Τι θα δούμε φέτος στη Δημοτική Πινακοθήκη

*Θα εκτεθούν για πρώτη φορά έργα της πλούσιας συλλογής Κατσίγρα

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 22:00

Το νέο πρόγραμμα εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2018 παρουσιάζεται στην «ΕτΔ».

Όπως σημειώνει η αντιπρόεδρος του ιδρύματος κ. Άννυ Ψάρρα Περιφάνου, εκτός από τις πολύ σημαντικές εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους προσεχείς μήνες πριν το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί η επανέκθεση της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα και σημαντικά έργα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ:

Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους – αίθουσα Ειρήνη Γ. Κατσίγρα

* Έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη «Άθως – Τα χρώματα της πίστης» με περισσότερες από εκατό φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Αθωνικής Πολιτείας παρουσιάζονται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ενδελεχούς καταγραφής και δεκάδες επισκέψεις του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος και τεκμηριώνουν την μοναστική πολιτεία με μεγάλη ευαισθησία και καλλιτεχνική μαεστρία, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την ουσία του, μέσα από ένα βλέμμα περισσότερο βιωματικό παρά αισθητικό. Η έκθεση μετά από ένα μεγάλο ταξίδι της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνει και στάση στη Λάρισα στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα. Εγκαίνια έκθεσης: Μάρτιος 2018.

* Ατομική έκθεση της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα η οποία θεματογραφώντας την παγκόσμια κρίση και τις ανισότητες που αναπτύσσονται γεωμετρικά, παρουσιάζει μια «αντισταθμιστική τάση». Ένα δυναμικό σύστημα πλήρες αντιφάσεων μετατρέπεται σε ένα λογικό παράδοξο. Ο κόσμος των εμπορευμάτων μετατρέπεται σε κόσμο αισθημάτων και δικαιοσύνης. Η καλλιτέχνης ταυτίζει την αξία χρήσης με την αξία ανταλλαγής και υποβάλλει τις ταυτόχρονα απόλυτες και σχετικές (υπερ)αξίες. Εγκαίνια έκθεσης: Μάιος 2018.

Στο αίθριο του 1ου ορόφου

* Με στόχο τη γνωριμία και την αξιοποίηση των έργων που βρίσκονται στα ντεπό της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Αποκτήματα 2000 – 2017» με έργα που προέρχονται από τις συλλογές αγορών/δωρεών. Παρουσιάζονται έργα ανά ενότητες που προστέθηκαν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης το χρονικό διάστημα 2000 με 2017. Πρόκειται για δημιουργίες των Γιώργου Μαυροΐδη, Δημήτρη Μυταρά, Παναγιώτη Τέτση, Πάρι Πρέκα, Γιώργου Λαζόγκα, Πωλ Σουλικιά, Παύλου Μοσχίδη, Θανάση Τότσικα, Μίλτου Παπαστεργίου, κ.ά. Εγκαίνια έκθεσης: Φεβρουάριος 2018.

* Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Επιφάνειες» της φωτογράφου και θεωρητικού Τέχνης Αμαλίας Λιάκου. Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από τέσσερις ενότητες φωτογραφιών: Πορτρέτα του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, Νεκρή φύση: το μυστήριο των πραγμάτων, Όταν έβρεχε διαμάντια και Σονάτα παριζιάνικου Φθινοπώρου, που έχουν τραβηχτεί μεταξύ 2012 και 2013, στην Αθήνα και το Παρίσι. Η έκθεση παρουσιάστηκε το 2015 στην Αθήνα ως η πρώτη ατομική έκθεση της δημιουργού. Εγκαίνια έκθεσης: Απρίλιος 2018.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους – αίθουσα Ειρήνη Γ. Κατσίγρα

Η έκθεση Λουκά Βενετούλια «33 χρόνια ‘σιωπηλής’ παρουσίας», με έργα από τη Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», τη Συλλογή Προσωπογραφιών Καθηγητών του Α.Π.Θ. και Ιδιωτικές Συλλογές. Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικός της Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας. Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Στο αίθριου ισογείου

Η έκθεση φωτογραφίας «Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44» με 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης / επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη Θεσσαλονίκης. Διάρκεια έκθεσης έως τον Οκτώβριο 2018.

Στο αίθριο του 1ου ορόφου

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά «ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017». Περιλαμβάνει μια σειρά από τα πιο αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα του Νίκου Καλτσά από το 1987 μέχρι το 2017 (ακριλικά, σχέδια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μελάνη) τα οποία αντιπροσωπεύουν φάσεις μιας οργανικής εξέλιξης, μιας πορείας από το Παρίσι ως τη Λάρισα. Επιμέλεια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου Επιμελήτρια – Μουσειολόγος. Παρατείνεται έως 28 Ιανουαρίου 2018.

Στον χώρο του καφέ της Πινακοθήκης

Η έκθεση Επιλογές από τη συλλογή του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με έργα των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του εργαστηρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ανά θεματικές διαφορετικών χρονολογιών χαρακτηριστικά της δημιουργικής πορείας του Ελεύθερου Εργαστηρίου.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Μετά το καλοκαίρι και πριν το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της επανέκθεσης της συλλογής Κατσίγρα. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα – Περίφανου ήδη έχει ξεκινήσει η μουσειολογική μελέτη και ο επανασχεδιασμός της παρουσίασης της συλλογής. Ομάδα ειδικών με επικεφαλής την Ιστορικό Τέχνης κ. Συραγώ Τσιάρα έχει αναλάβει την ανανέωση της μόνιμης έκθεσης, ενώ όπως σημειώνει η κ. Ψάρρα μόνο ένα μέρος των έργων που ήδη εκτίθενται θα παραμείνουν στους εκθεσιακούς χώρους και τη θέση τους θα πάρουν πολλά και σημαντικά έργα που είχε συλλέξει ο Κατσίγρας και τα οποία για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο λαρισαϊκό κοινό. «Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση για την Πινακοθήκη αυτή, καθώς από το 2003 που ξεκίνησε η λειτουργία της, η μόνιμη συλλογή δεν είχε ανανεωθεί. Τώρα θα δώσουμε την ευκαιρία στους Λαρισαίους να θαυμάσουν έργα ανεκτίμητης αξίας, που εδώ και χρόνια φυλάσσονται στις αποθήκες μας. Πρόκειται για χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί περίπου τον Οκτώβρη». Παράλληλα, όπως λέει η αντιπρόεδρος του μουσείου, θα αλλάξει εντελώς και ο τρόπος παρουσίασης των έργων και θα δημιουργηθούν νέες ενότητες.

Π. Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass