ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

Έτοιμο για μάχη με την γρίπη το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2016 14:55

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης της χώρας από το επερχόμενο κύμα κρουσμάτων εποχικής γρίπης έχει εκπονήσει και υλοποιεί το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ανέφερε χθες από τη Λάρισα ο πρόεδρος του Κέντρου, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ μίλησε σε ημερίδα για τον ρόλο του εμβολιασμού στο πλαίσιο της πρόληψης για την εποχική γρίπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του οποίου ήταν πέρυσι μικρότερο του … 10 %!

ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ: «στόχος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της φετινής εποχικής γρίπης – που παραδοσιακά ξεκινάει τον Ιανουάριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο - όσο το δυνατόν λιγότεροι ασθενείς, όσο το δυνατόν λιγότερες χαμένες εργατοώρες και όσο το δυνατόν λιγότεροι συνάνθρωποί μας που θα χάσουν τη ζωή τους».

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου και εστιάζεται σε τρία επίπεδα:

Έχει καταρχήν στηθεί ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης, με τη συνεργασία των δημόσιων δομών, των ΠΕΔΥ, των αγροτικών ιατρείων και των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να υπάρξει άμεση πληροφόρηση για την επίπτωση των κρουσμάτων της γρίπης στην περιοχή τους.

Παράλληλα, λειτουργεί ήδη ένα εξοπλισμένο δίκτυο εργαστηριακής επιτήρησης της γρίπης το οποίο θα παρέχει πλήρη ανάλυση δεδομένων, καθώς και την απαραίτητη υποτυποποίηση των ιών που θα δράσουν κατά τη φετινή έξαρση της γρίπης.

Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα φροντίσει για την προετοιμασία του γενικού πληθυσμού, προκειμένου να προλάβει τις συνέπειες της γρίπης.

ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κεντρικό σύνθημα είναι ότι «ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη πρόληψη» και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι «αφού δεν μπορούμε να τους εμβολιάσουμε όλους, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, αυτές δηλαδή που πλήττονται περισσότερο από τη γρίπη».

Ευπαθείς ομάδες θεωρούνται όσοι είναι άνω των 65 χρόνων, όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, όσοι έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα, οι έγκυες και τα μικρά παιδιά.

Ωστόσο, ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ εστίασε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι εκπρόσωποι του οποίου εύλογα εντάσσονται επίσης στις ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί διαφορετικά συμβάλουν στην μετάδοση της νόσου στην κοινότητα, από το ιατρείο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τα ΠΕΔΥ και τα περιφερειακά ιατρεία ήταν πέρυσι κάτω του 10 %, πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ ανακοίνωσε παράλληλα ότι φέτος δεν υπάρχουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (μέχρι πέρυσι έπρεπε να προηγηθεί η συνταγογράφηση του εμβολίου και για τους υγειονομικούς) τις οποίες προέβαλαν ως επιχείρημα πολλοί που τελικά δεν εμβολιάστηκαν.

Πέρα ασφαλώς από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φθηνό εμβόλιο (5-6 ευρώ το κόστος), οι Υγειονομικές Περιφέρειες όλης της χώρας έχουν εφοδιαστεί με συνολικά 18.000 αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία προσφέρθηκαν δωρεάν από χορηγούς, προκειμένου να εμβολιαστεί έγκαιρα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας.

Στη χθεσινή ημερίδα στο ΠΓΝΛ, παρευρέθηκαν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νέστορας Αντωνίου, ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ανθή Χαλιβέρα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass