Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ

Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς

* Δέσμευση Κονιόρδου για συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ. με το Μουσείο

Δημοσίευση: 04 Νοε 2017 22:00

Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να στηρίξει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» και να ξεκινήσει άμεσα τη συνεργασία μαζί του, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ανακοίνωσε χθες από τη Λάρισα η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Κηρύττοντας την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη, των μεγάλων ευεργετών της πόλης και των οραματιστών και ιδρυτών του μουσείου, η υπουργός δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, καθώς όπως ανέφερε στη σύντομη ομιλία της, η προσφορά τους στον λαϊκό πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και είναι χρέος όλων και ιδιαίτερα της πολιτείας, να τιμά τους ανθρώπους που ευεργέτησαν τη χώρα.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην προσωπική της γνωριμία με τη Λένα Γουργιώτη, υπογραμμίζοντας ότι γνώριζε όλο τον αγώνα που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι για να συγκεντρώσουν τον λαογραφικό πλούτο που στεγάζει σήμερα το μουσείο. «Αυτοί οι άνθρωποι είχαν το χάρισμα να διακρίνουν αυτό που οι άλλοι προσπερνούσαν. Η προσφορά τους είναι τεράστια και για μένα είναι τιμή να βρίσκομαι στον χώρο που στεγάζει αυτό το όνειρο ζωής. Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη είναι παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς» είπε χαρακτηριστικά.
«Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο είναι προστιθέμενη αξία για τη Λάρισα. Ένα κόσμημα για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Ένα μουσείο που έγινε με πολύ κόπο και λειτουργεί υποδειγματικά και όχι εικονικά, όπως συμβαίνει με πολλά μουσεία στη χώρα. Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη είναι οι μεγάλοι μας ευεργέτες. Η Περιφέρεια θα βρίσκεται στο πλευρό του μουσείου και θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Επενδύουμε στον πολιτισμό και επιδιώκουμε τη συνεργασία» είπε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Διοργάνωση με έντονη συναισθηματική χροιά, χαρακτήρισε το συνέδριο, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας χαιρετίζοντας την έναρξή του. Αναφερόμενος, στον αγώνα του Γιώργου και Λένας Γουργιώτη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε δύο ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε έναν υψηλό στόχο. Δεν κάμφθηκαν από εμπόδια και απογοητεύσεις και κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για την παράδοση. Η Παράδοση είναι η μνήμη του παρελθόντος, ο οδηγός του παρόντος και η ελπίδα του μέλλοντος. Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είναι μια τεράστια παρακαταθήκη και έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».
Το στίγμα της λειτουργίας του μουσείου και τους στόχους του παρουσίασε η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού. Η κ. Καλοκαιρινού αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για μετονομασία του μουσείου σε Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» και διάβασε το χαιρετιστήριο μήνυμα του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος δεν ήταν δυνατό να παραστεί, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Λαογραφικού Μουσείου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου αναφέρθηκε στη δράση και την προσφορά του ζεύγους Γουργιώτη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η από καρδιάς ομιλία της τ. γενικής γραμματέα Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Βάσως Παρίση και επιστήθιας φίλης της αείμνηστης Λένας Γουργιώτη. Η κ. Παρίση αφηγήθηκε όλα όσα πέρασαν εκείνη, η Λένα και ο Γιώργος, από την εποχή που έτρεχαν στις λαϊκές, τα πανηγύρια και τα χωριά για να μαζέψουν υφαντά, προίκες και σκεύη. «Τα σπίτια δεν μπορούμε να τα σώσουμε. Έχουμε χρέος όμως να διαφυλάξουμε την ιστορία της Θεσσαλίας» της έλεγε η Λένα Γουργιώτη. Με απλό και άμεσο λόγο, η κ. Παρίση διηγήθηκε στο ακροατήριο όλες τις ευχάριστες και δύσκολες στιγμές που έζησαν από τότε που το μουσείο ήταν ένα μαγαζάκι κάτω από το δημαρχείο, έγινε ένα μικρό μουσείο στην οδό Μανδηλαρά μέχρι τη στιγμή που το όνειρο έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Η Λένα όμως δεν πρόλαβε να το χαρεί. Πρόλαβε όμως να το δει. «Γιώργο, Λένα μπορεί να μην βρίσκεστε πια εδώ, αλλά από τις καρδιές μας δεν θα φύγετε ποτέ» είπε κλείνοντας αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ
Στη γνωριμία του με το ζεύγος Γουργιώτη, την περίοδο που το Μουσείο ήταν απλώς ένα όνειρο φευγαλέο, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ο πρώην διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Άγγελος Δεληβορριάς, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης. Ο κ. Δεληβορριάς αναφέρθηκε γενικότερα στη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διάσωση της λαϊκής τέχνης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη.
«Θα μου ήταν αδιανόητο να απουσιάζω από μια εκδήλωση για δύο σπουδαίους ανθρώπους που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στο όραμα της ίδρυσης του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Το Μουσείο Μπενάκη τίμησε στο παρελθόν το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και θύμισε στο αθηναϊκό κοινό τη σπάνια περίπτωση της Λένας Γουργιώτη και τις θυσίες της, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην λησμονούμε τα ηθικά μας χρέη και εδώ η οφειλή είναι τεράστια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Δεληβορριάς, παρουσίασε στο κοινό την έρευνά του για τον ελληνικό πολιτισμό των χρόνων της τουρκοκρατίας, με εκτενείς αναφορές στη Θεσσαλία που εκείνη την περίοδο ανθούσε οικονομικά και πολιτιστικά. Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα και στο κομμάτι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση του πολιτισμού, αναφέροντας ότι η κρατική αδιαφορία στα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 είναι ασυγχώρητη.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ντεφιλέ παραδοσιακής ενδυμασίας από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας.
Το συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Λαρισαίων που κατέκλυσαν στην κυριολεξία το μουσείο, σε σημείο να το παρακολουθούν ακόμη και έξω από την αίθουσα με τη βοήθεια μεγαφώνων. Πρώτη ημέρα χθες και μεταξύ άλλων το παρακολούθησαν οι βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας, Ν. Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης, εκπρόσωπος του διοικητή 1ης Στρατιάς, εκπρόσωπος του αρχηγού ΑΤΑ, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο επικεφαλής της «Νέας Λάρισας» κ. Ντίνος Διαμάντος, οι αντιδήμαρχοι κ. Γ. Σούλτης, Μαβίδης και Απ. Σουρλαντζής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια, ο σύμβουλος του δημάρχου και πρόεδρος των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας κ. Γιάννης Σιούλας, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου κ. Π. Καμάρης, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρα Περίφανου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης.
Το συνέδριο σήμερα Σάββατο ξεκινά στις 9 το πρωί και περιλαμβάνει πέντε συνεδρίες που ολοκληρώνονται στις 7 το απόγευμα. Την Κυριακή οι εργασίες του ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 12 το μεσημέρι.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass