Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΗ

Ελπίζω στους «σεισμούς που μέλλονται για να ΄ρθουν»

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 8:25

 

 

Ανατρεπτικός, απόλυτος, ασυμβίβαστος, πολυτάλαντος. O Θάνος Μικρούτσικος είναι ένα μουσικό κεφάλαιο από μόνος του. Ότι και να γράψεις για εκείνον φαντάζει φτωχό. Είναι ο άνθρωπος που έχει γ γράψει το δικό του κεφάλαιο στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο. Ο άνθρωπος που μύησε το ελληνικό κοινό την ποίηση του Καββαδία του Ρίτσου, του Καρυωτάκη, του Αναγνωστάκη και του Καβάφη. Ο συνθέτης που μελοποίησε τον «Σταυρό του Νότου» και τρύπωσε με 1.000.000 και πλέον αντίτυπα, σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ο δημιουργός που έβαλε μελωδία στην «Πιρόγα», και έφερε τη «Ρόζα» στη ψυχή μας. Ο Θάνος Μικρούτσικος όμως δεν μένει στο χθες και δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Ακολουθεί το ρεύμα της εποχής, πηγαίνοντας όμως αντίθετα. Δεν θέλει τα ευτελή μα τα σπουδαία… και τα βρίσκει. Γιατί έτσι γίνεται συνήθως όποιος ψάχνει βρίσκει. Οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε μια εκπληκτική παράσταση με τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι». Έχοντας στο πλευρό του τους σπουδαίους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και Δημήτρη Μπάση θα ανέβει στη σκηνή του Κηποθεάτρου την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ με στόχο την ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης Ν. Λάρισας -ΟΚΑΝΑ “Ορφέας”. Με αφορμή αυτό το γεγονός παραχώρησε συνέντευξη στην «Ε» όπου μιλά για τα όσα απασχολούν τον καλλιτεχνικό χώρο, για τη συναυλία της Πέμπτης, τους συνεργάτες του ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

* Συνθέτης, στιχουργός μα και ενίοτε ερμηνευτής. Αστείρευτος και ασύχαστος. Από πού αντλείτε δύναμη και έμπνευση, όταν όλα γύρω μας-ιδιαίτερα στο μουσικό χώρο-έχουν πάρει την κάτω βόλτα?

- Πάντοτε ένας καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του απ’ οτιδήποτε τον καίει. Αυτό όμως ποτέ δεν ήταν το σημαντικότερο. Το πιο σημαντικό είναι το έργο που θα δημιουργήσει απ’ αυτό που τον καίει και όχι το ίδιο το θέμα καθεαυτό. Εγώ ακολουθώντας τις συμβουλές του Γιάννη Ρίτσου που υπήρξε δάσκαλός μου γράφω πάντα για ότι με συνταράζει. Είτε αυτό είναι ο έρωτας, είτε η μοναξιά, είτε το ταξίδι, είτε η κοινωνική αδικία. Και βεβαίως τα συναισθήματα που συσσωρεύονται εντός μου βγαίνουν κάποια στιγμή μετουσιωμένα σε ήχους, σε μουσικές και τραγούδια. Σας βεβαιώνω ότι στις μέρες μας υπάρχει σπουδαία τέχνη. Στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στην μουσική, στη ζωγραφική. Τώρα το πως και αν φτάνουν τα έργα τέχνης στον κόσμο είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Έχουν μεγάλες ευθύνες αυτοί που διαμεσολαβούν ανάμεσα στο έργο τέχνης και στο κοινό, ειδικά τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν και βομβαρδίζουν καθημερινά με υποπροϊόντα της τέχνης τυποποιημένα και ευτελή. Αυτά τα υποπροϊόντα δεν έχουν να κάνουν όμως με την τέχνη που δημιουργούν και στις μέρες μας πολλοί έλληνες και ξένοι σοβαροί καλλιτέχνες. Ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι άλλο είναι το απίστευτο χειροποίητο μοσχαράκι που φτιάχνει η πεθερά μου η Τάντα που είναι και Λαρισαία από τα τυποποιημένα φαστ φουντ.

* Αυτό το καλοκαίρι οργώνετε την Ελλάδα έχοντας στο πλευρό σας τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Μπάση, δυο ερμηνευτές με τους οποίους απ’ ότι φαίνεται έχετε χτίσει σταθερή καλλιτεχνική σχέση. Τι σας δένει μαζί τους, πέρα από το γεγονός ότι είναι δύο καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν με το χάρισμα της φωνής τους?

- Αυτό το καλοκαίρι πραγματικά οργώνω την Ελλάδα όπως λέτε αλλά όχι μόνο με τον Δημήτρη και την Ρίτα. Αυτή όμως τη συναυλία την χρώσταγα στη Λάρισα από πέρυσι. Μου είχε ζητηθεί την περσινή περίοδο αλλά δεν μπόρεσα να βρω κατάλληλη ημερομηνία κι έτσι γίνεται φέτος. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τώρα σε ότι αφορά τους δυο ερμηνευτές θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Μπάσης είναι μακράν ο πιο ρωμαλέος και δυναμικός λαϊκός τραγουδιστής που έχουμε σήμερα στην χώρα μας. Έχει βάλει πλώρη να μπει στο κλαμπ των μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών της γενιάς μου και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.

Η Ρίτα είναι όπως γνωρίζετε δική μου ανακάλυψη. Η καλύτερη φωνή που βγήκε τα δέκα τελευταία χρόνια, τραγουδίστρια μεγάλου φάσματος και μεγάλων ερμηνειών.

Η σχέση και με τους δυο είναι εξαιρετική και στο καλλιτεχνικό και στο ανθρώπινο επίπεδο και επομένως ιδιαιτέρως δημιουργική για μένα.

* Γνώριμος τόπος για σας η Λάρισα και το κοινό της. Τι να περιμένουν οι Λαρισαίοι στη συναυλία της 25ης Ιούνη?

- Με τη Λάρισα και το κοινό της έχω ιδιαίτερη σχέση εδώ και πολλά χρόνια. Θα έλεγα από τη δεκαετία του ‘70. Και όσο προχωρούν τα χρόνια τόσο γίνεται στενότερη και πιο ουσιαστική. Όποτε παίζω μουσική στη Λάρισα ο κόσμος εμψυχώνεται από τα τραγούδια μου και τον τρόπο που τα παίζω αλλά ταυτοχρόνως εμψυχώνει και μένα. Και αυτό το πάρε-δώσε είναι η ιδανική διαδικασία. Αυτό ελπίζω ότι θα γίνει κι αυτή τη φορά. Τα τραγούδια που θα παίξω την Πέμπτη έχουν κάνει διαχρονική πορεία και θα συναντήσουν το κοινό που θα έρθει με ώριμο τρόπο. Η «Ρόζα» και η «Πιρόγα» θα είναι εκεί. Οι «Εφτά νάνοι» και η υπόλοιπη παρέα του Καββαδία θα είναι εκεί. Μπρεχτ και Πολιτικά Τραγούδια θα είναι εκεί, όπως και ο «Άμλετ» με την «Ελένη». Εσείς θα είστε εκεί;

* Το διάστημα αυτό η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Τελικά παραμένουμε «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι;»

- Την χώρα –ή καλύτερα τον ελληνικό λαό- την έφεραν σε τραγική θέση τρεις συγκεκριμένες κυβερνήσεις αυτές των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά οι οποίες αποδέχτηκαν πειθήνια τις εντολές της ευρωπαϊκής άρχουσας ελίτ και κάνανε την Ελλάδα «αποικία χρέους». Πρόκειται για τη σύγχρονη κατάκτηση μιας χώρας, με τη βοήθεια των μεγάλων ΜΜΕ που συνέβαλαν καθοριστικά στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. Και μην ξανακούσω για εταίρους γιατί σκοτώνω άνθρωπο. Ελπίζοντας στους «σεισμούς που μέλλονται για να ρθουν» θέλω να πιστεύω ότι θα υποχωρήσει το «γελασμένοι» και θα μείνει μόνο το «γελαστοί»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass