ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Οι σπουδαίες παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2011 20:42 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:23
Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας ιδρύθηκε το 1979 συμπληρώνοντας φέτος 32 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς στη Λάρισα αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.
Οι κορυφαίες παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων στην Ελλάδα οι οποίες έτυχαν θερμής αποδοχής από το κοινό και αποτέλεσαν ξεχωριστή καλλιτεχνική νότα στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας ήταν οι παραστάσεις στο Κηποθέατρο με θέμα: «Χαμένες Πατρίδες» το 1992, «Έλληνες και Εποχές» το 1994, «Τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας» το 1998, «Ο Κύκλος της ζωής της Θεσσαλίας» το 2001, «Χοροχρώματα» το 2006.
Πίσω από τη συνεχή δραστηριότητα των ποικίλων εκδηλώσεων του Λυκείου των Ελληνίδων βρίσκεται η πρόεδρος κ. Θέλμα Ζητωνούλη και φυσικά ο δάσκαλος χορών κ. Δημήτρης Τσιπλακούλης που με την πλούσια ερευνητική του δραστηριότητα δημιουργεί μία σημαντική κυψέλη λαϊκού πολιτισμού, καθώς φέρνει νέα στοιχεία στις παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων στο αίτημα μίας «λαογραφικότερης», αλλά και «θεατρικότερης» παρουσίασης των ελληνικών χορών.
Τον Σεπτέμβριο του 1994, το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας, παρουσίασε στο Κηποθέατρο τη σπουδαία θεματική παράσταση με τίτλο «Έλληνες και Εποχές». Μέσα από αυτή αναζητήθηκαν λησμονημένες τελετουργίες, έθιμα και δρώμενα άρρηκτα δεμένα με χορούς και τραγούδια στο διάβα των εποχών ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε ομότιτλο λαογραφικό μελέτημα.
Η παράσταση «Έλληνες και Εποχές» πραγματεύτηκε την αέναη εναλλαγή των εποχών, άνοιξη – καλοκαίρι – φθινόπωρο – χειμώνας, καθώς και το βιωματικό πέρασμα των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πέρασμα που εμπεριέχει πλήθος από τελετουργίες και μυστήρια. Συμβολικά, λοιπόν, στην παράσταση αυτή συνοψίστηκαν κορυφαίες τοπικές συνήθειες, που κάποτε τελούνταν με ευλάβεια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην προσπάθεια να δοθεί αυθεντικότητα και πιστότητα στην παρουσίαση των χορών και της μουσικής προσκλήθηκαν μουσικοί μπολιασμένοι με την ντόπια παράδοση της περιοχής τους.
Τον Σεπτέμβριο του 1998 μία νέα παράσταση με τίτλο «Τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας», παρουσίασε το Λύκειο των Ελληνίδων στο Κηποθέατρο φωτίζοντας το δρόμο των χάλκινων στην Ελλάδα. Και αυτός ο στόχος ενισχύθηκε με την έκδοση ομότιτλου μελετήματος. Τα χάλκινα πνευστά ήρθαν τα τελευταία 120 χρόνια στην Ελλάδα, αφομοίωσαν το ήδη παραδοσιακό μουσικό ιδίωμα, τις μουσικές μνήμες των περιοχών που επικράτησαν και τους έδωσαν εντοπιότητα. Ο ήχος που προκύπτει από το συνδυασμό των χάλκινων πνευστών με το κλαρίνο και τα κρουστά έχει μια ζωντάνια και χάρη που συνυπάρχει με τις ρυθμικές αρετές των χορών. Αυτόν τον κινητό πλούτο, όπως έχει από τη συλλογική κοινοτική εμπειρία, απέδωσε άριστα η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων, παρουσιάζοντας επιλεγμένους χορούς, πότε αυτοσχεδιάζοντας, συμμετέχοντας στον αυτοσχεδιασμό των μουσικών αναπτύσσοντας βασικά κινητικά μοτίβα, καθιερωμένα από το χρόνο.
Αυτό πραγματοποιήθηκε κυρίως χάρη στην παρουσία σπουδαίων μουσικών, οι οποίοι αποτελούν τους ζωντανούς θρύλους αυτής της παράδοσης. Είκοσι πέντε και πλέον δεξιοτέχνες μουσικοί συναντήθηκαν και αντιπαράθεσαν την τέχνη τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την κομπανία του Τάκη Μπέτσιου από τα Γρεβενά, κομπανία του Τσαμπάζη από τη Φλώρινα, του Γιαννάκη Ζλατάνη από την Έδεσσα, την κομπανία του Ουρούμη από την Αριδαία.
Η παράσταση αυτή μεταφέρθηκε και παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά στις Η.Π.Α. Έτσι το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας τον Δεκέμβριο του 1999 πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία στις πόλεις, Ατλάντα, Νόξβιλ του Τεννεσί, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.
Το Σεπτέμβριο του 2001 το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας πραγματοποίησε την παράσταση «Ο Κύκλος της ζωής της Θεσσαλίας», απόσταγμα 15χρονης έρευνας σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία έφερε στο φως καινούρια λαογραφικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα «Ο κύκλος της ζωής στη Θεσσαλία» ήταν μία παράσταση στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτεροι σταθμοί της ζωής του Θεσσαλού, από τη γέννηση ως το θάνατο μέσα από τελετουργίες, ιεροπραξίες, σύμβολα, ύμνους, μουσικές, χορούς, τραγούδια.
Η παράσταση αυτή συμπληρώθηκε από το ομώνυμο βιβλίο το οποίο αποτελεί μια αξιόλογη διδακτική πρόταση για την τοπική ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
Το Σεπτέμβριο του 2006 το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας με την παράσταση «Χοροχρώματα», χάρισε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική νότα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Ήταν μια παράσταση - περιήγηση στα χιλιάδες χρώματα της ελληνικής παράδοσης, η οποία απαίτησε μεγάλη σπουδή και προετοιμασία. Ιδιαίτερα όταν ο στόχος δεν ήταν η μονοχρωμία, το ένα χρώμα η ομοιομορφία που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός. Έτσι βάρος δόθηκε στις φορεσιές της ιματιοθήκης του Λυκείου, οι οποίες εικαστικά εξέφρασαν μαζί με τη μουσική, τα τραγούδια και το χορό τον πλούτο και τις αξίες του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Το μεγαλύτερο μέρος από τις φορεσιές της ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων μεταφέρεται στο Κηποθέατρο και ενισχύει εντυπωσιακά το θέαμα με την πληθώρα χρωμάτων και σχεδίων.
Οι παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων της Λάρισας «Τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας», «Ο Κύκλος της ζωής της Θεσσαλίας», και τα «Χοροχρώματα», μαγνητοσκοπήθηκαν και προβλήθηκαν ολοκληρωμένες από την ελληνική τηλεόραση και έτσι ακούστηκε ο πολιτιστικός παλμός της Λάρισας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον απόδημο Ελληνισμό μέσω δορυφορικού προγράμματος.
Και οι δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων δεν σταματούν εδώ, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινούν τα τακτικά μαθήματα για την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών αλλά και οι αξιοσημείωτες παρουσίες του σε όλη την Ελλάδα καθιστώντας το σε ένα σημαντικό φορέα για τη διάδοση του λαϊκού πολιτισμού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass