ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ «ΕΒΓΑΛΕ» Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Αλλαγή του τρόπου σκέψης η μεγαλύτερη καινοτόμος πράξη

* Δενδροφύτευση σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2016 14:20

«Σε 5 χρόνια από σήμερα τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας θα είναι συνώνυμο της καινοτομίας και της ποιότητας στον τομέα της υγείας και η ίδια η Λάρισα θα αποτελεί εθνικό σημείο αναφοράς για την καινοτομία στην υγεία», τόνισε χθες ο διοικητής του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείων, Παναγιώτης Νάνος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημερίδας για την καινοτομία και την ποιότητα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΛ.

«Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται αλλαγή του τρόπου σκέψης, που είναι αδάπανη και είναι παράλληλα η μεγαλύτερη καινοτόμος πράξη», συμπλήρωσε ο κ. Νάνος.

Η ιδιαιτερότητα της χθεσινής ημερίδας ήταν ότι δεν περιορίστηκε στις γενικές και θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά εστίασε στην παρουσίαση τετελεσμένων και αποφασισμένων δράσεων που μάλιστα προγραμματίζεται να εφαρμοστούν στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας την επόμενη χρονιά!

Εξηγούνται με αυτόν τον τρόπο οι πολλές ειδήσεις που προέκυψαν από τις εργασίες της χθεσινής ημερίδας, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση και λειτουργία – από τον ερχόμενο Απρίλιο – του γραμμικού επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η επένδυση 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των χειρουργείων που θα εξυπηρετήσουν συνολικά 11 κλινικές, η αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών από 6 σε 12 στο Πανεπιστημιακό και από 4 σε 6 στο Γενικό νοσοκομείο, η αύξηση του χειρουργικού χρόνου που θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση της λίστας ασθενών, η αγορά μηχανημάτων για τον Τεχνητό Νεφρό στο ΠΓΝΛ, η μελέτη για την ανέγερση της «πτέρυγας Βαΐτση», μια επένδυση 2,1 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα καλύψει κατά προτεραιότητα τους νεφροπαθείς και τους ογκολογικούς ασθενείς στο «Κουτλιμπάνειο»…

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα της χθεσινής ημερίδας και εξειδικεύοντας τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν, η διοίκηση των νοσοκομείων εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο τονίζεται ότι «η Ποιότητα στις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας και η εισαγωγή της Καινοτομίας της Υγείας στα δημόσια Νοσοκομεία είναι μονόδρομος για τα Νοσοκομεία που θέλουν να έχουν μέλλον.

Η Ποιότητα και η Καινοτομία στα Νοσοκομεία της Λάρισας είναι εφικτή, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια έχει γίνει διάλογος και ωρίμασαν οι συνθήκες για εισαγωγή νέων διαδικασιών και δεδομένων για την πρακτική εφαρμογή τους.

Ο συνδυασμός της νέας τεχνολογίας, ειδικότερα το m-health, της ευφυούς διαχείρισης των πόρων και της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει πεδίο οικονομικής και κοινωνικής Ανάπτυξης. Κυκλική και Κοινωνική Οικονομία είναι εφικτό να εφαρμοστούν στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις όπως παρουσιάστηκαν, στα νοσοκομεία της Λάρισας, το 2017 θα είναι χρονιά:

1ον Έναρξης διαδικασιών εργασιών και μελετών, για να μετατραπεί το Πανεπιστημιακό ως το πρώτο φιλικό για τους περιπατητικούς ασθενείς νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας, με παράλληλη αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών των ασθενών με αναπηρία.

2ον Αναίμακτης μέτρησης της εναπόθεσης σιδήρου στην καρδιά και το ήπαρ, με ποσοτική μαγνητική τομογραφία, εξέταση που θα γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μοναδικό στην Ελλάδα νοσοκομείο του ΕΣΥ στο οποίο θα γίνεται η εξέταση.

3ον Εισαγωγής της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας στα νοσοκομεία της Λάρισας, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, τη μείωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους των σκουπιδιών, τη δημιουργία πηγής εσόδων από την ανακύκλωση, τα οποία θα διατίθενται για την απασχόληση ασθενών και κοινωνικά αποκλεισμένων συνανθρώπων μας. Τα πρωτόκολλα που θα δημιουργηθούν θα διατεθούν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας που θα ήθελαν να τα υιοθετήσουν.

4ον Σύνταξης μελέτης διαχείρισης των μολυσματικών απορριμμάτων και προμήθειας εξοπλισμού για την αδρανοποίηση και διάθεσή τους, χωρίς κόστος για τα νοσοκομεία. Στόχος είναι να μηδενιστεί το κόστος αποκομιδής των μολυσματικών και για τα δύο νοσοκομεία, (από τις 400.000 στα 0 ευρώ) από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια.

5ον Έναρξης διαδικασίας μέτρησης της Ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, με στόχο την πιστοποίηση με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 15224:2012 των πρώτων τμημάτων και μονάδων, αρχής γενομένης από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής.

6ον Πιλοτικής εφαρμογής της κλινικής επιθεώρησης (clinical audit), και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, με προτεραιότητα τους ογκολογικούς ασθενείς και τη διαχείριση αίματος.

7ον Αναβάθμισης του Γραφείου Εκπαίδευσης και διεύρυνσης δράσεων ως εξής:

α) Δημιουργίας Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, με στόχο την επικαιροποίηση της Γνώσης, την εκπαίδευση και κατάρτιση του νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού.

β) Δημιουργίας Ψηφιακού Αποθετηρίου (Digital library) στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο οποίο θα φιλοξενούνται εισηγήσεις ομιλητών σε ημερίδες και συνέδρια που συμμετέχουν οι επιστήμονες των νοσοκομείων της Λάρισας.

Γ) Δημιουργίας Ψηφιακού Σχολείου (digital school) μέσα από βιντεοσκοπημένες εισηγήσεις που θα διατίθενται ελεύθερα μέσω διαδικτύου σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας.

8ον Δημιουργίας Πύλης Καινοτομίας στην οποία θα παρουσιάζονται επιστημονικές και άλλες δράσεις και παροχή υπηρεσιών υγείας τεταρτοβάθμιου επιπέδου, στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς ανάδειξης του παραγόμενου έργου στο εθνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

9ον Προκήρυξης Διαγωνισμού για ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις που θα προάγουν την Ποιότητα και την Καινοτομία στα νοσοκομεία της Λάρισας και του ΕΣΥ γενικότερα, με χρηματικό έπαθλο και συμβολική επιβράβευση, αναλυτικά στην σχετική προκήρυξη που θα βγει προσεχώς».

Χαιρετισμούς στη χθεσινή ημερίδα απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νέστορας Αντωνίου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας και εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο Νίκος Σκεντέρης.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής διοικητής της ΥΠΕ, Δημήτρης Δημητριάδης, η υποδιοικήτρια της ΥΠΕ, Παρασκευή Ζαζά, οι αναπληρωτές διοικητές του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ανθή Χαλιβέρα και Δημήτρης Λιόλιος, αντίστοιχα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων και φοιτητές της ιατρικής.

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Με το σύνθημα «Ένα δέντρο για το Πανεπιστημιακό», πραγματοποιείται εν τω μεταξύ σήμερα η δενδροφύτευση στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο συνολικά θα αναπτυχθούν περίπου 2.000 δέντρα και φυτά στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και σε 80 σημεία που υπάρχουν στα εσωτερικά αίθρια των κλινικών, με στόχο να πρασινίσει ο χώρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Λάρισας και η Υπηρεσία Πρασίνου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δασαρχείο Λάρισας με τη δωρεάν διάθεση φυτών και τεχνικής υποστήριξης, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνέδραμε με τη σύνταξη μελέτης για οπωροφόρα. Γενικός συντονιστής στην προσπάθεια είναι ο κ. Νίκος Μήτσιος, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, υπηρεσία η οποία και διέθεσε δέντρα, εξοπλισμό και εμπειρία.

Την πρωτοβουλία είχε η διοίκηση των Νοσοκομείων και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης του χώρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προς όφελος των ασθενών και επισκεπτών. Με την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα διαθέτει ένα θεματικό Πάρκο Υγείας, ενώ με τις συμπληρωματικές υποδομές που θα αναπτυχθούν, θα αναβαθμιστεί συνολικά το φυσικό Περιβάλλον της περιοχής, με πολλαπλό περιβαλλοντικό, αισθητικό και πολιτιστικό όφελος για την πόλη της Λάρισας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass