Θεατροκριτική

Το Βοτάνι της Αγάπης... με δυνατές ερμηνείες

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2012 0:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:46
 Το έργο είναι γραμμένο από τον Νικολό Μακιαβέλι, Φλωρεντινό πολιτικό και διπλωμάτη της Αναγέννησης, ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και που επίσης όλη του η φιλοσοφία συμπυκνώνεται στο εμμονικό μήνυμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Πέραν της πολιτικής ο Μακιαβέλι ασχολήθηκε με τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη δραματουργία καθώς παραδίδονται μέχρι σήμερα πολλά βιβλία και κείμενα με την υπογραφή του.
Ο «Μανδραγόρας» είναι μια πρόζα πέντε πράξεων με έμμετρο λόγο, γραμμένη στην τοπική διάλεκτο της Φλωρεντίας. Μάλιστα ο Μακιαβέλι χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που του παρέχει αυτό το ιδίωμα δημιουργώντας ένα κείμενο που βρίθει από παρεξηγήσεις και σχόλια που εκφέρονται μέσω γλωσσικών σχημάτων και λογοπαιγνίων. Παίζοντας λοιπόν με το υπονοούμενο νόημα, ξετυλίγει μια σάτιρα που καυτηριάζει τα τρωτά σημεία της τότε –αλλά και της κάθε- δυτικής κοινωνίας εξουσία, πλεονεξία, ανηθικότητα, αισιοδοξία, πονηρία και κάθε είδους υλικό πόθο. Σαν θέαμα χαρακτηρίζεται πρώιμο αλλά και πρωτοποριακό δείγμα της Commedia dell´ Arte, καθώς ο συγγραφέας πέθανε αρκετές δεκαετίες πριν την ακμή αυτού του θεατρικού είδους.
Στη σκηνοθετική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου είναι ορατή η προσπάθεια μεταφοράς ενός δύσκολου θεατρικού κειμένου και έργου από την αναγεννησιακή Ιταλία σε ένα σύγχρονο ελληνικό κοινό. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει ένα δεμένο επιτελείο συντελεστών. Ψυχή της παράστασης είναι το υποκριτικό δίπολο Γιάννη Καλατζόπουλου και Θανάση Ζέρβα, συνεπικουρούμενο από τη γυναικεία παρουσία της Άννας Γκλέτσου. Ο Χρήστος Κορδελάς και η Χριστίνα Νέλια -Λαρισαίοι καλλιτέχνες και οι δύο- αν και πρωτόπειροι, συμμετέχουν με δυναμικότητα και παλμό στο «παιχνίδι» του θεάτρου. Το πλήρωμα των ηθοποιών ικανοποιητικά στελεχώνουν ακόμη η Φανή Χουλιάρα και ο Περικλής Τσαμαντάνης, καθώς και ο απροσδόκητα ευχάριστος -Λαρισαίος επίσης- Στέλιος Ντικούλης.
Γενικά πρόκειται για ένα θέαμα εύπεπτα ωραίο με δυνατό του σημείο κυρίως τις ερμηνείες παρά την ίδια την απόδοση του έργου.
Σωτήρης Φωλίνας
Σ.Σ: Οι παραστάσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο των Φώτων στις 9 μ.μ., το Σάββατο θα δοθεί μια λαϊκή απογευματινή στις 6 και μια βραδινή στις 9, ενώ την Κυριακή θα δοθεί το απόγευμα στις 7. Για όλες τις παραστάσεις, ισχύουν τα εισιτήρια του Ο.Γ.Α. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, στο ταμείο του Θεάτρου: 2410-534313, πρωί: 10 -2 και το απόγευμα: 6 – 9.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass