Οταν ταπισερί και ζωγραφική… συνομιλούν

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΥΦΑΝΣΕΙΣ. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΠΙΣΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΟΥΡΑΝΗ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2020 15:45 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβ 2020 14:12

Η έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα» στην οποία «συνομιλούν» ταπισερί και ζωγραφική παρουσιάστηκε χθες στη βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας από την ιστορικό Τέχνης, επιμελήτρια Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank και επιμελήτρια της συγκεκριμένης έκθεσης Ειρήνη Α. Οράτη.

Σκοπός της έκθεσης που διοργανώθηκε από την Alpha Bank και το Μουσείο Μπενάκη και λειτουργεί στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς από τις 20 Νοεμβρίου 2019 έως την 1η Μαρτίου 2020, όπως σημείωσε η κ. Οράτη χθες είναι «να παρουσιαστεί η "συνομιλία" ταπισερί και ζωγραφικής, η μεταμόρφωση δηλαδή του θέματος ενός πίνακα, άλλων διαστάσεων και συχνά άλλης εποχής, σε ένα εντελώς άλλο υλικό και το αποτέλεσμα αυτής της μεταμόρφωσης. Πώς δηλαδή αλλάζει μια έντονη πινελιά του Γιάννη Μόραλη και γίνεται μια υφασμένη επιφάνεια, με καθαρά πιο αφαιρετικό χαρακτήρα. Δημιουργείται ένα νέο έργο, με άλλα χαρακτηριστικά και υφή, δεν υπάρχει ανάγκη αλληλοσυμπλήρωσης, απλά μιας διπλής οπτικής. Εδώ θέλαμε να τονίσουμε και την αξία της χειροτεχνικής δημιουργίας πάνω σε μια τεχνική άγνωστη στην Ελλάδα, που προέκυψε από εξαιρετικές τεχνίτριες που ειδικεύτηκαν πολύ γρήγορα», για να συμπληρώσει ότι «Το έναυσμα για τη δημιουργία ταπισερί στην Ελλάδα δόθηκε όταν μέσα από τις δραστηριότητες της τότε Βασιλικής Πρόνοιας, ο ζωγράφος Γιάννης Φαϊτάκης (1926-2012) πήρε μια υποτροφία για να σπουδάσει στη σχολή της Αubusson στη Γαλλία τη γαλλική ταπισερί και να έρθει σε επαφή με τις νέες τάσεις της, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η μεταφορά σε ταπισερί έργα σύγχρονων ζωγράφων. …Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Φαϊτάκης προτείνει στους φίλους του ζωγράφους Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου, Γιάννη Μόραλη και Νίκο Νικολάου να μεταφέρει δικά τους έργα σε ταπισερί. Αποτέλεσμα, η έκθεση με ταπισερί στην Γκαλερί του Χίλτον το 1965, όπου εκτέθηκαν τα περισσότερα έργα από αυτά που βρίσκονται στην έκθεση «Υφάνσεις», χωρίς βέβαια τους αντίστοιχους πίνακες» ανέφερε μεταξύ άλλων η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ειρήνη Οράτη

*Πριν την παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε γενική απολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τον πρόεδρό του κ. Νίκο Σκεντέρη να αναφέρεται στις πολλές δράσεις του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που έφυγε αλλά και σε όσες προγραμματίζονται για την επερχόμενη χρονιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass