Βαθύτατη η σύνδεση της Λάρισας με τον Πολιτισμό...

* ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΘ. ΜΑΜΑΚΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2024 11:40

«...Η Δημοτική μας Πινακοθήκη είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει μια καλλιτεχνική εκπαιδευτική δομή, με την ιστορική συνέχεια και συνέπεια του Ελεύθερου Εργαστηρίου να αποδεικνύει τη βαθιά, βαθύτατη σύνδεση της Λάρισας με τον Πολιτισμό» τόνισε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Θανάσης Μαμάκος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης των αποφοίτων μαθητών των τμημάτων ενηλίκων του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «4 τέχνες στο Ελεύθερο Εργαστήρι», που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Στην έκθεση εκτίθεται το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για καλλιτεχνική δημιουργία ενήλικων ατόμων που διέθεσαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και με τη βοήθεια των δασκάλων τους κατάφεραν να φτάσουν σε επίπεδα ζηλευτά, ο καθένας στον τομέα του. Με την αρωγή των αξιέπαινων δασκάλων τους, που είναι η Μαριάννα Γκουντουβά, ο Αντώνης Καρακωνσταντάκης και ο Αθανάσιος Φαλιάγκας, οι απόφοιτοι μαθητές δημιούργησαν έργα ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού, που εκτίθενται στον 1ο όροφο της Πινακοθήκης.
Στα χθεσινά εγκαίνια, εκτός του κ. Μαμάκου, χαιρέτισε και η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Κατερίνα Κόσσυβα, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η υπεύθυνη της λειτουργίας και «ψυχή» του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Παπουτσή. Ο δήμαρχος ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι: «Η πρωτοπορία, αλλά και η διορατικότητα του επιστημονικού και διοικητικού ανθρώπινου δυναμικού της Πινακοθήκης, με τη δημιουργία του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, έδωσε τη δυνατότητα σε γενιές και γενιές Λαρισαίων να βιώνουν την Τέχνη, όχι ως απλοί θεατές, αλλά μέσα από μια δημιουργική εμπειρία. Περισσότεροι από 13.500 μαθητές, όλων των ηλικιών, έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του Εργαστηρίου - είναι ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός αριθμός, σε πανελλαδικό επίπεδο. Άλλωστε, η Δημοτική μας Πινακοθήκη είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει μια καλλιτεχνική εκπαιδευτική δομή, με την ιστορική συνέχεια και συνέπεια του Ελεύθερου Εργαστηρίου να αποδεικνύει τη βαθιά, βαθύτατη σύνδεση της Λάρισας με τον Πολιτισμό. Αυτός ο άρρηκτος δεσμός της Πινακοθήκης με την πόλη παραμένει το ίδιο δυνατός μέχρι και σήμερα. Στόχος μας, ως Δημοτική Αρχή, είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο δεσμός, με δράσεις εξωστρέφειας, με συνέργειες και συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων, με σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου». Ο δήμαρχος Λαρισαίων κατέληξε δε, αναφέροντας ότι: «Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κληρονομιάς που έχουμε παραλάβει, προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερες συνέργειες, συνεργασίες των πολιτιστικών μας δομών, με στόχο την εξωστρέφεια της πόλης μας - έναν στόχο που υπηρετούμε με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις που έχουμε οραματιστεί και υλοποιούμε, ως Δημοτική Αρχή, βήμα-βήμα».
Ακολούθως, η κ. Κατερίνα Κόσσυβα τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «...Αξίζει όλοι να γίνουμε στη ζωή μας -έστω για μία φορά- μικροί καλλιτέχνες. Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε αυτήν τη δυνατότητα στα παιδιά και τους ενήλικες της πόλης μας. Το γεγονός ότι ο χώρος του Ελεύθερου Εργαστηρίου βρίσκεται μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα βοηθάει τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να εξοικειωθούν με την καλλιτεχνική δημιουργία, να γνωρίσουν τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, να περιδιαβούν τους εκθεσιακούς χώρους, να θαυμάσουν τις δημιουργίες επώνυμων καλλιτεχνών, να προβληματιστούν με τους τρόπους έκφρασης, να βιώσουν τα συναισθήματα και τα μηνύματα που εκπέμπει η τέχνη, να δουν τον κόσμο με άλλη ματιά και να καταθέσουν την προσωπική τους αλήθεια στις δικές τους δημιουργίες. Έχουμε την τύχη να διδάσκουν στο Ελεύθερο Εργαστήρι χαρισματικοί δάσκαλοι που μαθαίνουν στους μαθητές να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να εκφράζονται ελεύθερα. Στο Ελεύθερο Εργαστήρι δε γίνονται απλά μαθήματα τεχνικής της ζωγραφικής. Βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας και στην ελεύθερη έκφραση. Σ’ αυτό συνάδει και ο τίτλος «Ελεύθερο Εργαστήρι». Μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής έκφρασης αποσκοπεί στη δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων με σκέψη και συναίσθηση, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας».
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων σπουδών στους αποφοίτους που ολοκλήρωσαν τους κύκλους φοίτησης του Ελεύθερου Εργαστηρίου.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass