Αντάμωμα παράδοσης και πολιτισμού στην Αργιθέα

ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2024 12:50

Ένα πλούσιο τετραήμερο εκδηλώσεων έλαβε χώρα στην Αργιθέα και συγκεκριμένα στη Ανατολική πλευρά αυτής, το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΑΣ φιλοξένησε νέες και νέους από Βόλο, Λάρισα, Φάρσαλα, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη στην όμορφη Αργιθέα, με σκοπό να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους, να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και να μεταφέρουν και σε φίλους τους την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η νεολαία φιλοξενήθηκε φέτος στους ξενώνες της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιώτισσας, τους οποίους υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της και τους μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού και των θαυμάτων της Παναγίας. Η 6η Συνάντηση Νεολαίας της ΠΟΑΣ είχε ένα γεμάτο τετραήμερο με παράλληλες εκδηλώσεις.
Στη διάρκεια αυτής τα παιδιά που μετείχαν ξεναγήθηκαν σε χωριά της περιοχής, και απόλαυσαν καταπληκτικές διαδρομές. Την 1η μέρα της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε παράλληλα το μουσικό φεστιβάλ Music Bythe Lake Festival με τους μοναδικούς Αλέξανδρο Κτιστάκη και Γιάννη Λίταινα, με τη συμμετοχή του Σεραφείμ Βίλλη, ταξιδεύοντας όσους παρευρεθήκαν στη Λίμνη Στεφανιάδας σε παραδοσιακές μουσικές διαδρομές, ενώ τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να κάνουν περίπατο γύρο από τη λίμνη νωρίτερα και να την περιηγηθούν με κανό καγιάκ υπό την καθοδήγηση της κ. Βασιλικής Κουιμτζίδου. Μετά τη λήξη του Φεστιβάλ ακολούθησε πάρτι με το συγκρότημα Bailemos.
Στις 26 Ιουλίου, 2η ημέρα της Συνάντησης Νεολαίας, το ΔΣ της ΠΟΑΣ είχε ετοιμάσει ολοήμερη αστρική ξενάγηση από τα απάτητα βουνά της Αργιθέας μαζί με το σχολείο αστροφυσικής ΕΝΑΣΤΡΟΝ και υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Μπιρσιάνη, καθώς τα παιδιά και οι μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον Ήλιο το πρωί, να περπατήσουν στο όμορφο μονοπάτι της Σούδας με οδηγό τον δραστήριο πρόεδρο του μορφωτικού εκπολιτιστικού Συλλόγου του Πετρίλου, κ. Στέλιο Καραμπά, να κολυμπήσουν κάτω από το ποτάμι που οδηγεί ο καταρράκτης και να μάθουν για το ηλιακό μας σύστημα, ενώ το βράδυ στα «Ραγάζια» υπό τους έντεχνους ήχους του Γιώργου Βαλιάκα και του μουσικού συγκροτήματος «ΙΔΑΝΙΚΟΙ» να παρατηρήσουν αστερισμούς και το φεγγάρι μέχρι αργά τα ξημερώματα, μοναδική εμπειρία στον καθαρό έναστρο ουρανό της περιοχής μας. Την ίδια μέρα στο χωριό Λεοντίτο, κάτω από τον ιστορικό πλάτανο 1000 ετών περίπου, ο Λευτέρης Κάμπας μίλησε για την ιστορία του τόπου, και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Λεοντίτου «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ», κ. Παναγιώτα Γρηγορίου τους υποδέχθηκε με γλυκά της περιοχής μας.
Η 3η μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο του Πετρίλου στο σχολείο του συνοικισμού Βασιλάδες, το οποίο δημιούργησε ο μορφωτικός εκπολιτιστικός σύλλογος Πετρίλου, ενώ την ίδια μέρα είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμωνος υπό τους ήχους παραδοσιακής αργιθεάτικης ορχήστρας, ενώ στην επιστροφή κολύμπησαν στα γάργαρα νερά του ποταμού Πετριλιώτη. Το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου, όπου η ΠΟΑΣ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλασίου «Η ΚΑΡΑΒΟΥΛΑ» και σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρό του και αντιδήμαρχο Αργιθέας, κ. Χαράλαμπο Πούλιο, διοργάνωσε ρεμπέτικη βραδιά με την ορχήστρα της μοναδικής Κατερίνας Τσιρίδου. Η ιδέα ανήκε στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βλασίου και μέλος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Βλασίου, κ. Χρήστο Γιαννακάκη, και στην αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΟΑΣ κ. Μαρία Βίλλη, ώστε στον χώρο που θα διεξαχθεί το Αντάμωμα, να υπάρχει το προηγούμενο βράδυ προαντάμωμα των Αργιθεατών και παράλληλα όσοι παρευρέθηκαν συνέβαλαν με προσφορές τους στο να συγκεντρώσει χρήματα ο πολιτιστικός σύλλογος για τη συντήρηση του Μοναστηριού του Βλασίου. Η είσοδος ήταν δωρεάν φυσικά για όλους και όσοι βρέθηκαν εκεί μαζί τη νεολαία της ΠΟΑΣ διασκέδασαν μέχρι το ξημέρωμα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Συντονιστές της Νεολαίας από πλευράς του ΔΣ ήταν η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΑΣ, κ. Μαρία Βίλλη, ο ταμίας μας και πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Αργιθεατών ν. Λάρισας «Ο Άγιος Νικόλαος», κ. Κώστας Σιατραβάνης, και φυσικά η πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΑΣ, κ. Νανά Μαυραντζά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass