Λαρισαίες εικαστικοί σε Φεστιβάλ Τέχνης στην Αθήνα

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2021 21:05
(Από αριστερά προς τα δεξιά) Η επιμελήτρια κ. Έφη Μιχάλαρου,  η Θεοδώρα Τσιάτσιου και η Ιφιγένεια Σδούκου (Από αριστερά προς τα δεξιά) Η επιμελήτρια κ. Έφη Μιχάλαρου, η Θεοδώρα Τσιάτσιου και η Ιφιγένεια Σδούκου

Σε έναν τεράστιο διακαλλιτεχνικό διάλογο συμμετέχουν οι Λαρισαίες εικαστικοί Ιφιγένεια Σδούκου και Θεοδώρα Τσιάτσιου. Συγκεκριμένα οι δύο Λαρισαίες παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Back to Athens 2021 που φέτος έχει τίτλο «Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού», καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους.

Στο Φεστιβάλ, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία πριν λίγες μέρες στο Μέγαρο Ησαΐα στην Αθήνα (Πατησίων και Ιουλιανού), παρουσιάζονται πάνω από 16 επιμελητικές εκθέσεις και προτάσεις, με τη συμμετοχή άνω των 150 καλλιτεχνών, επιμελητών ανεξάρτητων χώρων και πρωτοβουλιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνοψίζοντας τις προτάσεις και τα συμπεράσματα του καλλιτεχνικού κόσμου όπως προκύπτουν από την πρόσφατη 12μηνη εμπειρία μίας πρωτόγνωρης και αντιφατικής κατάστασης τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ιφιγένεια Σδούκου και η Θεοδώρα Τσιάτσιου συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Ουτοπία-Δυστοπία-Ατοπία», την επιμέλεια της οποίας έχει η επιμελήτρια Έφη Μιχάλαρου, μαζί με άλλους 18 καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων ο τέως πρύτανης της Καλών Τεχνών της Αθήνας Πάνος Χαραλάμπους, η εικαστικός και curator Άρτεμις Ποταμιάνου, κ.ά.- με παλιότερα και καινούργια έργα. Μιλώντας στην «ΕτΔ» η Ιφιγένεια Σδούκου θα τονίσει ότι: «Πολλές από τις πολιτιστικές δράσεις του περασμένου χρόνου ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν χρονικά λόγω της πανδημίας. Έτσι αυτήν την εποχή κατακλυζόμαστε από ένα πλήθος σπουδαίων εκδηλώσεων, μεταξύ αυτών και η έκθεση «Ουτοπία-Δυστοπία-Ατοπία» σε επιμέλεια της Έφης Μιχάλαρου, που έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω.
Η έκθεση διερευνά τις πιθανότητες και όχι τα επιτεύγματα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε κάποιο προσεχές μέλλον. Αυτό που άλλαξε, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια -και μάλιστα σε σημείο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει- είναι η συμπεριφορά μας προς το μέλλον, και ιδιαίτερα η ανασφάλεια με την οποία το αντιμετωπίζουμε. Η πρόκληση επομένως αυτής της έκθεσης είναι στο ότι ο κάθε καλλιτέχνης, μέσα από το έργο του και την πρακτική του, μπορεί να πειραματιστεί και να υλοποιήσει την πιο απίθανη και προσωπική ερμηνεία σχετικά με τους προβληματισμούς της εποχής, και να την αποδώσει στο κοινό». Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τσιάτσιου θα σημειώσει ότι: «Στους τελευταίους πολλούς μήνες της πανδημίας και των περιόδων εγκλεισμού συνειδητοποιήσαμε γρήγορα ότι βρισκόμασταν στο χείλος της πιο εξουθενωτικής διαταραχής στην πολιτιστική μας ζωή. Χάσαμε τη ζωντανή επαφή μας με την τέχνη. Δεν είχαμε κανέναν τρόπο ώστε να μοιραστούμε εκείνες τις εμπειρίες που μας κάνουν να γελάμε και να κλαίμε, να λαμβάνουμε ερεθίσματα, να αναρωτιόμαστε και να φανταζόμαστε. Δεν υπήρχαν παραστάσεις για να δούμε, μουσικές σκηνές για να διασκεδάσουμε, γκαλερί να εξερευνήσουμε, να βιώσουμε απρόσμενες συναντήσεις… Ελπίζω να αντιληφθήκαμε όλοι το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η τέχνη και τη σημασία του ανοίγματος και της πρόσβασης σε αυτή. Χαίρομαι πολύ που η κ. Έφη Μιχάλαρου με κάλεσε να πάρω μέρος σ’ αυτό το εικαστικό Φεστιβάλ, κυρίως γιατί μέσα από το έργο μου θα καταθέσω τους δικούς μου προβληματισμούς και τα ζητήματα που με απασχολούν όχι μόνο ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο, θα έχω όμως και την ευκαιρία της επαφής τόσο με τους ομότεχνούς μου όσο και με τους φιλότεχνους. Η σύνδεση και η συνομιλία μεταξύ μας είναι ζωτικής σημασίας».
*Την έκθεση διοργανώνει η APART Art Research and Applications, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αυστρίας, την εταιρεία Zoia, το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Athensintersection, την CHEAPART και το Πρόγραμμα Offspring Young Artists.

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass