ΕΝΩ ΤΟ ΣτΕ «ΠΑΓΩΝΕΙ» ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ…

Γενικεύονται οι ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα των νοσοκομείων

* Πλήρη και σταθερή απασχόληση ζητά η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των καθαριστριών

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2016 10:07

Θέμα χρόνου είναι η γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα των νοσοκομείων, των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τα τέλη του χρόνου οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο των δομών της αρμοδιότητας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του «πάγωσε» προσωρινά διαγωνισμούς (σ.σ. αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις) για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Είτε επεισοδιακά είτε χωρίς προβλήματα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία Τρικάλων, Καρπενησίου και Κύμης, ενώ σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι υπηρεσίες της υγειονομικής περιφέρειας θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων στα 11 Πρωτοβάθμια Εθνικά Δίκτυα Υγείας (ΠΕΔΥ) και στα 34 Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των θέσεων με τα συνεργεία που διαχειρίζονται ακόμα την καθαριότητα, προκειμένου να διακριβωθεί ο αριθμός των καθαριστριών ανά δομή που θα χρειαστεί και να υπολογιστεί το κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία των ατομικών συμβάσεων έχουν προτεραιότητα οι καθαρίστριες που εργάζονται ήδη στα συνεργεία καθαριότητας, ενώ οι συμβάσεις τους θα ισχύσουν αρχικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Ειδικότερα για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση με εταιρία καθαριότητας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 στο Γενικό Νοσοκομείο.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ, την κατηγορηματική τους αντίθεση τόσο στις εργολαβικές εταιρίες όσο και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας για την καθαριότητα στα νοσοκομεία της χώρας, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο νοσοκομείο Τρικάλων, εκφράζουν τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων & Εργολαβικών Συνεργείων.

Στην επιτροπή αγώνα συμμετέχουν τα σωματεία Λάρισας, Μαγνησίας και Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών νομού Αττικής, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα Δημόσιων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Με αφορμή τις εξελίξεις στο νοσοκομείο Τρικάλων με τη σύλληψη διευθυντικών στελεχών του νοσοκομείου μετά από καταγγελία του εργολάβου καθαριότητας για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν αλλά η πολιτική ενίσχυσης της εργοδοσίας συνεχίζεται.

Κυβέρνηση και εργοδοσία εκμεταλλεύονται άγρια τους καθαριστές – καθαρίστριες στα εργολαβικά συνεργεία με την κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, την κατάργηση των ΣΣΕ, την προώθηση των ατομικών συμβάσεων με άθλιους μισθούς και όρους δουλειάς, με απληρωσιά και απολύσεις.

Είτε μέσω των εργολάβων είτε μέσω τον ατομικών συμβάσεων των νοσοκομείων το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, χωρίς κανονική ή αναρρωτική άδεια και δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ με μισθούς ψίχουλα όταν τους καταβάλλουν.

Κανένας εργαζόμενος στα εργολαβικά συνεργεία να μην φοβηθεί, να έρθει σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου, να οργανωθεί και από κοινού να παλέψουμε:

- Για πρόσληψη από τους αντίστοιχους φορείς και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Να φύγουν τα συνεργεία – εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.

- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Καμία καθαρίστρια να μην χάσει τη δουλειά της.

- Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε όσους οφείλονται.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Σε μια άλλη εξέλιξη επί του θέματος, «το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» προσωρινά τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα, που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Ακόμη, το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά και τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δυο εταιρίες οι οποίες είχαν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε περιφερειακά Διοικητικά Δικαστήρια για:

α) Tη σύναψη 30 ατομικών συμβάσεων έργου, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και τα υπαγόμενα σε αυτό παραρτήματά του,

β) την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου και γ) την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός στην Καλαμάτα αφορούσε την πρόσληψη 30 καθαριστριών στο γενικό νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας - Ξενώνας - ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας και το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής.

Οι δυο εταιρίες είχαν ζητήσει να εισαχθούν οι αιτήσεις τους προς συζήτηση στο ΣτΕ, σύμφωνα με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010), καθώς «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016, το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων». Πράγματι, το αίτημά τους έγινε δεκτό και εισήχθησαν οι υποθέσεις τους στο ΣτΕ.

Στη συνέχεια, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη, διέταξε στη μια περίπτωση την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με την οποία: 1) κυρώθηκαν οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων της αρμόδιας επιτροπής για την επιλογή προσωπικού καθαριότητας των χώρων του εν λόγω νοσοκομείου, του κέντρου Ψυχικής Υγείας, κ.λπ., 2) εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή των συμβάσεων μισθώσεως έργου και 3) εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή ατομικών συμβάσεων μισθώσεως έργου.

Παράλληλα, στη δεύτερη περίπτωση διατάχθηκε η μη έκδοση απόφασης για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας καθαριστριών.

Τέλος, οι δύο αυτές υποθέσεις θα εισαχθούν προς συζήτηση στο ΣτΕ και θα εκδοθούν οριστικές αποφάσεις.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass