Αφιέρωμα στο ιαπωνικό σινεμά

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΕΚΑΤΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2024 11:51

Ενάμιση μήνα πριν το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, οι προετοιμασίες της οργανωτικής επιτροπής είναι πυρετώδεις. Ήδη έχει καταρτισθεί το πρόγραμμα που φέτος θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και πρωτοποριακό. Θα προβληθούν 100 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα από όλες τις χώρες του κόσμου.

Στα αφιερώματα περιλαμβάνονται αυτά της κλιματικής αλλαγής, των στερεοτύπων, του Ιαπωνικού Κινηματογράφου και πολλές ταινίες Α’ προβολής.
Στις ταινίες μεγάλου μήκους κυριαρχούν οι ταινίες SMOKED SAUNA Ντοκιμαντέρ. Α’ προβολής του 2023 από
Εσθονία/Γαλλία/Ισλανδία, «Αδέσποτα Κορμιά», Ντοκιμαντέρ της Ελίνα Ψύκου, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ του Αλέξανδρου Βούλγαρη σε Α’ προβολή, η εξαιρετική ταινία NO OTHER LAND μια σύμπραξη Παλαιστίνης-Ισραήλ, και η νέα ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη «Με αξιοπρέπεια».
Ο Ιαπωνικός Κινηματογράφος κατέχει την κυρίαρχη θέση στο Φεστιβάλ λόγω του έτους πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας Ιαπωνίας με ταινίες του σύγχρονου Ιαπωνικού Κινηματογράφου, προβολές ταινιών anime μεταξύ των οποίων και η βραβευμένη με Οσκαρ «Το παιδί και ο Ερωδιός», εργαστήρια οριγκάμι και αφιερώματα στην Ιαπωνική ποίηση και πολλές άλλες δράσεις που προβάλλουν την Ιαπωνική κουλτούρα.
Στις ταινίες Ιαπωνικού Κινηματογράφου ξεχωρίζουν: Το Τέρας / Kaibutsu / Κορε-έντα του σκηνοθέτη του «Κλέφτες Καταστημάτων», το οποίο είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τo 2018, Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών 2023. /Plan 75, Τσίε Χαγιάκουα, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και άλλες που είναι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Ειδική εκδήλωση για τις επιρροές του Κουροσάβα στον Δυτικό Κινηματογράφο με τον κριτικό Χρήστο Μήτση να αντιπαραβάλλει τις ταινίες «Οι 7 Σαμουράι» του Ακ. Κουροσάβα και το ριμέικ «Οι εφτά ήσαν υπέροχοι» σε σκηνοθεσία του Τζον Στάρτζες, ταινίες με ταυτόσημο σενάριο.
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας έχει ενισχύσει τον διεθνή χαρακτήρα του αφού θα παρευρεθούν 3 Κολομβιανοί σκηνοθέτες, δύο Τούρκοι διευθυντές του φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, δύο Ολλανδοί από το φεστιβάλ ΑΙ ταινιών από το Άμστερνταμ και μια σκηνοθέτις από Γαλλία. Και αυτοί μέχρι στιγμής μαζί με πολλούς καλεσμένους έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς.
Το φεστιβάλ έχει ήδη κλείσει συνεργασίες με τα The Hellenic Film Society USA , SEFF – Smaragdi ECO Film Festival (Croatia), Pacific Future AI & Film Festival Καναδά, AI Film Fest Amsterdam.
Τέλος η μεγάλη καινοτομία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι το AI Φέστιβαλ με ταινίες τεχνητής νοημοσύνης από όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο στην Ελλάδα ΑΙ φεστιβάλ και από το ελάχιστα στον κόσμο.
Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΟΤ, και το στηρίζει ο νέος οργανισμός ΕΚΟΜΕΔ. Ολοι οι καλεσμένοι θα ξεναγηθούν με ειδικό βαν στα αξιοθέατα της πόλης και της Θεσσαλίας. Θα απλωθεί σε 4 αίθουσες, θα ξεκινήσει με συναυλία έναρξης και όλα αυτά ελεύθερα για όλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass