Ο ελληνικός 20ός αιώνας κατά τον Αντώνη Λιάκο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2020 16:45

Ένα ενδελεχές μάθημα ιστορίας «διδάχτηκαν» χθες το βράδυ όσοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Λιάκου «Ο ελληνικός 20ός αιώνας».

Η παρουσίαση κύλησε με συζήτηση των καθηγητών Ιουλία Κανδήλα, Τάσου Μάτου και Νίκου Αρτινού με τον κ. Λιάκο για θερμά σημεία της ιστορίας αυτού του αιώνα, τις αμφισβητούμενες ερμηνείες, τις τομές και τις μακροχρόνιες τάσεις που καθόρισαν τη δημογραφική, την κοινωνική και την πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας, εν τέλει την πορεία της στην κρίση και τη μετάβασή της στον αιώνα που διανύουμε, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε και διάλογος με τους παρευρεθέντες στο Αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας όπου έγινε η βιβλιοπαρουσίαση. Ο Αντώνης Λιάκος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Κατ' αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας καθώς και τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Σήμερα θα κάνουμε μία συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου μου βιβλίου που είναι «Ο ελληνικός 20ός αιώνας». Μία ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και των μεταπλάσεών της μέσα σ' αυτόν τον πολυκύμαντο αιώνα που αρχίζει με μεγάλες αναταραχές -όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Βαλκανικοί, η Μικρασιατική Καταστροφή- και για να τελειώσει ο αιώνας λίγο πριν την κρίση. Θα συζητήσουμε με καθηγητές αλλά και με το κοινό γύρω απ' αυτά τα μεγάλα ζητήματα». Ο Αντώνης Λιάκος απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» σε ποια φάση της ιστορίας είμαστε: σ’ αυτή που η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία ή σ’ αυτή που επαναλαμβάνεται ως φάρσα απάντησε ότι «Ούτε στη μία ούτε στην άλλη. Υπάρχουν πεδία στα οποία βλέπουμε επαναλήψεις της ιστορίας, σε άλλα όμως δεν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να καταλαβαίνουμε από ποιο κόσμο προήρθαμε, πώς ήταν η ελληνική κοινωνία στον 20ό αιώνα, ποιες ήταν οι δυναμικές της, με ποιο τρόπο εντάχθηκε στο ευρύτερο περιβάλλον και πώς αυτά τα περιβάλλοντα δεν είναι πάντοτε τα ίδια. Κάποτε ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι βαλκανικές μεταβολές, σήμερα είναι ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, που είναι το πεδίο όπου μέσα σ' αυτό καθορίζονται οι ελληνικές εξελίξεις, και φυσικά η παγκοσμιοποίηση που εσωτερικεύτηκε και στην ίδια την Ελλάδα». Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Αυτό που μου έκανε εντύπωση κι αυτό που διαμορφώνει ως λογική στον αναγνώστη είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για τα πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα, δεδομένα ή τουλάχιστον τα γνωρίζουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass