ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641»

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2017 16:37

Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζουν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα ο Δήμος Λαρισαίων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Λάρισας και ο Σύλλογος Ζαγορισίων Ν. Λάρισας «Οι Ριζάρηδες».


Η παρουσίαση θα γίνει το «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος και θεατρική συγγραφέας Νίκη Ζούκη και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας. Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου, η οποία θα αποδώσει και κείμενα του βιβλίου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Δέσποινα Αράπκουλε, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Λεσχών Πολιτισμού και Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Μώρις Μαγρίζος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, ο Παναγιώτης Σακογιάννης, γενικός γραμματέας του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Λάρισας, και η Σταματία Κοντονάσιου, πρόεδρος του Συλλόγου Ζαγορισίων Ν. Λάρισας «Οι Ριζάρηδες».
Το βιβλίο ιστορεί το τραγικό οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν, τελευταίου Εβραίου της Άρτας, από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Ο Ισαάκ Μιζάν ανήκει στους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων της ντροπής. Συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Αρτινούς Εβραίους την 24η Μαρτίου 1944 και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς μαζί με 5200 ακόμη Εβραίους της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, του Αγρινίου, της Πάτρας, των Τρικάλων, του Βόλου, των Αθηνών κλπ.
Ταυτόχρονα καταγγέλλει τη ναζιστική κτηνωδία και τη βιομηχανία θανάτου που οργάνωσε το χιτλερικό καθεστώς για την εξαφάνιση των Εβραίων. Οι ελάχιστοι που σώθηκαν υποχρεώθηκαν να ζήσουν μέσα σε ένα νέο δράμα που ξετυλίχτηκε μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες.
Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε στην Άρτα το 1927, όπου και έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν. Το Μάρτη μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου γνώρισε το φρικτό πρόσωπο της ναζιστικής κτηνωδίας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας, για να καταλήξει στο Μπέργκεν – Μπέλζεν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass