ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

«Ανάσα» στο πρόβλημα καθαριότητας σε ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2016 10:00
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου

Τα χέρια της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας λύνει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 3 Αυγούστου και η οποία επιτρέπει την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων με εταιρίες καθαριότητας στα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας της αρμοδιότητάς της.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση αυτής της ρύθμισης είχε μπλοκάρει από την 1η Ιουλίου τις διαδικασίες για τον καθαρισμό των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του ΠΕΔΥ της Λάρισας, όπου η έλλειψη καθαριότητας προκάλεσε τεράστια προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή εταιριών που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει την καθαριότητα σε δημόσια νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να μην ισχύσει η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με εργαζόμενες στην καθαριότητα, έχει ουσιαστικά μπλοκάρει την ομαλή διαδικασία επέκτασης του νέου καθεστώτος, δημιουργώντας παράλληλα «κενά καθαριότητας» σε περιπτώσεις στις οποίες έληξαν οι ισχύουσες συμβάσεις με τις εταιρίες, καθώς δεν επιτρεπόταν νομικά η υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Στα νοσοκομεία της περιοχής μας το πρόβλημα λύθηκε – έστω και προσωρινά – είτε χωρίς να... ανοίξει μύτη, όπως συνέβη στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου υπογράφηκε τρίμηνη σύμβαση με εταιρία καθαριότητας (λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου), είτε με μεταμεσονύχτια επεισόδια, εντάσεις και συλλήψεις, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Τρικάλων!

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ πάσχιζε σε καθημερινή βάση να «αποσπάσει» μία τουλάχιστο καθαρίστρια από νοσοκομεία της περιοχής, πότε για να... συμμορφώσει κάπως την κατάσταση στο ΠΕΔΥ της Λάρισας, πότε στο αντίστοιχο της Καρδίτσας ή και άλλων περιοχών και πότε να καθαρίσει ορισμένα Κέντρα Υγείας που επίσης παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα καθαριότητας για παραπάνω από ένα μήνα, μέσα στο καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, οι υπάρχουσες συμβάσεις με τις εταιρίες καθαριότητας μπορούν να επεκταθούν μέχρι τα τέλη του έτους, είτε να υπογραφούν νέες, επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Είναι πλέον θέμα ημερών να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε επίπεδο καθαριότητας σε όλα τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ, ενώ θα υπάρχει και η χρονική ευχέρεια να δρομολογηθεί κατάλληλα η διαδικασία των ατομικών συμβάσεων, ανάλογα φυσικά και με τον χρόνο που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί επί της προσφυγής των εταιριών καθαριότητας.

Επισημαίνεται ότι με την ίδια νομοθετική ρύθμιση λύνεται και το αντίστοιχο πρόβλημα με τα αντιδραστήρια που παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα, καθώς επαναλαμβάνονται οι απαραίτητοι βιοχημικοί έλεγχοι.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass