ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τα βιβλία ως έργα τέχνης

Δημοσίευση: 29 Απρ 2018 17:59

Έκθεση εικαστικού βιβλίου λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι ο Κύριλλος Σαρρής, ιατρός και εικαστικός, και η Ιφιγένεια Σδούκου, εκπαιδευτικός και εικαστικός. Οι δημιουργοί φέρουν σε επαφή το κοινό με το εικαστικό βιβλίο, που αποτελεί μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τη δομή ή τη λειτουργία του «βιβλίου» ως έμπνευση. Τα «βιβλία καλλιτεχνών», όπως λέγονται αλλιώς, είναι έργα τέχνης και αποτελούν πρόκληση, τόσο στο συμβατικό τρόπο ανάγνωσης, όσο και στον ορισμό, την κατανόηση και τη διακίνηση του έργου τέχνης. Οι εικαστικοί, με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ξανασκεφτούν τη φύση του βιβλίου και να το «διαβάσουν» με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Ενσωματώνουν στα έργα τους την τυπογραφία, το bookmaking, τον σχεδιασμό, την ζωγραφική, την γραφιστική, την δημιουργική γραφή και τα ψηφιακά μέσα.

«Χρησιμοποιώ το βιβλίο», λέει ο Κύριλλος Σαρρής, «σαν μορφή τέχνης γιατί έχω την πεποίθηση ότι η ίδια η τέχνη σήμερα δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής. O πολιτισμός είναι προσωπική υπόθεση καθενός, όπως η ανάγνωση ή το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου.Όταν αποφάσισα να δείξω τα βιβλία μου, προσέκρουσα στην αντίφαση ανάμεσα στην προσωπική χρήση των έργων-βιβλίων, όπως την κωδικοποιεί ο ClivePhillpot, και στον δημόσιο χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος. Προσπάθησα να υπερκεράσω την αντίφαση, τουλάχιστον εν μέρει, επιννοώντας τρεις τρόπους «εικονικής» ανάγνωσης.Η εικονική αυτή ανάγνωση περιλαμβάνει μια βίντεο- εγκατάσταση, που αποτελείται από δύο οθόνες προβολής:Στη μια, απαγγέλλονται αποσπάσματα από το βιβλίο του UlyssesCarrion, H νέα τέχνη να φτιάχνεις βιβλία• στην άλλη, φυλλομετρώ τα βιβλία μου. Επίσης παραθέτω εν σειρά τις εικόνες των σελίδων τριών από τα βιβλία μου: Το ταξίδι μιας τελείας, A rebours, a rebours, και Σημειώσεις για τη Mορφή και το Περιεχόμενο, με τη μορφή ειληταρίων».

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνεται έργο της Ιφιγένειας Σδούκου, μια εικαστική πάνω στο ποίημα «Θεσσαλία» της Στέλλας Νταβαρούκα. Το ποίημα είναι κεντημένο σε ύφασμα που θυμίζει ειλητάριο αποθηκευμένο σε βαλιτσάκι. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει οκτώ εικονογραφημένες σελίδες του ίδιου ποιήματος (μελάνια και μολύβι).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 15.00-20.00 Τρίτη-Παρασκευή 10.00-14.00. Πληροφορίες στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass