Ανοιχτός και ζωντανός διάλογος τέχνης και ανθρώπων

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «OPEN NIGHTS» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2024 11:51

«Ένα φεστιβάλ που είναι διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό. Ένας ανοιχτός και ζωντανός διάλογος τέχνης και ανθρώπων.

Φέτος ο θεματικός πυρήνας του φεστιβάλ είναι η «Γη». Η γη που δεν αποτελεί μόνο πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη για να εκφραστεί, αλλά αποτελεί τη δική του προσωπική και ταυτόχρονα ανοιχτή κοινή στέγη» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Ρετσιάνης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ «Open Nights», που ξεκινά αύριο Πέμπτη.
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Μύλο του Παππά τοποθετήθηκαν ακόμη η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Ρούλα Καραφέρη, η ειδική σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κυριακή Σπανού και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ «Open Nights» διοργανώνεται από την ομάδα Off Art - Σκηνικές Παρουσίες και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ρετσιάνης σημείωσε ότι: «Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που είναι διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό. Ένας ανοιχτός και ζωντανός διάλογος τέχνης και ανθρώπων. Φέτος ο θεματικός πυρήνας του φεστιβάλ είναι η «Γη». Η γη που δεν αποτελεί μόνο πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη για να εκφραστεί, αλλά αποτελεί τη δική του προσωπική και ταυτόχρονα ανοιχτή κοινή στέγη.
Η γη γόνιμη, όπως και η τέχνη, πάντα υπόσχεται την αναγέννηση και τη ζωή, και η γη ουσιαστικά μας θυμίζει την κοινή μας καταγωγή, την κοινή μας προέλευση, αλλά και τον κοινό μας τελικό προορισμό. Η κοινή καταγωγή της τέχνης είναι η έκφραση του ωραίου και η αγωνία του ανθρώπου να νικήσει τον θάνατο. Σήμερα από εδώ, τον Μύλο του Παππά, ο οποίος ήταν κάποτε ήταν ο διαμεσολαβητής μεταξύ της γης του θεσσαλικού κάμπου και του ανθρώπου μέσω της τροφής. Σήμερα ο Μύλος του Παππά μεσολαβεί έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να δώσει στον θεατή την πνευματική τροφή που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, που χρειάζεται για να συγκινηθεί και να αφήσει το πολιτιστικό του αποτύπωμα».
Με τη σειρά της η Ρούλα Καραφέρη σημείωσε ότι: «Το Φεστιβάλ «Open Nights» είναι το πρώτο ευρωπαϊκό, δια-καλλιτεχνικό και δι-επιστημονικό φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές και κοινωνικές προεκτάσεις. Με πυρήνα την Κεντρική Ελλάδα, είναι δυναμικά ενεργό τα τελευταία 9 συνεχή χρόνια. Πολλά χρόνια δημιουργίας, ανταλλαγής γνώσεων, αισθητικής και εμπειριών. Περάσαμε πανδημία, περάσαμε πλημμύρες και καταστροφές. Με την επιλογή του φετινού θέματος, αυτού της Γης, στηρίζουμε ένα σύνολο αξιών που συνάδουν με τον πιο πράσινο, δικαιότερο και σοφότερο κόσμο που θέλουμε να δούμε. Είμαστε ως άνθρωποι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης.
Μέσα από την παρατήρηση και την καταγραφή των φυσικών φαινομένων τέθηκαν οι βάσεις τόσο των θετικών όσο και των θεωρητικών επιστημών. Το καλλιτεχνικό βλέμμα, όμως, εξέφρασε και εκφράζει με τρόπο μοναδικό εκείνο που το κοινό μάτι δεν μπόρεσε ποτέ να δει.
Έχουμε ανάγκη από το βλέμμα του καλλιτέχνη! Ο πολιτισμός που στηρίζει αυτό το βλέμμα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναγκαία μετάβαση από τον σημερινό τρόπο ζωής σε πιο βιώσιμα μοντέλα, διότι έχει την ικανότητα να διαμορφώνει αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Προτείνουμε, λοιπόν, παραστάσεις, εικαστικά έργα, σεμινάρια και προβολές, με στόχο να ανοίξουμε συζητήσεις γι’ αυτές τις αξίες, βασιζόμενοι στη συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών τομέων και τεχνών και δίνοντας βήμα σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος έχουμε κι ένα bazaar, μικρή αγορά δηλαδή, όπου επιλεγμένοι παραγωγοί και δημιουργοί, που σέβονται τη ΓΗ, θα μας συστήσουν στα προϊόντα, τις δημιουργίες τους, αλλά και τις πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής τους. Και όλα αυτά διότι πιστεύουμε ότι μια βιώσιμη κοινότητα είναι μόνο μια δημιουργική κοινότητα.
Η Κυριακή Σπανού, αφού σημείωσε ότι η Ρούλα Καραφέρη ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισε όταν πρωτοήρθε στη Λάρισα, και συνεργάστηκε μαζί της στην παράσταση «Το χώμα που βάφτηκε κόκκινο», τόνισε ότι το φεστιβάλ έχει απλώσει της δράσεις του με ένα τέτοιον τρόπο στην πόλη και έχει φέρει κοντά πολλούς διαφορετικούς θεσμούς.
Η Χρύσα Βουλγαράκη ανέφερ ότι: «Το «Open Nights» είναι ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε δειλά, αλλά απλώνει τα κλωνάρια του όλο και περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει βραβευτεί με το βραβείο ποιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φεστιβάλ Effe 2024-25.
Η Γαλλική Πρεσβεία στη Θεσσαλία, αρωγός πολιτιστικών δράσεων και συμπράξεων συμπράττει με το φεστιβάλ, και φέτος θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τη δουλειά της Claire Huber, μιας σύγχρονης δραματουργού, μίας καλλιτέχνη που συνδυάζει την κίνηση με τη μουσική, τον ήχο με τη δραματουργία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass