε με διάφορες βλάβες.

Τώρα ήλθε η σειρά να εμφανιστεί με δύο κεντρικές φωτογραφίες ως σκουπιδότοπος το Γενικό Νοσοκομείο, με σπασμένα καθίσματα και υλικά προς καταστροφή. Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από υπαίθριο περιφραγμένο σημείο που από δεκαετίες χρησιμοποιείται ως χώρος συγκέντρωσης του προς αχρήστευση πάγιου εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

Οι εκάστοτε διοικήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την νομοθεσία και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προβαίνουν σε καταγραφή και νόμιμη διαδικασία απόσυρσης και αχρήστευσης του εν λόγω εξοπλισμού. Σε μια τέτοια διαδικασία βρίσκεται το άχρηστο υλικό και για τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας.

Ας αφήσουμε όμως το θέαμα και τις επιχειρούμενες εντυπώσεις και ας έλθουμε στην ουσία:

1ον Η πραγματικότητα είναι ότι το κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι παλαιό και χρήζει ανακαίνισης. Όποιος προσπαθήσει να εξωραΐσει την πραγματικότητα είναι τουλάχιστον αφελής, αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Το γεγονός αυτό έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη διοικήσεις και υπηρεσίες του Νοσοκομείου, που όμως δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα, είτε διότι δεν υπήρχαν πιστώσεις, είτε γιατί δεν ήταν επιλέξιμες οι δαπάνες συντήρησης από τα ΕΣΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος μιας ριζικής ανακαίνισης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους προϋπολογισμούς του Νοσοκομείου, διότι από το 2010 αυτός βαίνει διαρκώς μειούμενος. Παρά το γεγονός αυτό, η διοίκηση στον προϋπολογισμό του 2017 έχει προβλέψει 150.000 ευρώ, για την ανακαίνιση εσωτερικά των κλινικών και μονάδων που παρέχεται νοσηλεία στους ασθενείς, και όχι σε εξωτερικούς αποθηκευτικούς και εξωτερικούς χώρους που εμφανίζονται στις φωτογραφίες. Σε ότι αφορά το πρόβλημα με τα χαλασμένα ασανσέρ, η διοίκηση έχει από καιρό υποβάλλει αίτημα αντικατάστασης των ανελκυστήρων με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, αίτημα που εξετάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

 2ον Οι διοικήσεις του Γ.Ν.Λ. κατέβαλλαν προσπάθεια για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, επενδύοντας πόρους από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε:

Εντός του ά εξαμήνου του 2016 παραλήφθηκε εξοπλισμός για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της ΜΕΘ του ΓΝΛ, συνολική επένδυση ύψους 950.000 ευρώ.

Τέλος Δεκεμβρίου του 2016 παραλήφθηκε μαγνητικός τομογράφος, επένδυση ύψους 941.160 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020, η άδεια λειτουργίας εκδόθηκε προχθές επίσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Τον Μάρτιο του 2017 παραδόθηκε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους 515.617 ευρώ αποκλειστικά για τα χειρουργεία, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

Μέχρι τέλος Ιουνίου 2017 παραδίδεται εξοπλισμός ύψους 376.354 ευρώ για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

Συμπέρασμα 1ον : Από το ΕΣΠΑ επενδύθηκαν 1.891.160 ευρώ και από το ΠΔΕ 891.971, ήτοι 2,8 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν εύκολα να διαγραφούν με επιλεγμένες φωτογραφίες με άχρηστο υλικό από ετών και πηχιαίους τίτλους περί «εγκατάλειψης»...

3ον: Με πρόταση της νέας διοίκησης εντάχθηκαν στο Χάρτη Υγείας του Υπουργείου Υγείας επιπλέον έργα ύψους 1.110.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η επένδυση αφορά προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Ακτινολογικό εργαστήριο, Γαστρεντερολογικό και Ουρολογικό τμήμα, καθώς και μηχανήματα τεχνητού Νεφρού.

4ον Από ίδιους πόρους σχεδιάζεται η ανακαίνιση ορισμένων κλινικών και μονάδων, 150.000 ευρώ, όπως ήδη έχει αναφερθεί. Ταυτόχρονα αναζητείται λύση, το θέμα αυτό έχει τεθεί από την διοίκηση του Νοσοκομείου μεταξύ των άλλων στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη, οι οποίοι έδειξαν ευαισθησία και ενδιαφέρον για το ιστορικό Νοσοκομείο.

5ον Έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση των χρημάτων από δωρεά, για την δημιουργία της «πτέρυγας Βαϊτση», επένδυση 2,1 εκατομμύρια ευρώ με προτεραιότητα τους νεφροπαθείς και τους ογκολογικούς ασθενείς.

Συμπέρασμα 2ον : Διοίκηση και Υπηρεσίες του ΓΝΛ, προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης και να αναβαθμίσουν την λειτουργία του ιστορικού Νοσοκομείου της Λάρισας.

6ον Είναι άδικη η αναφορά ότι δήθεν λείπει από το προσωπικό η αγάπη για το Νοσοκομείο, όταν είναι γνωστό ότι σε όλες τις δύσκολες περιστάσεις οι εργαζόμενοι του ΓΝΛ ήταν αποδεδειγμένα εκεί. Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι διοίκηση και προσωπικό καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και το παραγόμενο έργο επιβεβαιώνει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, οι ασθενείς επιλέγουν το ΓΝΛ και εμπιστεύονται στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό την υγεία τους.

Διοίκηση και εργαζόμενοι σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και το Υπουργείο Υγείας αγωνίζονται για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θα παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες υγείας, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν αλλού πρόσβαση.

Τέλος, είναι πραγματικά άδικο να απαξιώνονται τα πάντα με φόντο κομματικές και προσωπικές αφετηρίες. Αν από τα στοιχεία που παραθέσαμε προκύπτει «αδιαφορία και εγκατάλειψη», εκ μέρους της διοίκησης, της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, τότε πραγματικά οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες».

«ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ» ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ

Αξίζει να επισημανθεί ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σημειώθηκε άλλη μία βλάβη σε κεντρικό ασανσέρ του ΓΝΛ, το οποίο παρέμενε εκτός λειτουργίας μέχρι και χθες το μεσημέρι.

Έτσι, όπως καταγγέλθηκε στην «Ε», χθες λειτουργούσαν μόλις οι … 3 από τους 11 συνολικά ανελκυστήρες του Γενικού Νοσοκομείου. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι το ένα από τα εν λειτουργία ασανσέρ λειτουργεί – με κλειδί – καθώς καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες του προσωπικού, αντιλαμβάνεται την ταλαιπωρία που περνούν εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες από όροφο σε όροφο …

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), γιατρός ο ίδιος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Λάμπρος Καραγεώργος, κάνει λόγο, μιλώντας στην «Ε», για «συνειδητή εγκατάλειψη του νοσοκομείου» και για «ανεπάρκεια και ανικανότητα τόσο της πολιτικής, όσο και της διοικητικής του ηγεσίας».

Η αναφορά του κ. Καραγεώργου εστιάζει στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με άλλα λόγια, στην έλλειψη προσωπικού και υλικών, στα προβλήματα καθαριότητας, στην ψύξη και στη θέρμανση, στην κατάσταση των ανελκυστήρων, στην παλαιότητα των μηχανημάτων και της ξενοδοχειακής υποδομής του νοσοκομείου.

Πρόκειται για προβλήματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, των ασθενών και των επισκεπτών.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ πηγαίνει το ζήτημα ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση τόσο του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και της δικαιοσύνης, μετά από όσα συμβαίνουν και έρχονται καθημερινά στη φως της δημοσιότητας.

(Σ.Σ. Στην προσπάθειά του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων να αναδείξει τις πολιτικές του στο χώρο της υγείας μέσω ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών πηγών ξέχασε δυστυχώς την καθημερινότητα που βιώνουν προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες του ιστορικού νοσοκομείου της πόλης. Οι φωτογραφίες του χθεσινού δημοσιεύματος είναι μόνο ένα δείγμα των εικόνων που συναντά κανείς στο νοσοκομείο έστω και αν ο μόνος που δεν τις βλέπει ή καλύτερα δεν θέλει να δει είναι ο διοικητής. Όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται για να βελτιωθεί το κτίριο το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το ίδιο και δεν αλλάζει όσο και αν ενοχλείται –επειδή ακριβώς είναι αναποτελεσματικές- ο κύριος διοικητής.

Ωστόσο από την απάντησή του κρατάμε τις αναφορές για «απαξίωση των πάντων με φόντο κομματικές και προσωπικές αφετηρίες». Αναφορές ακατανόητες αν τις συνδέει με την αγωνία για τη βελτίωση των συνθηκών ενός ιστορικού για την πόλη κτιρίου. Αντίθετα, οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις του ίδιου έχουν αυταπόδεικτα «κομματικές και προσωπικές αφετηρίες» προκειμένου να αποδείξει σε όσους τον επέλεξαν για τη θέση του διοικητή ότι σωστά το έπραξαν)

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass