ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

“ΜORS” από τη Λυδία Δαμπασίνα

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 15:50

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους - αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα την ατομική έκθεση της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο “MORS” την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο της εικαστικού της χρονικής περιόδου 1981 - 2018.

O ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης αναφέρει χαρακτηριστικά «Η καινούργια δουλειά της Λυδίας Δαμπασίνα, “Mors” (Θάνατος), αποτελείται από ολοκληρωτικά μαύρους πίνακες που φέρουν στην επιφάνειά τους αντικείμενα – συνθέσεις που λειτουργούν ως αναπάντεχες, μεταμοντέρνες «νεκρές φύσεις» και που ανοίγονται σε μια περιοχή αλληγοριών σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο. Στην εγκατάσταση με τον σάκο του μποξ, το θέμα της κακοποίησης και της βίας ενάντια των γυναικών αναδύεται κυρίαρχο. Σε εικόνες από τις ενότητες «Οικογενειακή ιστορία» και «Το γλέντι τελείωσε – Το γλέντι ξαναρχίζει», το κείμενο χρησιμοποιείται σε μια αδιάσπαστη, διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση με τις σκηνοθετημένες αναλογικές φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Στις εγκαταστάσεις με τις ζυγαριές, αξιοποιώντας τα στοιχεία τους και τοποθετώντας στους μονούς ή διπλούς δίσκους τους υλικά και αντικείμενα, έρχεται να «ζυγίσει» τις προσωπικές εμπειρίες και τις αλήθειες της, τις μνήμες και τις καταβολές της, να εγείρει υπαρξιακά ερωτήματα, να παραπέμψει, με κριτικό και ανατρεπτικό τρόπο, σε κρίσιμα και επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Η Λυδία Δαμπασίνα είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. To 1966, πηγαίνει στην Γαλλία όπου τελείωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ (Γαλλία). Στην δουλειά της χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, τα objets trouvés, τις σκηνοθετημένες φωτογραφίες, τα κείμενα, και το βίντεο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η δουλειά της επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομική και ηθική κρίση και στις ανισότητες που αναπτύσσονται γεωμετρικά καθώς και στην ενδόμυχη αλληλογραφία της.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου. Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass