«Το Ησυχο Κορίτσι» του Κολμ Μπαρέιντ

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 12:21

Το καλοκαίρι του 1981, η εννιάχρονη Κάιτ (Κάθριν Κλιντς) είναι ένα από τα πολλά αδέλφια μίας οικογένειας που ζει στην αγροτική Ιρλανδία. Οι γονείς της είναι τουλάχιστον αδιάφοροι σε σχέση (και) με αυτήν την κόρη τους. Και ο πατέρας της (Μάικλ Πάτρικ) είναι έτσι ακόμη και σε σχέση με όλη του την οικογένεια. Έτσι, η φύση, που περιβάλλει το σπίτι τους, μπορεί συχνά να γίνεται το καταφύγιό της, τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από το αποπνιχτικό περιβάλλον μίας οικογένειας που (από ό,τι έχει δείξει μέχρι στιγμής) δεν είναι σε θέση να την καταλάβει. Αλλά πώς να καταλαβαίνουν κάποιοι οτιδήποτε ακόμη και όταν βρίσκεται μέσα τους, εάν δεν κάνουν ένα βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά; Αρκεί να το κοιτάζουν προκειμένου να το δουν ή τους διαφεύγει κάτι και έτσι (παρα)μένουν σε απόσταση, την οποία δημιουργούν από μόνοι τους και κυριολεκτικά για το τίποτα;

Συνεπώς, μήπως έτσι ξεχνούν και ότι κανείς δεν βλέπει τον κόσμο πιο καθαρά από ένα παιδί; Το παιδί που ξέρει (για) την ομορφιά της καρδιάς και την ψάχνει στα χρώματα της κάθε στιγμής. Και (δεν παύει ποτέ να) ρωτά ακόμη και στην ησυχία. Ακόμη και στη σιωπή. Τι σημαίνει σπίτι; Τι χρειάζεται το σώμα της ψυχής; Πού πάμε; Ερωτήσεις της μνήμης για μία ολόκληρη ζωή. Καθώς η μητέρα της (Κέιτ Νικ Σοναονέι) περιμένει και άλλο παιδί, οι ξεπεσμένοι και αμελείς γονείς της Κάιτ αποφασίζουν να τη στείλουν σε μία άτεκνη θεία της (Κάρι Κράουλι) και τον άντρα της (Άντριου Μπένετ) στη φάρμα τους σε άλλη περιοχή. Βασισμένος στο διήγημα «Θετό» της Κλερ Κίγκαν, ο Κολμ Μπαρέιντ έγραψε και σκηνοθέτησε ένα κυριολεκτικά μοναδικό και ανεπανάληπτο επίτευγμα κινηματογραφικής εμπειρίας. Αυτή η πρώτη ιρλανδόφωνη ταινία, που προτάθηκε απολύτως επάξια και για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, προβάλλεται αισίως στην Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο», τη Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Νοεμβρίου και (το κυριότερο) είναι ένα εντελώς σπάνιο διαμάντι από τα πιο πολύτιμα της Ιστορίας του Κινηματογράφου.
Μιχάλης Δ. Ταμπούκας,
ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass