ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ «ΝΙΛΟΥΦΕΡ»

Σεργιανίζει στην ιστορία ο Νίκος Καζατζόπουλος

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 15:30

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζατζόπουλου «Νιλουφέρ» παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα, στο θέατρο ΟΥΗΛ σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών για την πλούσια και πολισχιδή δραστηριότητά του και πρόσθεσε «Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, αναδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, επιτελώντας άριστα το σκοπό του, που δεν είναι άλλος, από τη μελέτη, καταγραφή, διάσωση, διατήρηση, διάδοση και Προβολή της Πλούσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Μικρασιατών Προγόνων μας, ώστε να παραμένει άσβεστη η μνήμη στο Παρόν και το Μέλλον». Αναφορικά με το βιβλίο, σημείωσε «Το «Νιλουφέρ» ήταν το ατμόπλοιο που μετέφερε τους κατοίκους από τα παράλια της Προποντίδας και της Βιθυνίας –Κίος, Τρίγλια, Ελιγμοί, Μουδανιά– και το μόχθο τους –λάδι, σταφύλια, σύκα, μεταξωτά– στην αρχόντισσα Πόλη. Ήταν, όμως και το καΐκι που έμελλε να σεργιανίσει τα ξεριζωμένα σώματά τους στις νέες –αφιλόξενες γι’ αυτούς– πατρίδες μετά την Καταστροφή. Το ιστορικό μυθιστόρημα αναδημιουργεί την ατμόσφαιρα της εποχής που ξετυλίγεται ο μύθος του, μεταφέρει τον αναγνώστη στο παρελθόν, τον κάνει να ζήσει έντονα μια πτυχή της ανθρώπινης περιπέτειας. Είναι ένας άλλος τρόπος να πεις την ιστορία, να κρατήσεις τη μνήμη ζωντανή. Και η γνώση της ιστορίας είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος».

Η Λαρισαία συγγραφέας κ. Χριστίνα Πολέζε παρουσίασε το βιβλίο ταξιδεύοντας το αναγνωστικό κοινό, στα μονοπάτια που σεργιάνισε ο συγγραφέας του. «Το Νιλουφέρ, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειας του συγγραφέα, σε σχέση πάντοτε με τα ιστορικά γεγονότα των εποχών, στις οποίες έζησαν τα μέλη της, διαχρονικά. Το χαρακτηρίζω ιστορικό γιατί ο συγγραφέας δεν περιορίζεται σε μια απλή αναφορά των ιστορικών γεγονότων αλλά παραμένει σ’ αυτά και επεκτείνεται δίνοντας περισσότερες πληροφορίες. Μας δίνει επίσης και την ατμόσφαιρα και τις συνέπειες των πολιτικών πεποιθήσεων των μελών της οικογενείας του, μέσα από διαλόγους στους οποίους γίνονται αναφορές στις πολιτικές συγκλίσεις όπως και στις μεταξύ των μελών της, πολιτικές ασυμφωνίες. Τα ερωτικά μάς τα αναφέρει ‘όσο πατάει η γάτα. Θα λέγαμε πως ο συγγραφέας έχει βγάλει φτερά και πετάει σεργιανίζοντας, έναν ολόκληρο αιώνα, πάνω απ’ την οικογένειά του, και βλέπει, καταγράφει, περιγράφει, συμφωνεί, διαφωνεί αλλά κυρίως παίρνει ώριμα τις σωστές αποστάσεις από τα γεγονότα και τις συνέπειές τους. Κατά την καταγραφή των συμπερασμάτων του δείχνει να έχει πάρει το ζύγι της πείρας και της ωριμότητας. Οι πτήσεις του, άλλοτε είναι χαμηλές και φωτογραφίζει εκ του σύνεγγυς τα πρόσωπα, τις αγωνίες τους, τους φόβους, και τον τρόμο, μέσα στον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, και άλλοτε ανεβαίνει ψηλά και μας δίνει περισσότερο πανοραμικές λήψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πολέζε.

Εκτενή αναφορά έκανε η κ. Πολέζε και στους ήρωες του βιβλίου του Νίκου Καζατζόπουλου, τους οποίους φαίνεται ο συγγραφέας να τους αγαπά. Τέλος η κ. Πολέζε αναφέρθηκε και στη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα κατανοητή, χωρίς υπερβολές και ανούσια διανθίσματα. Τα πλούσια αφηγηματικά μέρη διαδέχονται οι διάλογοι, που με την αμεσότητά τους, δίνουν την απαραίτητη ώθηση στο κείμενο. Κείμενα του βιβλίου διάβασαν οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου Αλίκη Τσάκου και Χρήστος Κορδελάς. Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου. Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Νίκος Καζατζόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το αναγνωστικό κοινό και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μια εξαιρετική παράσταση από το χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass