Τίμησαν αντιστασιακούς ζωγράφους

ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2024 11:00

Το 2ο Πολιτιστικό τριήμερο που οργάνωσε ο ΜΕΣΚ «Ολυμπος» και πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Αυγούστου 2024 στην Καρυά, με τίτλο «Τέχνη και μνήμη»: η ζωή και το έργο των ζωγράφων του Ολύμπου», ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η φετινή εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στους δύο μεγάλους αντιστασιακούς ζωγράφους του Δ. Οικονομίδη και Δ. Κατσικογιάννη, με καταγωγή από την Καρυά, και περιλάμβανε εκθέσεις έργων των τιμώμενων αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών, βραδιά παράδοσης και γλέντι, εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας για παιδιά και προβολή ταινίας.
Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες, μέσα από την τέχνη τους, κατάφεραν να αποτυπώσουν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και της αντίστασης, αναδεικνύοντας το θάρρος και την αφοσίωση του ελληνικού λαού.
Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος «Ο Δ. Κατσικογιάννης και ο Δ. Οικονομίδης δεν ήταν μόνο σπουδαίοι ζωγράφοι, αλλά και πραγματικοί ήρωες, που χρησιμοποίησαν τα πινέλα τους ως όπλα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Τα έργα τους, γεμάτα πάθος και ένταση, παραμένουν έως και σήμερα σύμβολα της αντίστασης και της αδιάκοπης μάχης για τα ιδανικά τους.
Η τέχνη τους αποτέλεσε φωνή διαμαρτυρίας και ελευθερίας, αντικατοπτρίζοντας την αγωνιστικότητα και το πνεύμα αντίστασης που χαρακτήρισε την εποχή τους.
Οι ομιλητές-συντελεστές της πρώτης βραδιάς πρόσφεραν μία υψηλού επιπέδου παρουσίαση και πρόβαλαν σφαιρικά και πολύ εμπεριστατωμένα τη ζωή και τα έργα των δύο μεγάλων αυτών ζωγράφων. Πολύ ενδιαφέρον είχαν οι βιωματικές αφηγήσεις των ομιλητών για τη ζωή και τις προσωπικές στιγμές των καλλιτεχνών».
Ομιλίες και παρουσιάσεις πραγματοποίησαν η κ. Σαββίνα Λίτση ιστορικός της τέχνης, ο κ. Απόστολος Ποντίκας, φιλόλογος, Δρ. ιστορίας, ο κ. Χρήστος Σαμαράς γλύπτης, και ο κ. Νίκος Ζδάνης φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος ακούστηκαν τραγούδια από την λαϊκή ορχήστρα με τους Μανώλη Ντάλα, Βασίλη Σελήνη και Στάθη Σταμελόπουλο. Ο ηθοποιός Δημήτρης Φωτίου έδωσε μία ξεχωριστή διάσταση στην παρουσίαση και ταξίδεψε το κοινό μέσα από τον μονόλογό του, σε στιγμές από τη ζωή των δύο καλλιτεχνών.
Η παρουσία της Μικτής χορωδίας Ελασσόνας με την καταπληκτική μαέστρο Ευλαμπία Ντούλα και τον πιανίστα Παναγιώτη Μπαλανίκα, δεν ήταν απλώς ένας μουσικός επίλογος, αλλά μια υπενθύμιση της δύναμης της τέχνης να ενώνει και να εμπνέει.
Ο κόσμος περιηγήθηκε στην πρώτη αίθουσα με τα αυθεντικά έργα του Δ. Οικονομίδη, δωρεά της γυναίκας του Κατίνας Γκόλτσιου στον ΜΕΣΚ, αλλά και των σύγχρονων καλλιτεχνών. Πήραν μέρος αλφαβητικά Κατσιούρα Κατερίνα, Λαγού Μαρία, Λαπούσης Δημήτρης, Παπαδημητρίου Βάσω, Σαμαράς Χρήστος, Σαμαράς Χρήστος (γλύπτης), Σπυράκη Ελένη, Σταυροπούλου Βασιλική, Χάμος Γιώργος, Χρήστου Δημήτρης. Ευχαριστούμε τον γλύπτη κ. Χ. Σαμαρά για την προσφορά στον ΜΕΣΚ την ανατύπωση μιας σπάνιας φωτογραφίας του Δ. Κατσικογιάννη.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στην κεντρική πλατεία, στη δεύτερη έκθεση, στο κτίριο της παλιάς κοινότητας με τα υπέροχα έργα του Δ. Κατσικογιάννη.
Τα έργα του καλλιτέχνη παραχωρήθηκαν από την Κατερίνα Κατσιούρα και τον Δημήτρη Ζιώγα, από την ιδιωτική τους συλλογή για τις ανάγκες της έκθεσης. Την επιμέλεια των εκθέσεων είχε η κ. Μαρία Λάγου. Οι δύο εκθέσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Δάσους Καρυάς σε συνεργασία με τον ΜΕΣ Καρυάς και με τη στήριξη εθελοντών διαμόρφωσε κατάλληλα την αίθουσα για τις ανάγκες της έκθεσης. Χορηγός ασφάλειας είναι ο Γιώργος Ρόκκος. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εμφανίστηκαν τα χορευτικά σύνολα Σβορώνου, ΚΕ.Λ.Ε και του ΜΕΣΚ. Τα χορευτικά σύνολα συνόδευσε η υπέροχη ορχήστρα ορχήστρα του Κώστα Δεδούση.
Τις εκδηλώσεις στήριξαν τα μέλη του συλλόγου Καρυωτών Λάρισας ο «Ζευς» και όλα τα μέλη του συλλόγου ΜΕΣ Καρυάς.
Τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας και της Κοινότητας Καρυάς, τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας, ο επιστημονικός εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Κέλλα, κ Σ. Κωτούλας, ο αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Ευ. Αποστόλου, ο δήμαρχος Τυρνάβου Αστ. Τσικριτσής, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Δήμου Ελασσόνας κ. Α. Δημουλάς, Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Ε. Ταζέ, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ισότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Σίμος, ο αντιπρόεδρος του δικτύου Περραιβίας κ. Κ. Φουρκιώτης, ο επίτιμος πρόεδρος του ΜΕΣΚ Καρυάς κ. Α. Παπαϊωάννου, και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καρυάς κ. Ν. Κατσίβελος.
Χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Χ. Κέλλας, Χ. Καπετάνος, Β. Κόκκαλης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας Χαρίτωνας.
Την οργάνωση, την επιμέλεια και την παρουσίασή τους είχε η κ. Σπυράκη Ελένη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass