Με θέμα το «Μέλλον» το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

* Ενα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα * Θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου στη Λάρισα και σε πόλεις της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2024 11:01

Ενα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ λογοτεχνίας στην Ελλάδα, το Διεθνές Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για 12η συνεχή φορά στη Θεσσαλία. Το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων προσελκύει και το λογοτεχνικό περιοδικό-εκδόσεις «Θράκα» κάθε χρόνο κορυφαίους ποιητές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλον τον κόσμο, ενώ είναι σημείο αναφοράς προβολής και εξωστρέφειας της πόλης και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Το Διεθνές Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 30 Αυγούστου 2024, ενώ έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ορατά φεστιβάλ λογοτεχνίας στην Ευρώπη και μαζί με τα διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης της Αθήνας και της Πάτρας είναι σίγουρα ένα από τα 3 σημαντικά λογοτεχνικά φεστιβάλ της χώρας.
Η φετινή θεματική του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην έννοια του Μέλλοντος.
Οι άνθρωποι ανέκαθεν οραματίζονταν το μέλλον τους -τι θα μπορούσε να είναι ιδανικά ή τι δε θα έπρεπε ποτέ να είναι- και η ποίηση που έγραφαν αντικατόπτριζε αυτές τις ανησυχίες. Πολλά λογοτεχνικά έργα δημιουργήθηκαν με την πρόθεση να απεικονίσουν μια πρόβλεψη, έναν φόβο ή την επιθυμία να φανταστούμε πώς το τώρα μας θα συμβαίνει αργότερα. Η συνείδηση της προσωρινότητας της ζωής και της χρονικότητας όλων των πλασμάτων προξενούν φυσικά σε όλους τους ανθρώπους τον φόβο του θανάτου και της εξαφάνισης, αλλά ταυτόχρονα και την επιθυμία διατήρησης και αναπαραγωγής των πραγμάτων που θεωρούν πολύτιμα.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα αναλυθεί το μέλλον της ποίησης και η ποίηση του μέλλοντος, το ατομικό και το συλλογικό, η αισιοδοξία και ο πεσιμισμός.
Στο 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα συμμετάσχουν 60 Έλληνες και 13 διεθνείς ποιητές, ανάμεσά τους οι: Torgeir Rebolledo Pedersen (Νορβηγία), Nezka Struc (Σλοβενία), Aitana Ahrens (Ισπανία), Ivana Maksic (Σερβία), Marko Pogacar, (Κροατία), Athena Farrokhzad (Σουηδία), Ledia Dushi (Αλβανία), Selahattin Yolgiden (Τουρκία), Lou Raoul (Γαλλία) και άλλοι. Βασικός στόχος είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής, καθώς και η ενίσχυση των διατομεακών και διακαλλιτεχνικών δράσεων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και η ενθάρρυνση δημιουργικών συνεργασιών στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ως προς το περιεχόμενο, το φεστιβάλ περιέχει, όπως κάθε χρόνο, αναγνώσεις ποίησης με συνοδεία ζωντανής μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεις, βιντεοποιήματα, εικαστικές εκθέσεις και συναυλία δημοφιλούς μουσικού συγκροτήματος.
Στο επίκεντρο της διοργάνωσης είναι η σύνδεση της ποίησης με τη μουσική, τον χορό και τη ζωγραφική μέσα από συμπράξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και η προώθηση των διεπαφών στη Θεσσαλία, μέσω της διοργάνωσης ποιητικών αναγνώσεων σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα, προσφέροντας την εμπειρία των διεθνών ποιητικών αναγνώσεων στο ευρύτερο θεσσαλικό κοινό.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ δίνονται δύο βραβεία: α) το βραβείο Μάκης Λάχανας, το οποίο δίνεται για τη συνολική προσφορά προσώπου στην ποίηση, και β) το βραβείο Καλύτερης Ανέκδοτης Πρώτης Ποιητικής Συλλογής, όπου προσφέρει στον νέο δημιουργό που θα το κερδίσει να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο ποίησης χωρίς κανένα κόστος. Η σπουδαιότητα αυτού του βραβείου αποδεικνύεται από το ότι όσοι το κέρδισαν, μετέπειτα είτε κέρδισαν σημαντικά βραβεία στην κατηγορία των προτωεμφανιζόμενων ποιητών είτε βρέθηκαν στη μικρές λίστες αυτών των βραβείων.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass