Εναρξη με αφιέρωμα στην Πηνελόπη Δέλτα

* ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2024 12:05

Με μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση -όπως αυτές που έχει συνηθίσει το κοινό του- άνοιξε τη νέα καλλιτεχνική χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας.

Η εκδήλωση έγινε με σκοπό τη στήριξη της ορχήστρας και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, διοργανώθηκε δε με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Λάρισας.
Η φετινή συνάντηση είχε ως θέμα την «Αναπόληση της Πηνελόπης Δέλτα» που ύμνησε τον Μακεδονικό Αγώνα, τιμώντας έτσι την επέτειο των 120 χρόνων του Μακεδονικού Αγώνα.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Σεληγκούνα αφού έκανε μία μικρή αναδρομή στις εκδηλώσεις των περασμένων ετών, ανέφερε ότι: «Η φετινή μας συνάντηση, τιμώντας την επέτειο των 120 χρόνων του Μακεδονικού Αγώνα, θα είναι μια «Αναπόληση της Πηνελόπης Δέλτα». Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο μύθος της Δέλτα είναι δεμένος με τον Μακεδονικό Αγώνα». Με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νέλλη Βασβατέκη μίλησε για την Πηνελόπη Δέλτα. Η κ. Βασβατέκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Πηνελόπη Δέλτα είναι ξεχωριστή πεζογράφος και διαλεχτή Ελληνίδα, ταγμένη στην ηθική ενδυνάμωση της παιδικής ψυχής. Το συγγραφικό της έργο είναι εθνικό και παιδαγωγικό.
Η συγγραφέας για την εποχή της δεν υπήρξε απλά η συγγραφέας ενός γόνιμου λογοτεχνικού έργου, όσο κυρίως μια προσωπικότητα ξεχωριστής ακτινοβολίας. Μια Ελληνίδα μεγάλη, που έκανε συνείδηση και βίωμά της καθημερινό την ίδια τη ζωή της Ελλάδας και του Έθνους.
Μέσα από τις φωτισμένες αφηγήσεις στα παραμύθια της, που αντλεί την έμπνευσή της από την ιστορική πορεία του έθνους, πλάθει τους ήρωές της αληθινούς Έλληνες που κινούνται άνετα, γεμάτοι λεβεντιά, ηθική έξαρση και αγάπη πραγματική για τον τόπο και τον άνθρωπο. Τα βιβλία της ξεπερνούν τα όρια της κοινής παιδικής λογοτεχνίας και μπορούν να θεωρηθούν άρτια ιστορικά μυθιστορήματα. Κατέχει σε μεγάλο βαθμό το δώρο να ιστορεί. Η αφηγηματική τέχνη της είναι τέτοια, που ενώ το βιβλίο είναι γραμμένο για παιδιά, μπορεί να σκλαβώσει έναν μεγάλο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
Το μεγαλοαστικό και πολύ αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον αντανακλάται στα περισσότερα κείμενά της. Η μητέρα της δε διαβάζει ποτέ τα βιβλία της, γιατί είναι γραμμένα στη δημοτική.
Στη ζωή της κυριαρχούν τα πρόσωπα της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καθώς το γλωσσικό βρισκόταν σε έξαρση και η Δέλτα είχε ταχθεί με φανατισμό στο πλευρό των δημοτικιστών».
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης και ο διευθυντής του ΔΩΛ κ. Χρήστος Λενούτσος, οι οποίοι εκφράστηκαν με κολακευτικά σχόλια και ευχαρίστησαν τον Σύλλογο για την προσφορά του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αποσπάσματα από έργα της Πηνελόπης Δέλτα απήγγειλε ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Παληός.
Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Χρήστος Κτιστάκης και το μέλος της ορχήστρας Μιχάλης Σαμπάνης, καθώς και η σοπράνο Ελένη Μιχαλέ και ο βαρύτονος Χρήστος Ζαχαρίας που εκτελέσουν και ερμήνευσαν κομμάτια από τη «Βαλκανική Λιτανεία» του Μίκη Θεοδωράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική υπόκρουση ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με το κείμενο και τα ποιήματα. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης έγινε η κλήρωση του πίνακα που παραχώρησε στον σύλλογο η καλλιτέχνης κ. Ελευθερία Δεληπάσχου και τον κέρδισε το μέλος του Συλλόγου κ. Αντώνης Στεφανάκης. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, οι βουλευτές της ΝΔ του νομού Χρ. Καπετάνος και Μάξ. Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Τσέτσιλας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καρυστιανού, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλειος Σίμος, ο αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου κ. Άρης Καρτσαφλέκης, ο αντιπρύτανης ερευνών του Παν. Θεσσαλίας Ιωάνν. Στεφανίδης, ο καθηγητής Μαιευτικής Αλέξ. Δαπόντε, η επιστημονική υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, εκπρόσωπος του στρατηγού 1ης Στρατιάς και του αρχηγού Τ.Α., και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Ωδείο και αποχώρησε συγκινημένο και ενθουσιασμένο. Ακολούθησε δεξίωση με πλούσια εδέσματα, ευγενική προσφορά των μελών του Δ.Σ.            

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass