ΕΝΩ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΜΟΝΗ Ή ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έμεινε από βηματοδότες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

* ΣΤΑ 124 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 3,4% Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2016 15:03

Στα 124 εκατομμύρια ευρώ καθορίστηκε ο προϋπολογισμός της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για το 2017, ενώ μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η κατανομή των αντίστοιχων κονδυλίων στα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της.

Η κατανομή αυτή καθίσταται απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς το τέλος της χρονιάς φέρνει και άδεια ταμεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη υλικών, όπως βηματοδότες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο προϋπολογισμός της ΥΠΕ είναι μειωμένος σε σχέση με το 2016 – σε ποσοστό 3,4 % - αλλά πρόκειται για πτώση αισθητά μικρότερη σε σχέση με άλλες ΥΠΕ, όπου το ποσοστό ξεπερνάει και το 10 %.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, εκτιμά ότι διαχειριστικά η κατάσταση το 2017 θα είναι πολύ καλύτερη από τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες, καθώς τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της έχουν εξοφλήσει από το 2016 το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Η κατανομή της χρηματοδότησης για το 2017 στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, βαρύτητα θα δοθεί στα νοσοκομεία αναφοράς, δηλαδή τα δύο της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων, της Λαμίας και της Χαλκίδας, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και του είδους των κλινικών που λειτουργούν.

Σύμφωνα πάντως με τα περυσινά δεδομένα, αναλογική προβλέπεται να είναι η κατανομή των κονδυλίων στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η κατανομή του προϋπολογισμού αλλά και η εκταμίευση της πρώτης δόσης της αντίστοιχης χρηματοδότησης αναμένονται πώς και πώς από τα νοσοκομεία, καθώς εξακολουθούν να παρατηρούνται ελλείψεις βασικών υλικών λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου για μία ακόμα φορά καταγράφονται ελλείψεις βηματοδοτών, ελλείψεις που θα καλυφθούν μόνο με τη νέα χρηματοδότηση. Μέχρι τότε οι ασθενείς θα πρέπει ή να κάνουν υπομονή ή να αναζητήσουν αλλού θεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνοντάς του, όπως αναγραφόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου, «την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εφόσον αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά των επισκεπτών – ασθενών που δέχεται το νοσοκομείο, το οποίο αναμφισβήτητα λειτουργεί ως δορυφόρος στην Κεντρική Ελλάδα».

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Σχετικά με τα κονδύλια για τα φάρμακα, η δαπάνη για τα οποία αποδείχθηκε πολύ ανώτερη του αρχικά διατεθέντος ποσού, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ αναφέρει στην «Ε» ότι το 2016 υπήρξε μία χρονιά βάσης, χωρίς να υπάρχει δηλαδή προηγούμενη συγκριτική εικόνα. Κι αυτό γιατί αφενός καλύφθηκαν από τα νοσοκομεία για πρώτη φορά όλοι οι ανασφάλιστοι και αφετέρου καλύφθηκαν για πρώτη φορά και φάρμακα υψηλού κόστους – όπως τα ογκολογικά – με αποτέλεσμα να προκύψουν οι γνωστές ελλείψεις.

Το 2017 μπορούν πλέον οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν περισσότερο ορθολογικά την κατάσταση, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα με το 2016. Άλλωστε, όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν πλέον διοικητές και διοικητικά συμβούλια, κάτι που δεν ίσχυε για πολλά νοσοκομεία το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, γεγονός που εκτίναξε τις δαπάνες.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Προχωρούν παράλληλα και στην 5η ΥΠΕ οι διαδικασίες υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα, με την ολοκλήρωση των οποίων θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της αρμοδιότητάς της.

Πρόκειται ειδικότερα για την πρόσληψη 55 έως 60 ατόμων σε 34 Κέντρα Υγείας και 10 Περιφερειακά Ιατρεία στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, βάσει της σχετικής εγκυκλίου – απόφασης του υπουργείου Υγείας, που θα τρέξει το επόμενο διάστημα.

Στα ΠΕΔΥ αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ, αρχικά θα παραταθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τις εταιρίες καθαριότητας, μέχρι να καταστεί δυνατή η υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στις συγκεκριμένες δομές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει λυθεί ένα από τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, αυτό της θέρμανσης, καθώς ισχύει – για ολόκληρο το 2017 – η σύμβαση της 5ης ΥΠΕ με την εταιρία ΕΚΟ, η οποία θα εφοδιάζει τα Κ. Υ. της Θεσσαλίας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Εν τω μεταξύ, ορκίστηκαν χθες άλλοι τρεις νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι διοικητικού τομέα στην 5η ΥΠΕ και ειδικότερα στα Κέντρα Υγείας Τυρνάβου, Δομοκού και Αμφίκλειας.

Πρόκειται για προσλήψεις που ολοκληρώθηκαν μετά την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την απορρόφηση επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998, ενώ και τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης επιτυχόντων των προκηρύξεων 5Κ και 4Κ του υπουργείου Υγείας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass