Η Ιατρική από τον Ιπποκράτη μέχρι το 1821

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΕΡΙΞΑΝ ΦΩΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ-ΡΙΖΟΣ ΧΑΛΙΑΜΠΑΛΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2021 21:01

Μία αναδρομή από τον Ιπποκράτη μέχρι τους γιατρούς της προεπαναστατικής Ελλάδας έκανε

χθες ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» από την αυλή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, με τον κόσμο να γεμίζει τη φιλόξενη αυλή του Διαχρονικού.
Οι τέσσερις ομιλητές της εκδήλωσης που έφερε τον τίτλο «Περί ιατρών και τόπων - Από τον Ιπποκράτη στους γιατρούς της προεπαναστατικής Ελλάδας» με εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο λόγο επιχείρησαν να ρίξουν φως σε ανθρώπους και ιατρικά κείμενα από την εποχή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη μέχρι και τα χρόνια λίγο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας κ. Ιωάννης Τσούγκος, και η κ. Αρτεμις Σιμούλη εκ μέρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και εκπροσωπώντας τη διευθύντρια κ. Χρύσα Βουλγαράκη.
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» δρ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας του οποίου η εισήγηση είχε τίτλο «Η νόσος, ο τόπος και ο ιατρός στο έργο του Ιπποκράτη», αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι «Στο έργο του Ιπποκράτη υπάρχουν αναφορές για ασθενείς του σε πολλές πόλεις του τότε γνωστού κόσμου. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε πολύ σημαντική την επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία. Για τον λόγο αυτό πίστευε ότι ο γιατρός που πρόκειται να εγκατασταθεί σε μια πόλη θα πρέπει να γνωρίζει στοιχεία για τον προσανατολισμό και τη θέση της σε σχέση με τους ανέμους, για τις μεταβολές των εποχών, για τις ιδιότητες των νερών της, για το έδαφός της καθώς και για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.
Οι πληροφορίες αυτές μπορούσαν να βοηθήσουν τον γιατρό να προβλέψει και να θεραπεύσει τις ασθένειες των κατοίκων ενός τόπου».
Ακολούθησε η εισήγηση με τίτλο «Η παρουσία του Ιπποκράτη στα ιατρικά κείμενα της προεπαναστατικής εποχής» από τον ιστορικό της Ιατρικής δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Oι Έλληνες ιατροί της Προεπαναστατικής εποχής μελετούσαν εκτός από την επιστημονική ιατρική της Ευρώπης και τους αρχαίους ιατρούς και ιδιαίτερα τα έργα του Ιπποκράτους, αποτελώντας έτσι παράδειγμα στους σημερινούς Έλληνες ιατρούς».
Ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Πάνος με τη σειρά του αναφέρθηκε στο θέμα «Ιωάννης Βηλαράς: ένας λόγιος γιατρός στη Λάρισα του 1815» για να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο Ιωάννης Βηλαράς (1771-1823) υπήρξε σημαντικός λόγιος, ιατροφιλόσοφος, πρόδρομος του γλωσσικού κινήματος για τη δημοτική και πολύ αξιόλογος ποιητής. Έδρασε σε διάφορα μέρη του ελληνισμού, αλλά, κυρίως έζησε στην αυλή του Αλή Πασά, στα Ιωάννινα, αλλά και για πέντε χρόνια στη Λάρισα (1812-1817). Εδώ μαζί με τον Ιωάννη Οικονόμο-Λογιώτατο ίδρυσε κύκλο λογίων, διαφωτιστών, μελετητών του αρχαίου και του νεοελληνικού πολιτισμού και πρωτοπόρων δημοτικιστών, μεταφραστών και στοχαστών».
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» δρ. Αλέξανδρος Καλέσης. Τίτλος της εισήγησής του ήταν «Φρανσουά Πουκεβίλ: Μια ιατρική ματιά στην προεπαναστατική Ελλάδα», με τον κ. Καλέση να σημειώνει ότι «Το έτος 1798, επιστρέφοντας από την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, όπου μετείχε ως νεαρός γιατρός, ο Φρανσουά Πουκεβίλ αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Ήταν η αφορμή για την έναρξη μιας μεγάλης «ελληνικής περιπέτειας» που θα σημαδέψει για πάντα την ζωή και το έργο του. Παραμένοντας στον ελληνικό χώρο για δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, τα περισσότερα ως Πρόξενος της Γαλλίας, θα επισκεφθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα μας παραδώσει ένα πολύτομο έργο –πραγματικό πανόραμα της ελληνικής ζωής και ιστορίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες πριν την Επανάσταση.
Ανάμεσα στην πληθώρα των πληροφοριών, ο Πουκεβίλ μας παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη δημόσια υγεία στον ελλαδικό χώρο. Παραθέτει πληροφορίες για επιδημίες και ασθένειες που πλήττουν τους ελληνικούς πληθυσμούς και θα μελετήσει ιδιαίτερα την πανώλη ανατολικού τύπου, που αποτέλεσε και το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής. Η ιατρική ματιά όμως δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα υγείας. Είναι στην ουσία ένας τρόπος θέασης και ανάγνωσης του ξένου πολιτισμού, εν προκειμένω των Ελλήνων, για τους οποίους ο «οθωμανικός δεσποτισμός» είναι η «νόσος» που ευθύνεται για όλα τα δεινά τους».
Την εκδήλωση διάνθιζε ανάμεσα στις εισηγήσεις παραδοσιακή μουσική σχετική με το περιεχόμενο των ομιλιών από τον Αποστόλη Κουβάτα (κιθάρα) και τον Κωνσταντίνο Σπανό (βιολί).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, ο αντιπρόεδρος στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη Νίκος Σκεντέρης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο γιατρός-βιογράφος της Λάρισας κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, της 1ης Στρατιάς, του ΑΤΑ και της Αστυνομίας και πάρα πολύς κόσμος.    

Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass