ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με προβλήματα από το αλκοόλ και την παχυσαρκία

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2015 21:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:36

 

Την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας  υποστηρίζει η Ε. Ε. . Καθώς πάνω από 120.000 πολίτες πεθαίνουν ετησίως από βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ ενώ έως 7 % των προϋπολογισμών για την υγειονομική περίθαλψη προορίζονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία

Στις «πολιτικές και δράσεις της ΕΕ σχετικά με τις παραμέτρους Υγείας» αναφέρθηκε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Philippe Roux, μιλώντας σήμερα στη Λάρισα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κων. Γουργουλιάνη.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που υλοποιείται μέσω της νομοθεσίας και των διαδικασιών συνεργασίας και υποστηρίζεται από χρηματοδοτικά μέσα, δηλαδή προγράμματα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν προτάσεις έργων ή ερευνητικές προτάσεις σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας είναι θεμελιώδης για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Τον Φεβρουάριο του 2013 η Επιτροπή ενέκρινε έγγραφο για τις επενδύσεις στην Υγεία, στο πλαίσιο της δέσμης κοινωνικών επενδύσεων. Το έγγραφο αναδεικνύει τον ρόλο της Υγείας ως αναπόσπαστου μέρους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ισχυροποιεί τη σχέση μεταξύ των Ενωσιακών πολιτικών για την Υγεία και των μεταρρυθμίσεων των εθνικών συστημάτων Υγείας και παρουσιάζει τα επιχειρήματα υπέρ: έξυπνων επενδύσεων για βιώσιμα συστήματα Υγείας, επενδύσεων στην Υγεία των πολιτών και επενδύσεων στη μείωση των ανισοτήτων. Το πρόγραμμα «Υγεία» της ΕΕ, το Ταμείο Συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και τα Ταμεία για την έρευνα και την καινοτομία («Ορίζοντας 2020») μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις στον τομέα της Υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ και εντός των κρατών μελών.

Ειδικότερα για το αλκοόλ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ευρώπη σημειώνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Το αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με περισσότερες από 60 διαφορετικές νόσους και παθήσεις, ενώ πάνω από 120.000 πολίτες της ΕΕ πεθαίνουν ετησίως από βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Οι στόχοι και τα εργαλεία της στρατηγικής της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών στη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ εξακολουθούν να ισχύουν και το έργο της ΕΕ συνεχίζεται σύμφωνα με τη στρατηγική.

Η πολυπλοκότητα των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ απαιτεί πολυτομεακές και πολυμερείς λύσεις και η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς στις δράσεις τους, μέσω της επιτροπής εθνικής πολιτικής και δράσης για το αλκοόλ, που αποτελείται από κυβερνητικούς εκπροσώπους, και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για το Αλκοόλ και την Υγεία, που συγκεντρώνει ΜΚΟ του τομέα της υγείας, ερευνητικούς οργανισμούς και οικονομικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2014 εγκρίθηκε από την Επιτροπή το διετές σχέδιο δράσης για την κατανάλωση αλκοόλ από νεαρή ηλικία και την υπέρμετρη περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ.

Η κοινή δράση για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ, με τη συμμετοχή 27 κρατών μελών, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Υγεία» της ΕΕ, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και στο πλαίσιό της, μεταξύ άλλων, θα συνταχθούν κατευθυντήριες γραμμές για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, η Επιτροπή συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και τον ΟΟΣΑ για την παρακολούθηση της κατάστασης ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και την ενίσχυση της βάσης γνώσεων.

Αντιστοίχως, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία επηρεάζουν άμεσα το προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων πολιτών, καθώς και την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στην ΕΕ παραμένουν σε ανησυχητικό επίπεδο, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Το πρόβλημα αφορά σε 1 στους 2 ενήλικες ενώ περίπου 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6-9 ετών στην ΕΕ ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010, που συνιστά σημαντική αύξηση από το 2008, όταν ήταν 1 στα 4.

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος έχουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις: έως 7 % των προϋπολογισμών για την υγειονομική περίθαλψη προορίζονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το βάρος. Σημαντικές έμμεσες δαπάνες προκύπτουν από την απώλεια παραγωγικότητας που απορρέει από τις απουσίες οι οποίες σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, του 2007 , προωθεί την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και ενθαρρύνει τις συμπράξεις με γνώμονα τη δράση με τη συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών.

Τον Φεβρουάριο του 2014 συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχέδιο δράσης για την παιδική παχυσαρκία (2014-2020), με στόχο την ανάσχεση της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας έως το 2020.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass