Σημαντικό να μοιράζομαι τη μουσική με ανθρώπους του τόπου μου

* ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΟ ΣΑΝΤΟΥΡΙ ΛΟΥΚΙΑ ΒΑΛΑΣΗ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2024 11:00

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να μοιράζομαι τη μουσική μου με τους ανθρώπους του τόπου μου, να βλέπω γνώριμα πρόσωπα και να συνδέομαι με τις ρίζες μου μέσα από την τέχνη.

Αυτές οι στιγμές με γεμίζουν περηφάνια και ενισχύουν τη σύνδεσή μου με την πόλη και την παράδοσή μας» αναφέρει στην «Ε» η Λαρισαία ερμηνεύτρια και σολίστ στο σαντούρι Λουκία Βαλάση με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό Φεστιβάλ Πηνειού αύριο Πέμπτη. Η κ. Βαλάση στη συνέντευξή της μιλάει για το γιατί διάλεξε το σαντούρι και το τραγούδι, την οικογενειακή παράδοση στη μουσική, την αλληλεπίδρασή της με τους φοιτητές ως διδάσκουσα στο Τμήμα Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

• Κυρία Βαλάση, συμμετέχετε σε μια γιορτή της μουσικής στην πόλη από την οποία έλκετε την καταγωγή σας, πώς νιώθετε;
-Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε αυτή τη γιορτή της μουσικής στην πόλη από την οποία κατάγομαι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να μοιράζομαι τη μουσική μου με τους ανθρώπους του τόπου μου, να βλέπω γνώριμα πρόσωπα και να συνδέομαι με τις ρίζες μου μέσα από την τέχνη. Αυτές οι στιγμές με γεμίζουν περηφάνια και ενισχύουν τη σύνδεσή μου με την πόλη και την παράδοσή μας. Φυσικά, χαίρομαι ιδιαιτέρως που θα έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι σε αυτό τον θεσμό της Λάρισας μ’ έναν σημαντικό καλλιτέχνη όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όπου έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Η μουσική του είναι γεμάτη συναισθήματα που αγγίζουν το κοινό, και πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι ιδιαίτερα δημιουργική και όμορφη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
• Γιατί επιλέξατε το σαντούρι και το τραγούδι;
- Αρχικά πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση καθώς η μεγαλύτερή μου αδερφή, Στέλλα Βαλάση, είναι μια διακεκριμένη σολίστ του σαντουριού οπότε ήταν ένα ισχυρό ερέθισμα για μένα...
Βέβαια, η απόφασή μου να ασχοληθώ με το σαντούρι ενισχύθηκε και από την αγάπη μου για την παραδοσιακή μουσική. Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια και σε ένα περιβάλλον όπου η παραδοσιακή μουσική ήταν παρούσα και σημαντική, ένιωσα την ανάγκη να διατηρήσω και να συνεχίσω αυτή την κληρονομιά.
Με τράβηξε ο πλούσιος και μελωδικός ήχος του σαντουριού μέσω του οποίου μπορώ να συνδεθώ με έναν ευρύτερο πολιτιστικό ιστό και να γίνω μέρος μιας μεγάλης παράδοσης. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, με συνεπήρε η καθαρότητα και η ζωντάνια του ήχου του, που μπορεί να είναι τόσο γλυκός και ρομαντικός όσο και δυναμικός και επιβλητικός. Αυτή η ηχητική πολυμορφία με μάγεψε και με ώθησε να εξερευνήσω βαθύτερα τις δυνατότητές του.
Για τον ίδιο λόγο αντίστοιχα επέλεξα και το τραγούδι γιατί για μένα είναι ο πιο άμεσος και συναισθηματικός τρόπος έκφρασης. Έχει τη μοναδική ικανότητα να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, να γεφυρώνει αποστάσεις και να μεταφέρει συναισθήματα και μηνύματα που συχνά δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια.
Το τραγούδι μου επιτρέπει να επικοινωνώ με το κοινό σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Μέσω της φωνής μου, μπορώ να μεταδώσω συναισθήματα, ιστορίες και εμπειρίες, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σύνδεση με κάθε ακροατή. Το τραγούδι είναι επίσης ένας τρόπος να εξερευνήσω και να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο, να διαχειριστώ προσωπικές εμπειρίες και να μοιραστώ τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου με άλλους.

ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
• Παράλληλα με τη μουσική σας πορεία διδάσκετε και στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πώς βιώνετε αυτό το κομμάτι του επαγγελματικού σας βίου;
- Η διδασκαλία στο Τμήμα Μουσικής, Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί για μένα ένα σημαντικό κομμάτι στην ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική μου πορεία. Η συνεργασία με τους αξιόλογους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα και η συμμετοχή σε κοινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Οι συζητήσεις και οι συνεργασίες αυτές με βοηθούν να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να αποκτώ νέες προοπτικές και να ενσωματώνω νέες ιδέες στη δουλειά μου. Η εμπειρία αυτή είναι πολυδιάστατη και ενισχύει και τη δική μου καλλιτεχνική πορεία. Πρώτα απ’ όλα, η αλληλεπίδραση με τους φοιτητές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική. Οι φοιτητές, με τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους στη μουσική, μου προσφέρουν συνεχώς νέες ιδέες και προοπτικές. Είναι σημαντικό να βλέπω την πρόοδό τους, να τους βοηθώ να ξεπεράσουν δυσκολίες και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Το να βλέπω την αγάπη τους για τη μουσική να μεγαλώνει και να ωριμάζει είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της διδασκαλίας. Η αίσθηση ότι συμβάλλω στη διαμόρφωση της νέας γενιάς μουσικών και η επίδραση που έχω στη μουσική εκπαίδευση και εξέλιξη των φοιτητών είναι κάτι που με γεμίζει με υπερηφάνεια και ευθύνη.

• Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
- Τα μελλοντικά μου σχέδια επικεντρώνονται στην κυκλοφορία νέων μουσικών έργων όπως το νέο τραγούδι “Μονάχα γύρισε” σε στίχους και μουσική δική μου, με μελλοντικό στόχο στη δημιουργία ενός άλμπουμ. Επίσης, ήδη προγραμματίζονται η παρουσίαση νέων projects όπως το deep house project στο οποίο συνεργάζομαι με τον ταλαντούχο dj και παραγωγό, DJ Doc σ’ ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την παραδοσιακή δεξιοτεχνία με την ηλεκτρονική μουσική και στο οποίο θα περιλαμβάνονται προσωπικές δουλειές μας καθώς και remix ελληνικών και ξένων κομματιών που θα συνδυάζουν παραδοσιακούς και σύγχρονους ήχους, δημιουργώντας μια μοναδική μουσική εμπειρία της deep house μουσικής.
Τέλος, προγραμματίζω μια σειρά από συναυλίες στα όμορφα μέρη της Ελλάδας μας όπου ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται στα προσωπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα μου καθώς το πρόγραμμα ανανεώνεται συνεχώς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass