ΛΙΣΤΑ ΜΕ 70 ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φάρμακα λείπουν γιατί… κάνουμε εξαγωγές!

* Ι. Μακρυγιάννης: Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 14 μειώσεις στην τιμή του φαρμάκου, καθιστώντας το 125% φθηνότερο από ό,τι ήταν πριν από 8 χρόνια * Η αλήθεια με τα αντικαρκινικά – χημειοθεραπευτικά φάρμακα και το δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ»

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2017 22:35

Δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν επίσημο φορέα του ελληνικού κράτους το πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ότι Έλληνες καρκινοπαθείς μεταβαίνουν στη γειτονική χώρα για να βρουν φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία τους που δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Προφανώς, η διάψευση αφορά και Λαρισαίους καρκινοπαθείς όπως ειδικότερα αναφερόταν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, είναι υπαρκτή η έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά, μια έλλειψη που εντείνεται σε επικίνδυνο βαθμό, καθιστώντας αναγκαία και άμεση την παρέμβαση της πολιτείας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΚΡΙΒΩΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Όπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ιωάννης Μακρυγιάννης, πρόκειται για ακριβά, αντικαρκινικά – χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χαρακτηρίζονται καινοτόμα και πρωτότυπα και για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα, αφορούν δε σε σοβαρές μορφές καρκίνου, άμεσης αντιμετώπισης.

Ο κ. Μακρυγιάννης τονίζει ότι η συγκεκριμένη έλλειψη οφείλεται στο υψηλό κόστος, στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη διείσδυση γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί η διαδικασία που αυτά τα φάρμακα θα εισάγονται στη χώρα, αν δηλαδή η σχετική έγκριση θα γίνεται βάσει όσων ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.

Επισημαίνεται πάντως ότι σε γειτονικές μας χώρες –όπως η Τουρκία– έχει εγκριθεί η εισαγωγή των συγκεκριμένων φαρμάκων και το μέσο κόστος της τιμής τους είναι πολύ μικρότερο από τις χώρες της Ε.Ε., αφού δεν υπάρχουν οι ανάλογες δεσμεύσεις.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ 70 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ

Έλλειψη εν τω μεταξύ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα –πανελλαδικά αλλά και στη Λάρισα– σε μια σειρά φαρμάκων και υπάρχει ήδη μια λίστα με περίπου 70 σκευάσματα, για τα οποία πάντως –σε αντίθεση με τα αντικαρκινικά– υπάρχουν υποκατάστατα και οι ασθενείς δεν μένουν ακάλυπτοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, πρόκειται για φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, τον σακχαρώδη διαβήτη (βιοτεχνολογική ινσουλίνη), ενώ έλλειψη υπάρχει και σε ορισμένα παιδικά εμβόλια.

Η έλλειψη στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή αυτών των φαρμάκων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έχει επισημανθεί σε παλαιότερα δημοσιεύματα, το φάρμακο είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, καθώς αγοράζεται πολύ φτηνά από εδώ και πωλείται πολύ ακριβότερα στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, επισημαίνει ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 14 μειώσεις στην τιμή του φαρμάκου, καθιστώντας το 125% φθηνότερο από ό,τι ήταν πριν από 8 χρόνια!

Μοιραίο ήταν λοιπόν, το μεγάλο ύψος των εξαγωγών να προκαλέσει μείωση των αποθεμάτων φαρμάκου στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα την πρόκληση ελλείψεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος.

Για το θέμα είναι ήδη ενήμερη η Ευρωπαική Επιτροπή Υγείας, η οποία ζήτησε και έλαβε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατάλογο ελλειμματικών φαρμάκων – περίπου 70 σκευάσματα, τα οποία καταγράφηκαν ανά εταιρία και ανά πάθηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Μακρυγιάννης τονίζει ότι, για να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει, απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, σε συντονισμό με τις κλινικές των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, οι οποίες δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα, όπως άλλωστε επιτάσσει και η συνταγματική υποχρέωση για τρίμηνη αποθεματοποίηση αυτών των φαρμάκων, που όμως δεν τηρείται.

ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ

Πολλαπλές είναι εν τω μεταξύ οι διαψεύσεις του πρόσφατου δημοσιεύματος της «Χουριέτ», ότι Έλληνες καρκινοπαθείς σπεύδουν στην Τουρκία για να βρουν φάρμακα, απαραίτητα για τη θεραπεία τους, που δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Το γεγονός διέψευσαν συγκεκριμένα από την πρώτη στιγμή, τόσο εκπρόσωποι των συλλόγων καρκινοπαθών ανά την επικράτεια, όσο και γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, αναγνωρίζοντας πάντως τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελλείψεις αυτών των φαρμάκων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass