Ως μέρος μιας άτυπης παράδοσης, κάθε χρόνο διοργανώνονται επετειακές δράσεις, δημόσιου χαρακτήρα, για το κοινό της πόλης. Ετσι και φέτος, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, από τις 11:00- 13:00, θα πραγματοποιηθεί ένα διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Δυο γενιές στο Μουσείο! Μικρές ιστορίες του κάμπου στο χαρτί!”, το οποίο απευθύνεται σε γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια, σε σχεδιασμό και επιμέλεια της Κωνσταντίνας Κόντσα, υπεύθυνης του Μουσείου. Με αφετηρία τις ενότητες της μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών του Τ. Τλούπα, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν μέσα από την αφήγηση, το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση μιλώντας για τον θεσσαλικό τόπο, τη διατροφή και καλλιεργητικές και διατροφικές πρακτικές του χθες και του σήμερα. Με κόλλα, χαρτί και ψαλίδι κι ένα εμπνευσμένο έντυπο δημιουργούμε γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ανάμεσα σε τρεις γενιές!
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 11, στο αμφιθέατρο του Μύλου Παππά (2ος όροφος), ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Νίκος Μπελαβίλας, θα παρουσιάσει το θέμα: «Από το αλέτρι στο τρακτέρ: Η περιπέτεια της εκμηχάνισης της γεωργίας στη Θεσσαλία». Η ομιλία θα αναδείξει τη μακρά και σταδιακή διαδικασία εκμηχάνισης της γεωργίας στη Θεσσαλία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκε τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κύρια βήματα αυτής της διαδρομής ήταν: οι οργανωμένες αποξηράνσεις, από τη λίμνη Ξυνιάδα έως τη λίμνη Κάρλα, η ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο και η αντικατάσταση των προβιομηχανικών εργαλείων και των ζώων εργασίας με μηχανήματα βιομηχανικής παραγωγής, όπως αντλίες, ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές και εκκοκκιστικές μηχανές. Οι αλλαγές αυτές διαμόρφωσαν τόσο το αγροτικό τοπίο όσο και τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, επιφέροντας έναν βαθύ μετασχηματισμό στη ζωή τριών γενεών Θεσσαλών αγροτών.
Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410 530083, Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, από Τρίτη-Σάββατο 10:00-14:00.