Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον μικρασιατικό ελληνισμό

Η ΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2024 12:31

Της Νατάσας Πολυγένη
Η γνωστή ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Μιμή Ντενίση τιμήθηκε χθες στη Λάρισα για το σημαντικό θεατρικό και συγγραφικό έργο της, το αφιερωμένο στη Σμύρνη, από τα χρόνια της ακμής, την καταστροφή, αλλά και την αναγέννησή της στον ελλαδικό χώρο. Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αυλή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στις «Αλησμόνητες Πατρίδες», με ομιλίες, τραγούδια της Σμύρνης και χορούς, με τιμώμενο πρόσωπο την κ. Μιμή Ντενίση, αλλά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, σολίστα στο σαντούρι Ανδρέα Κατσιγιάννη, που επένδυσε μουσικά τη θεατρική παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Και οι δύο βραβεύτηκαν για τη συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού της θρυλικής πρωτεύουσας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της αλησμόνητης Σμύρνης.
Συγκινημένη η κ. Ντενίση, αλλά και εντυπωσιασμένη από το έργο της Ιστορικής Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου δήλωσε τα εξής: «Ασχολούμαι 12 χρόνια με το θέμα της Μικράς Ασίας, για μένα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Χαίρομαι που ο Σύλλογος φέρει το όνομα «Αλησμόνητες Πατρίδες», γιατί είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν είναι χαμένες πατρίδες. Για μένα είναι μια σελίδα που αποτελεί το μεγαλύτερο τραύμα της σύγχρονης ιστορίας και έπρεπε κάποτε να γίνουν έργα για να το κρατήσουμε στη ζωή. Ευτυχώς καταφέραμε να γίνει η ταινία που τώρα παίζεται στο Netflix και θα τη δει πια όλος ο κόσμος. Η καταγωγή μου από τον πατέρα μου είναι από τη Θεσσαλία, από τα Κανάλια Καρδίτσας, και της μητέρας μου από τη Ρούμελη. Δεν έχω καμία σχέση με τη Μικρά Ασία, είμαι όμως Ελληνίδα και όλοι οι Έλληνες έχουμε σχέση με τη Μικρά Ασία. Για μένα είναι μεγάλη τιμή η βράβευσή μου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και είναι πάντα χαρά μου όταν βρίσκομαι σε αυτά τα χώματα».
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγος, ιστορικός, λαογράφος, επιστημονικά υπεύθυνη του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, η οποία μίλησε για τη μνήμη της προσφυγιάς όπως αυτή αποτυπώνεται στη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική και τον κινηματογράφο, αλλά και στη διεκδίκηση της αναγνώρισης Μέρας Μνήμης για τον μικρασιατικό ελληνισμό. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στον σπουδαίο ρόλο των μουσείων στη διαφύλαξη της μνήμης, αλλά και στους συλλόγους που διαδραματίζουν έναν δυναμικό ρόλο στη σύγχρονη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαφύλαξης της μνήμης. Καταλήγοντας, η κ. Καλοκαιρινού αναφέρθηκε στην προσφορά της κ. Ντενίση, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «με τη βαθιά γνώση της ιστορίας, την ικανότητά της στη συγγραφή, τη μεγάλη της αγάπη στην υποκριτική τέχνη παρέδωσε ένα σημαντικό έργο αφιερωμένο στη Σμύρνη, χωρίς ιστορικές και λαογραφικές ανακρίβειες, που έτυχε πρωτοφανούς αποδοχής και τιμητικών διακρίσεων».
Μίλησαν, επίσης, η κ. Ιωάννα Σκενδερίδου, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Λ. «Αλησμόνητες Πατρίδες», η κ. Φιλιώ Κωστούλη, νομικός, μέλος της Ένωσης, και ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ομορφοχωρίου Δήμου Κιλελέρ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης, αλλά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας, που βράβευσε την κ. Ντενίση. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το παραδοσιακό σχήμα του Κώστα Κωστούλη από το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία» και η Χορωδία της Ι.Λ.Ε.Λ. «Αλησμόνητες Πατρίδες», υπό τη διεύθυνση της χοράρχη Δήμητρας Χρυσάκη, ενώ μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου, κ. Στέλιου Ηλιούδη, χόρεψαν σμυρναίικους χορούς. Στο τέλος, η κ. Ντενίση υπέγραψε τα βιβλία της «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη – Σαλονίκη», ενώ στον χώρο φιλοξενήθηκε και έκθεση φωτογραφιών από τις ομώνυμες θεατρικές παραστάσεις. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass