Τηλεοπτικό «προξενιό» με φόντο την Αβερώφειο

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ «ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ» -ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2023 11:04

Του Θανάση Αραμπατζή

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, στο εμβληματικό για τη Λάρισα -μα όχι

ευρέως γνωστό στην υπόλοιπη Ελλάδα- τοπόσημο, θα διαδραματίζεται η τηλεοπτική σειρά «Προξενιό της Ιουλίας» που θα προβάλλεται αυτόν τον χειμώνα από το κανάλι Αλφα. Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, η Λάρισα, αλλά και ο Τύρναβος, γίνονται τα «σκηνικά» στο οποίο θα ξετυλίγεται η πλοκή της τηλεοπτικής εκπομπής που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Πολίτη, που το διασκεύασε υπογράφοντας και το σενάριο ο Νίκος Απειρανθίτης και το σκηνοθετεί ο Νίκος Κρητικός.
Η επιβλητική φυσιογνωμία της Αβερωφείου και η υποβλητική της ατμόσφαιρα θα αποτελέσουν το μέσο για να μεταφερθούν οι θεατές στη δεκαετία του ’50, όταν και διαδραματίζεται η υπόθεση της εκπομπής, με κεντρικό στοιχείο της πλοκής της ιστορίας να είναι ένα προξενιό. Ένα προξενιό που στόχο έχει να κρύψει ένοχα μυστικά, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να γεννήσει περισσότερα, όπως συνέβαινε τις περισσότερες φορές.
Πριν λίγες μέρες οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος και οι υπόλοιποι συντελεστές της σειράς βρέθηκαν στην Αβερώφειο, όπως και η «Ε» που συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κρητικό και τον σεναριογράφο Νίκο Απειρανθίτη.
Πώς σας φαίνεται η Αβερώφειος Σχολή; Πληροί αυτό που είχατε στο μυαλό σας; θα ρωτήσουμε τον κ. Κρητικό, με τον σκηνοθέτη να τονίζει «και με το παραπάνω!», ενώ συνεχίζοντας θα πει: «Ηθελα να βγει η ατμόσφαιρα της επαρχίας εκείνης της εποχής. Εκείνο δηλαδή που είναι γραμμένο στο σενάριο κι εγώ προσπαθώ να το εικονοποιήσω, η Αβερώφειος είναι ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αν και πρόκειται για έναν εμβληματικό χώρο για τη Λάρισα, εντούτοις η υπόλοιπη Ελλάδα δεν γνωρίζει την Αβερώφειο θα σχολιάσουμε για να σημειώσει ότι: «Εμείς την Αβερώφειο Σχολή τη δείχνουμε απ’ όλες τις γωνιές της, ο κόσμος δεν τη γνωρίζει και ελπίζω μέσα από τη σειρά να τη μάθει. Αλλωστε είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και θα πρέπει να αναδειχθεί. Ολο αυτό το σύμπλεγμα των κτιρίων σε μεταφέρει πραγματικά σε μια άλλη εποχή, μακάρι να αναδειχθεί μέσω της σειράς και το «Προξενιό της Ιουλίας» να γίνει το εφαλτήριο για να βρεθούν οι πόροι και να μετατραπεί ίσως και σε ένα πολιτιστικό κέντρο, πάντοτε όμως επιτελώντας την αρχική του αποστολή που είναι να υπηρετεί τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου» θα τονίσει ο κ. Κρητικός πριν φύγει (σχεδόν) τρέχοντας για το γύρισμα της επόμενης σκηνής.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ
Ο Νίκος Απειρανθίτης, ο σεναριογράφος της σειράς, μιλώντας για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή θα πει πως: «Η Αβερώφειος Σχολή μπορεί να είναι πολύ γνωστή για τους Λαρισαίους, αλλά πιστέψτε με στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν τη γνωρίζουν. Είναι ένας χώρος που δεν έχει αναδειχθεί, εγώ έτυχε να φοιτήσω σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, να παντρευτώ στη Λάρισα και να ζήσω και ένα διάστημα στην πόλη. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη σχολή ήξερα ότι θέλω να κάνω γύρισμα σ’ αυτόν εδώ τον χώρο» θα πει. Επειτα θα του ζητήσουμε να μας πει πώς εντάσσεται η Αβερώφειος στο σενάριο, «χωρίς να κάνουμε σπόιλερ» θα του πούμε, «Προσέχοντας για να μην αποκαλύψω κάτι, θα σας πω» θα πει γελώντας, «Ο Γρηγόρης Ραζίνης, που είναι γεωπόνος στο επάγγελμα, έρχεται στην Αβερώφειο και του προτείνει ο Χρύσανθος Βουγάς, ο διευθυντής το 1959 στη Σχολή να διδάξει σε κάποια τμήματα βραχείας εκπαίδευσης στη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Οπότε του ζητάει να έρθει εδώ σαν δάσκαλος και έτσι εμπλέκεται η Γεωργική Σχολή οργανικά μέσα στο σενάριο. Ο Γρηγόρης, που τον ενσαρκώνει ο Δημήτρης Σέρφας, ο πρωταγωνιστής μας, είναι αυτός που είναι ερωτευμένος με την Ιουλία και υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια για να προχωρήσει αυτή η σχέση». Ολη η δράση εξελίσσεται στη Λάρισα και στον Τύρναβο, γιατί επιλέξατε αυτές τις δύο τοποθεσίες; ποιος είναι ο λόγος θα τον ρωτήσουμε. «Η γυναίκα μου (γέλια). Γνώριζα τον τόπο, έμεινα όπως σας είπα και τον αγάπησα. Είναι μια εποχή που μπορούμε να αντλήσουμε ιστορικά στοιχεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω θερμά στη Φωτοθήκη Λάρισας για όλη τη βοήθεια που μας παρέχει, αλλά φυσικά και την εφημερίδα «Ελευθερία» για τον αρχειακό πλούτο που μας παρέχει. Ετσι έχουμε στα χέρια μας τη δύναμη να αναπαραστήσουμε έναν μύθο που εξελίσσεται σε περισσότερα μέρη και να τον φέρουμε εδώ και ως εκ τούτου να έχει μεγαλύτερη αλήθεια, εδώ βρήκα για παράδειγμα προξενήτρες από τον Τύρναβο. Ο κ. Νίκος Παπαθεοδώρου μού είπε πολύτιμα στοιχεία για το τότε που εξελίσσεται η σειρά, το 1959 δηλαδή, γιατί είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που να ξέρουν τόσο καλά εκείνη την εποχή, αλλά και διάφοροι άλλοι άνθρωποι που μας έδωσαν πληροφορίες που ήταν πολύτιμες. Το να γράφεις σε έναν άλλο ιστορικό χρόνο προϋποθέτει και πράγματα, δεν φτάνει να διαβάζεις βιβλία και να βλέπεις ντοκιμαντέρ. Η προφορική προσωπική αφήγηση και η ζωντανή μνήμη των ανθρώπων είναι πολύ σπουδαία γιατί περιέχει το συναίσθημα, και τη δυσκολία της εποχής εκείνης».
Κλείνοντας, ο κ. Απειρανθίτης μιλάει και για το βιβλίο του Γιώργου Πολίτη που στάθηκε η έμπνευση και η βάση για την εκπομπή για να πει πως «Πήραμε ένα βιβλίο 400 σελίδων, ένα εξαιρετικό βιβλίο κατά τη γνώμη μου, του Γιώργου Πολίτη, με έναν συγκλονιστικό πυρήνα ιστορίας, πάρα πολύ δυνατό, το οποίο με ενέπνευσε για να αφηγηθώ μια ιστορία με τους συνεργάτες μου η οποία θα φτάσει γύρω στις εξίμισι χιλιάδες σεναρίου».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass