ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2017 18:03

Την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για την Αναμόρφωση της Οργάνωσης των Νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια, ζητάει με ομόφωνο ψήφισμά της η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα, «το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει θλίψη και απορία στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Ιατρικής Σχολής» και «υιοθετεί μονομερείς, άδικες και πρακτικά αντι – πανεπιστημιακές, συντεχνιακές απόψεις».

Αναλυτικά, το ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υπογράφει ο πρόεδρος του, Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Νεφρολογίας – Παθολογίας, έχει ως εξής :

«Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής αποφασίζει ομόφωνα να εκδώσει, να κοινοποιήσει αρμοδίως και να δημοσιοποιήσει το παρακάτω ψήφισμα, επί της Πρότασης Σχεδίου Νόμου για την Αναμόρφωση της Οργάνωσης των Νοσοκομείων:

Στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, έχει ανακοινωθεί Πρόταση Σχεδίου Νόμου σχετικά με τους οργανισμούς των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και με θέματα που αφορούν Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια. Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει θλίψη και απορία στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Ιατρικού Τμήματος της Λάρισας. Επιχειρεί να καθιερώσει μια απαξίωση του ρόλου των Ιατρικών Τμημάτων στη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Οι ρυθμίσεις, που αναφέρονται, δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της εκπαίδευσης των νέων ιατρών και του έργου των ιατρικών σχολών γενικότερα.

Η πρόταση έρχεται να τορπιλίσει την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων/Κλινικών και υιοθετεί μονομερείς, άδικες και πρακτικά αντι-πανεπιστημιακές συντεχνιακές απόψεις. Επιχειρείται, παράλληλα, η υποβάθμιση της θέσης και του ρόλου των μελών ΔΕΠ στα Εργαστήρια και τις Κλινικές. Τα μέλη ΔΕΠ σήμερα στηρίζουν σαφώς την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας που ανεβάζουν το κύρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας.

Είναι πολλά τα σημεία στο σχέδιο αυτό, στα οποία αγνοούνται βασικές νομοθετικές και συνταγματικές επιταγές. Δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα για την απαγόρευση συμμετοχής μελών ΔΕΠ στα Συμβούλια κρίσης ιατρών ΕΣΥ για θέσεις σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια/Κλινικές. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία οι διευθυντές να μην έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν γνώμη για τους γιατρούς της Κλινικής τους. Επιπλέον, η αναφερόμενη κατάργηση της λειτουργίας ιατρείων από τα μέλη ΔΕΠ καταστρατηγεί κατάφορα την Αρχή της Ισοτιμίας (Άρθρο 4 του Συντάγματος). Ενώ καταργείται η δυνατότητα ελευθερίου επαγγέλματος για τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών επιτρέπεται το ίδιο χωρίς περιορισμούς σε μέλη ΔΕΠ άλλων Σχολών (Νομικές, Πολυτεχνείο, Οικονομικές). Τέλος, είναι απορίας άξιο το τι έχει απογίνει η επίσημη υπόσχεση για ίδρυση κοινής γραμματείας Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Υγείας για θέματα Ιατρικών Σχολών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ομόφωνα η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει τη βαθιά αγανάκτησή της και ζητά την απόσυρση του Προσχεδίου Νόμου σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια. Ζητά για μία ακόμη φορά, επιτέλους, την ίδρυση της προαναφερθείσας διυπουργικής ειδικής γραμματείας. Τέλος, ζητά ο όποιος διάλογος για την κατάρτιση Σχεδίου για τον Οργανισμό Λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, να γίνει απαραίτητα με πρωταρχική συμμετοχή και του Υπουργείου Παιδείας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass