Με θέμα τη «Γη» το φετινό Φεστιβάλ «Open Nights»

*Ερχεται στις 17 Οκτώβρη στον Μύλο του Παππά και σε επί μέρους σημεία της Λάρισας

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2024 12:11

Θέμα τη «Γη» θα έχει φέτος το Φεστιβάλ «Open Nights». Το φεστιβάλ, το ένατο κατά σειρά, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 17 έως τις 27 Οκτώβρη 2024, ενώ η βάση του θα είναι o Μύλος του Παππά, ο Δημοτικός Πολιτιστικός χώρος στην καρδιά της πόλης, ενώ εικαστικές εγκαταστάσεις, συναυλίες, προβολές και άλλες δράσεις θα γίνουν σε επιπλέον χώρους στην πόλη. Το Φεστιβάλ «Open Nights» είναι το πρώτο ευρωπαϊκό, δια-καλλιτεχνικό και δι-επιστημονικό φεστιβάλ, με διεθνείς συμμετοχές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Έχει πυρήνα την Κεντρική Ελλάδα και είναι δυναμικά ενεργό τα τελευταία 9 συνεχή χρόνια.
Για μία ακόμα διοργάνωση το φεστιβάλ στοχεύει στο να ενώσει καλλιτέχνες και εκπροσώπους του πολιτισμού με το κοινό, σε μια δημιουργική ανταλλαγή εμπειριών, γνώσης και ιδεών που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής και συνδέουν το παρελθόν με ένα υγιές και δημιουργικό μέλλον.
ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ;
Για την περσινή διοργάνωση «Open Nights», που είχε ως θέμα τον «Ερωτα», γράφει η συντάκτρια των «Θεσσαλικών Επιλογών» Ξένια Μουστάκα, η οποία αναφέρει ότι:
«Έρως ο ζωογόνος, Έρως ο απόλυτος, Έρως που ενδυναμώνει, που εξυψώνει, που δημιουργεί, που μεγαλουργεί, που μετουσιώνει.
Έρως ο πολύχρωμος, ο άλκιμος, ο χορευτής, ο γητευτής, ο κυρίαρχος όλων.
Έρως ο φίλτατος, ο ένας και μοναδικός, που χαράζει τις γραμμές των οριζόντων, που αλλάζει όλες τις ρότες των πλοίων και τη φορά των ανέμων.
Έρως που πάντα επιστρέφει με υγρά αισθήματα και ηδονικά προστάγματα.
Την πέτρα από τη Γη στέλνει πάνω στον ουρανό και τη φλόγα της φωτιάς κάτω στον βαθύ πυρήνα της Γης.
Έρως που βρίσκει όλες κι όλους κι όλα μας και ανασύρει τον πιο καλό, μειλίχιο κι ήπιο εαυτό μας κι άλλοτε το πάθος, την ένταση, την ορμή, το αρχετυπικό, διονυσιακό, έξαλλο είναι μας.
Ο Έρως είναι έμπνευση!
Χορός, εικαστικά, προβολές, ποίηση, διαδραστικά projects, εργαστήρια και διαλέξεις…
Ο Έρως και η τέχνη, ένα πολύ αρμονικό δίπολο.
Οι διαχρονικές αναγνώσεις του Έρωτα μέσα από την τέχνη.
9-16 Μαΐου 2023 έλαβε χώρα το 8ο Open Nights Festival με θέμα τον «Έρωτα» και δρώμενα που εκτυλίχθηκαν σε μια εκτενέστερη χρονική περίοδο, εκτός των ημερών που κάλυψαν τον κύριο κορμό των εκδηλώσεων. Μέσα στη διαχρονία το έργο σύγχρονων ερευνητών και καλλιτεχνών κι η πολλαπλή οπτική και σπουδή τους πάνω στον Έρωτα συνδέθηκε με εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου και του Λαογραφικού - Ιστορικού Μουσείου της Λάρισας.
Συγκεκριμένα, στο Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τις «Διαχρονικές Αναγνώσεις του Έρωτα» μέσα από τη δημιουργία, αλλά και την ιστορική έρευνα, τη σύγχρονη τεχνολογία, τις πολυμεσικές εγκαταστάσεις και το ραδιόφωνο. Έτσι, καταστάθηκε εναργής η πολυτροπικότητα της έκφρασης του Έρωτα, η αποδέσμευσή του από τον χώρο και τον χρόνο, και η αναγωγή του σε συμβάν προαιώνιο και μοντέρνο, αρχαίο και σύγχρονο.
Στη Λογοτεχνική Γωνία παρουσιάστηκαν εικαστικά έργα, φωτογραφίες, videos και installations είκοσι ενός καλλιτεχνών από τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Αίγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κίνα. Στη διάθεση του κοινού εκτέθηκαν, επίσης, μια διαδραστική εγκατάσταση και τέσσερα ηχητικά έργα.
Τέλος, στον χορό του Έρωτα! Ο χορός πανταχού παρών, καθώς το σώμα και η κίνησή του είναι εκφραστικά μέσα μοναδικά στην εξωτερίκευση του καταλυτικού συμβάντος του Έρωτα στους χώρους του Μύλου του Παππά και στο «Περίπου» κι όχι μόνο... Χορός, κινηματογράφος, Djsets, συναυλίες, performances ηλεκτρονικής μουσικής, θέατρο, λογοτεχνικές βραδιές, ανοιχτά και βιωματικά σεμινάρια - μαθήματα, φιλοξενία καλλιτεχνών και καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη...
Στον δρόμο για το 9ο Open Nights Festival που θα λάβει χώρα 17-27 Οκτωβρίου 2024 κι έχει ως αφετηρία και εφαλτήριο δημιουργίας τη Γη κάναμε μια σύντομη βόλτα πίσω, σε όσα είδαμε και μας εντυπωσίασαν στο προηγούμενο Festival.
Οι εκδηλώσεις του Festival αποτελούν σπουδαία συμβολή στον πολιτισμό της πόλης. Φέτος το Festival, ο καθιερωμένος πια θεσμός, εστιάζει στη Γη.
Μένει μόλις ένας μήνας…
Αναμένουμε!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass