Πρεμιέρα για το 5ο Πανόραμα Κινηματογράφου

ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2019 15:02

«Ο κινηματογράφος μάς φέρνει πιο κοντά, μας βοηθάει να κοιτάξουμε μέσα μας, δίπλα μας. Μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο. Στον κόσμο τον πραγματικό, αλλά και σε κόσμους φανταστικούς.

Είναι υπέροχη τέχνη, σπουδαία», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας εγκαινιάζοντας το 5ο Πανόραμα Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Από χθες και για 10 μέρες θα προβληθούν παλιές και νέες ταινίες, ταινίες που έχουν κάνει αίσθηση όπου κι αν παίχτηκαν. Ο κ. Σάπκας ανοίγοντας το φετινό φεστιβάλ σημείωσε «Το Πανόραμά μας μεγάλωσε! Έγινε 5 χρονών! Εκτός από την ηλικία του αυξήθηκε και η διάρκειά του σε 10 ημέρες. Είναι έτοιμο να μας χαρίσει ξανά, πολλές ταινίες, ωραίες ταινίες, παλιές και νέες, και κυρίως τη δυνατότητα γνωριμίας με τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές τους. Μπορούμε να πούμε πως το Πανόραμα λειτουργεί ως ένα φόρουμ, ως ένας χώρος συνάντησης όπου ανταλλάσσουμε απόψεις για την τέχνη, την κοινωνία, τον άνθρωπο. Όπου αναπτύσσεται μεταξύ μας ένας διάλογος, ειλικρινής και ουσιαστικός.

…Ποιος είπε ότι το ελληνικό σινεμά δεν μπορεί να πει φοβερές ιστορίες; Μήπως δεν μας έχει δώσει ακριβές κινηματογραφικές στιγμές ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, το όνομα του οποίου φέρει το Πανόραμα; Ή ο Παντελής Βούλγαρης στον οποίο είναι αφιερωμένο το φετινό Πανόραμα; Από το «Προξενιό της Άννας» μέχρι το «Τελευταίο σημείωμα», πόση ποίηση και πάθος για τον τόπο και την ιστορία του.

Ο κινηματογράφος μάς φέρνει πιο κοντά, μας βοηθάει να κοιτάξουμε μέσα μας, δίπλα μας. Μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. Στον κόσμο τον πραγματικό, αλλά και σε κόσμους φανταστικούς. Είναι υπέροχη τέχνη, σπουδαία. Είναι μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας. Και το ελληνικό σινεμά είναι όλα αυτά και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. Το μαρτυρούν τα βραβεία και οι διακρίσεις που κερδίζει στο εξωτερικό. Όμως, πρέπει να αγαπηθεί και στο εσωτερικό. Πρέπει να εμπιστευτούμε τον ελληνικό κινηματογράφο, να τον στηρίξουμε. Γιατί είναι κομμάτι της δικής μας ιστορίας, της κληρονομιάς μας, της κουλτούρας μας». Ακολούθως ο βοηθός σκηνοθέτη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Τάκης Κατσέλης, μίλησε για τον σκηνοθέτη και άνθρωπο Αγγελόπουλο εστιάζοντας στην τελειομανία του πρόωρα χαμένου πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, αλλά και στο πόσο ακαταπόνητα εργαζόταν όταν δημιουργούσε μία ταινία. Επειτα ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας του Πανοράματος «Η δουλειά της», Γιώργος Λαμπότ, μίλησε για την ταινία του αλλά και γενικά για το επίπεδο του ελληνικού κινηματογράφου. Συντονίστρια στη χθεσινή ημέρα ήταν η πρόεδρος του Πανοράματος Θεοδώρα Μουκούλη.

Το πρόγραμμα του Πανοράματος για το Σαββατοκύριακο

Σήμερα Σάββατο

7.00 μ.μ. «Τα παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου.

Με τους: Αλέκο Αλεξανδράκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Ηλία Λογοθέτη, Π.Μιχαηλίδη, Β.Διαμαντόπουλο

Θα παρευρεθεί, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα τιμηθεί ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ηλίας Λογοθέτης.

Μουσικό διάλειμμα με την Αλίκη Βελεγράκη στο πιάνο.

9.30 μ.μ. «LINES» του Βασίλη Μαζωμένου. Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Τάσος Νούσιας, Άννα Καλαϊτζίδου, Θόδωρος Κατσαφάδος.

Θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Αύριο Κυριακή

6.30 μ.μ. Ομιλία του κριτικού και θεωρητικού του κινηματογράφου Βασίλη Κεχαγιά για το έργο του Θ. Αγγελόπουλου.

7. 00 μ.μ. «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Θα παρευρεθεί η Φοίβη Αγγελοπούλου.

9.15 μ.μ. Μουσικό Διάλειμμα με τη Φρόσω Κτιστάκη στο πιάνο.

9.40 μ. μ. «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα.

Θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass