ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑ «ΒΑΪΤΣΗ» ΥΨΟΥΣ 2,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Χρονιά αναβάθμισης το 2017 για το Γ.Ν.Λ.

Δημοσίευση: 25 Δεκ 2016 14:27

Αισιόδοξα μηνύματα για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετά τις σημαντικές προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Το 2016 ήταν άλλη μία δύσκολη χρονιά για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τους ανθρώπους του. Οι ελλείψεις προσωπικού ανάγκασαν τους πάντες να υπερβάλουν εαυτόν για να φέρουν σε πέρας το έργο τους, ο πεπαλαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τους ανάγκασε κάποιες φορές να σκαρφιστούν πατέντες για να συνεχίσει να λειτουργεί, η καθημερινότητα ήταν και φέτος εξαντλητική…

Εκείνο που πάντως μπορεί κανείς να επισημάνει είναι ότι η χρονιά κλείνει τελικά με πολύ θετικές προοπτικές για την επόμενη μέρα και με αισιοδοξία για την αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών υγείας που θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προσφέρει στους ασθενείς όχι μόνο από τη Λάρισα αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Καταρχήν, εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί επιτέλους η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υπό τις άοκνες προσπάθειες του εντατικολόγου Απόστολου Κομνού, προσθέτοντας 8 επιπλέον κρεβάτια σε αυτά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που διευθύνει.

Η Μ.Α.Φ. είναι μια προ-εντατική η μετά-εντατική, ένα ενδιάμεσο στάδιο νοσηλείας πριν ή μετά την εντατική αλλά και ένας χώρος ειδικής θεραπείας για να αποφευχθεί αφενός η χρήση της υπερ-πολύτιμης εντατικής και αφετέρου η νοσηλεία σε άλλες κλινικές όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να παρασχεθεί η εξειδικευμένη νοσηλεία που συχνά χρειάζεται ένας ασθενής.

Οκτώ επιπλέον ειδικές κλίνες στο «Κουτλιμπάνειο» και κατ' επέκταση στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, προφανώς δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση, όταν η διακομιδή των ασθενών αποτελεί καθημερινά βραχνά για τους παράγοντες της υγείας και ενίοτε Γολγοθά για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Τις πρώτες τομογραφίες ασθενών έδωσε ήδη ο υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος που δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Μετά την ένταξή του στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με τη νέα διοίκηση, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου προχώρησαν ταχύτατα στις διαδικασίες συμβασιοποίησης και τελικά επιτεύχθηκε ο στόχος για την ολοκληρωμένη λειτουργία και την αποπληρωμή του έργου πριν ολοκληρωθεί το 2016.

Το έργο «προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου 1,5 Tesla για το Γ.Ν. Λάρισας», προϋπολογισμού 941.160 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το συγκρότημα του Μαγνητικού Τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι ό,τι πιο σύγχρονο, με πολλαπλές δυνατότητες οι οποίες είναι πλέον στη διάθεση των ασθενών της Λάρισας. Μεταξύ των άλλων έχει την δυνατότητα της αναίμακτης μέτρησης της εναπόθεσης σιδήρου στην καρδιά και το ήπαρ, για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα κρατικό νοσοκομείο του ΕΣΥ, αφού μέχρι σήμερα μόνο δύο ιδιωτικά κέντρα το διαθέτουν, ένα στην Αθήνα και το άλλο στην Θεσσαλονίκη.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 900.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, υπέγραψε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού 892.000 ευρώ που αφορούν, το ένα στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το αναισθησιολογικό τμήμα και τα χειρουργεία, ύψους 515.617 ευρώ και το άλλο στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την Καρδιολογική και την Ουρολογική κλινική, προϋπολογισμού 376.354 ευρώ.

Τα δύο συγκεκριμένα έργα θα αναβαθμίσουν συνολικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα βελτιώσουν τη λειτουργία των χειρουργείων, καθώς θα αυξήσουν από 4 σε 6 τα χειρουργικά τραπέζια, αυξάνοντας έτσι τον χειρουργικό χρόνο κατά 50 % και βελτιώνοντας την ποιότητα των χειρουργικών επεμβάσεων, όταν τα μηχανήματα εγκατασταθούν και αρχίσουν να λειτουργούν, σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει επιπλέον η αξιοποίηση της δωρεάς «Βαΐτση», ποσού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας νέας πτέρυγας, μέσω της οποίας θα αναβαθμιστεί μεταξύ άλλων η λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που κάνει στην «Ε», ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτρης Λιόλιος σχετικά με τις προοπτικές αναβάθμισης της λειτουργίας του νοσοκομείου.

«Αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα την έλευση της νέας χρονιάς, καθώς οι νέες εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών και τη θεραπεία των ασθενών», τονίζει ο κ. Λιόλιος και επισημαίνει ότι «ξεκίνησε η λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου μαγνητικού τομογράφου με μεγάλες διαγνωστικές δυνατότητες και εφαρμογές. Θα διατεθούν επίσης κονδύλια ύψους 515.000 ευρώ για την αναβάθμιση των χειρουργείων, ώστε να αυξηθούν τα χειρουργικά κρεβάτια και να μειωθούν οι λίστες αναμονής των ασθενών. Παράλληλα, πρόσθετα κονδύλια ύψους 376.000 ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Να σημειώσω ότι ήδη ξεκίνησε επιτυχημένα η λειτουργία της νέας ΜΑΦ, στηριζόμενη προσωρινά στο έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, αναμένοντας και την πλήρη λειτουργία της με την πρόσληψη νέου προσωπικού μέσα στο 2017».

Ο κ. Λιόλιος δεν παραβλέπει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και το 2016, επισημαίνοντας τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες προσφέρουν το έργο τους οι εργαζόμενοι.

Όπως τονίζει συγκεκριμένα, «δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το 2016, ιδίως αναφορικά με την προσωρινή έλλειψη ορισμένων ογκολογικών φαρμάκων. Σημαντικό επίσης θέμα είναι και η έλλειψη προσωπικού σε ορισμένους τομείς, καθιστώντας δυσκολότερο το έργο των υπόλοιπων υπαλλήλων που συχνά μάχονται κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά πάντα με υψηλό αίσθημα επαγγελματικότητας και προσφοράς.

Ως διοίκηση, προσπαθούμε να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία, χωρίς όμως να παραμελούμε και τις προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών», καταλήγει ο κ. Λιόλιος

«ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΟ 2017»

Από την πλευρά του, ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, αναφέρει ότι «το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά για το «Κουτλιμπάνειο», καθώς υλοποιήθηκαν έργα που κινδύνευαν να χαθούν, μετά τη διασφάλιση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες ήταν επισφαλείς μέχρι πρότινος, επ ΄ ωφελεία των ασθενών».

Ο κ. Νάνος επανέλαβε ότι εντός τριών μηνών θα ολοκληρωθεί η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα χειρουργεία και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ μεταφέρει στην «Ε» ότι «αποτελεί στοίχημα η αξιοποίηση της δωρεάς «Βαΐτση» που παραμένει για χρόνια ανεκμετάλλευτη. Με τη μελέτη που συντάσσουμε θα ξεκινήσει η αξιοποίηση της δωρεάς, με προτεραιότητα στους ογκολογικούς ασθενείς και τους νεφροπαθείς, αλλά όχι μόνο».

«Το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικών εξελίξεων για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας», καταλήγει ο διοικητής των νοσοκομείων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass