ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΝΛ

Ημερίδα για τον φυσικό τοκετό

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:51

Στον φυσικό τοκετό αφορούσε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε χθες η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και έγινε, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής της Κλινικής και αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Αλέξ. Δαπόντε, με τη συμμετοχή μαιευτήρων, γυναικολόγων, ειδικευόμενων ιατρών, μαιών και νοσηλευτριών.

Η ημερίδα έγινε στο αμφιθέατρο του ΠΝΛ με τους διοργανωτές να αποσαφηνίζουν πως «ένας τοκετός λέγεται φυσικός όταν δεν υπάρχει ιατρική παρέμβαση. Οι ορισμοί ποικίλλουν αλλά οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την πρόκληση του τοκετού, τη χρήση αναισθησίας, την περινεοτομή και την καισαρική τομή και άλλα.

Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης και από την έναρξη έως το τέλος του δεν έχουμε εμφανείς κινδύνους, το παιδί γεννιέται με κεφαλική προβολή».

Τονίζοντας «τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο φυσιολογικό και το φυσικό τοκετό, αφού πολλές φορές οι δυο αυτοί οροί συγχέονται μεταξύ τους. Στην επικρατούσα στην Ελλάδα ορολογία «φυσιολογικός» αναφέρεται ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της μητέρας του (όχι με καισαρική τομή), ενώ «φυσικός», είναι ο τοκετός χωρίς τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις».

Με αφορμή επίσης, το πρόβλημα της αυξημένης συχνότητας των καισαρικών τομών, επισημάνθηκε πως «η εξέλιξη των μεθόδων στη μαιευτική χειρουργική και η ευκολία της αναισθησίας έκαναν την καισαρική τομή τη συχνότερη ιατρική επέμβαση. Από το 1990 ως σήμερα έχει δραματική αύξηση και έχει ξεπεράσει σε πολλές χώρες το 50% και η μείωση του ποσοστού αυτού αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα των συστημάτων υγείας.

Η επανάληψη της καισαρικής τομής είναι ο βασικότερος λόγος για την αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών διεθνώς. Καθίσταται αναγκαίο να τονιστεί, ότι φυσιολογικός τοκετός και μετά την καισαρική μπορεί να γίνει και είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι ο κολπικός τοκετός που ακολουθεί έπειτα από εγκάρσια τομή της μήτρας συνδέεται με χαμηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα της μητέρας και του παιδιού με το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ομιλητές με εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην επίδραση του τρόπου τοκετού στο νεογνό, στον φυσιολογικό τοκετός και στην καισαρική τομή σαν ενδεδειγμένο τρόπο τοκετού, στο ρόλο και την εκπαίδευση του μαιευτήρα - γυναικολόγου στη δοκιμή κολπικού τοκετού μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή, στο ρόλο της μαίας στην ελάττωση των καισαρικών τομών κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass