ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Τιμητικό αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

Δημοσίευση: 02 Νοε 2011 0:56 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:51
Γέμισε ασφυκτικά χθες βράδυ η αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας από δεκάδες μαθητές, γονείς αλλά και βιβλιόφιλους που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τη μεγάλη Ελληνίδα πεζογράφο Άλκη Ζέη, τη συγγραφέα που με τα βιβλία της χρόνια τώρα μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Σε μία λιτή αλλά ιδιαίτερα θερμή εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν της τα εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη και το βιβλιοπωλείο «Παιδεία» σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» όλοι όσοι βρέθηκαν χθες στη φιλόξενη αίθουσα του Ωδείου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τη συγγραφέα και να γνωρίσουν πλευρές του σημαντικού έργου της.
Για τη συγγραφέα μίλησε ο εκπαιδευτικός και μελετητής της Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Μιχάλης Αργυρίδης, τονίζοντας την ικανότητα της συγγραφέως να δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Ο κ. Αργυρίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Άλκη Ζέη αποτελεί μία ξεχωριστή και εξαιρετική περίπτωση συγγραφέα της λογοτεχνίας μας για παιδιά διότι η παγκοσμιότητα και η καθολική αποδοχή του έργου της που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, την έχουν καταστήσει την πιο πολυμεταφρασμένη Ελληνίδα συγγραφέα, έναν από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους συγγραφείς , την καλύτερη πρέσβειρα των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό, την εγγύηση αξιολόγησης εθνικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έχοντας βαθιά γνώση της παιδικής λογοτεχνίας γράφει βιβλία αληθινά παιδικά, καλογραμμένα που έχουν γίνει μακρόβια ως κλασικά. Μάλιστα, τα βιβλία της «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» θεωρούνται κλασικά αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δικαίως τη θεωρώ άριστη μαστόρισσα της βιωματικής τέχνης του λόγου για παιδιά. Η Άλκη Ζέη είναι πρωτοπόρος στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά, διότι χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο τρόπο, τον «έντιμο» πνευματικά τρόπο του διάσημου Αμερικανού ψυχοπαιδαγωγού Μπρούνερ (χωρίς να γνωρίζει τη θεωρία του) μίλησε στα παιδιά για γεγονότα ταμπού της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας, του παρελθόντος και παρόντος και τα παρουσίασε με μορφή προσιτή στο γλωσσικό και νοητικό τους επίπεδο».
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Παιδεία» Γιάννης Ευσταθίου ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και πολλά βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ξένες γλώσσες. Απέσπασε δεκάδες βραβεία για το σύνολο του έργου της και τα βιβλία της αγαπήθηκαν από δεκάδες αναγνώστες κάθε ηλικίας».
Στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης οι μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, μέσα από το λόγο, την κίνηση και τη μουσική αποκάλυψαν σε μορφή θεατρικού δρώμενου τα μυστικά της ζωής και του έργου της μεγάλης Κυρίας των ελληνικών γραμμάτων. Δραματοποίησαν αποσπάσματα από το βιβλίο της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» ενώ η χορωδία του σχολείου απέδωσε μουσικά με τον πιο ευχάριστο τρόπο κομμάτια του βιβλίου.
Η Άλκη Ζέη με τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της παρακολούθησε την εκδήλωση, ευχαρίστησε από καρδιάς τους διοργανωτές για την όμορφη βραδιά που της χάρισαν και προέτρεψε τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία και να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι μαθητές στο τέλος της βραδιάς της χάρισαν βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και άλλα δώρα.
Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε μιλώντας για την Άλκη Ζέη η δασκάλα των εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη κ. Ευαγγελία Ταμπάρα.
Η συγγραφέας σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί τα εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη και θα συνομιλήσει με τους μαθητές για τα βιβλία της και λίγο αργότερα στις 11:30 π.μ. θα επισκεφθεί τη θεραπευτική κοινότητα «Έξοδος».
Σοφία Ορφανιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass